StoryEditorOCM
Hrvatskaprognoza vremena

Narančasti alarm: prijeti grmljavinsko nevrijeme, olujni vjetar, zaštitite se od munja! Moguće bujice, prekidi u prometu

Piše T. Ga.
10. ožujka 2024. - 10:51

Za Dalmaciju, Kvarner i riječko područje Državni hidrometeorološki zavod izdao je narančasto upozorenje - vrijeme je opasno. Za splitsku regiju navode da puše olujno jugo s najjačim udarima vjetra od 65 do 110 kilometara na sat. Lokalno su izraženi pljuskovi s grmljavinom, a moguće je i grmljavinsko nevrijeme, osobito u sjevernijim predjelima. Vjerojatnost grmljavine od 40 60 posto.

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, na moru u Dalmaciji, te na Kvarneru puše mjestimice olujno jugo. Najjači udari vjetra danas su od 35 do 60 čvorova. U riječkoj regiji puše jako i olujno jugo s najjačim udarima vjetra od 55 do 100 kilometara na sat, uz mjestimice obilnu kišu s količinom oborina većom od 50 milimetara, te lokalno intenzivne pljuskove, moguću grmljavinu i moguće bujične i urbane poplave.

Jutros objavljena prognoza Državnog hidrometeorološkog zavoda kaže da će u nedjelju u Hrvatskoj biti umjereno i pretežno oblačno, mjestimice s kišom, iznadprosječno toplo i pogotovo na moru vjetrovito. Ujutro na kopnu je mjestimice magla. Na istoku zemlje su sunčana razdoblja i uglavnom bez oborine.

- Zapuhat će umjeren jugoistočni i južni vjetar, u gorju i jak s olujnim udarima, krajem dana prolazno zapadni. Na Jadranu će puhati jako i olujno jugo. Najviša dnevna temperatura većinom će biti od 14 do 19 stupnjeva Celzijevih - objavio je jutros Državni hidrometeorološki zavod, te otkriva što nas očekuje večeras:

- Glavnina kiše bit će navečer i u noći, a osobito na Jadranu i u predjelima uz njega očekuju se pljuskovi s grmljavinom, ponegdje obilni. Jako i olujno jugo na Jadranu navečer će na sjevernom dijelu oslabjeti i okrenuti na jugozapadnjak.

image

Ilustracija

Luka Gerlanc/Cropix

Jadrolinija je objavila koje njene linije su u nedjelju u prekidu. Za zadarsko okružje katamaranska linija 9404 Zadar - Rivanj - Sestrunj - Zverinac - Božava - Brbinj neće pristajati u lukama Rivanj i Božava.

Brodska linija 409 Zadar - Preko u prekidu je od 09.30 sati. U prekidu je trajektna linija 435 Zadar (Gaženica) - Bršanj (Iž). 

Za popodnevna putovanja katamarana na linijama 9403 i 9404 privremeno je obustavljena prodaja karata zbog najavljenih nepovoljnih vremenskih uvjeta. Točna informacija bit će poznata oko 12 sati.

Za šibensko okružje u prekidu je trajektna linija 532 Šibenik - Zlarin - Kaprije - Žirje.

Za splitsko okružje u prekidu su katamaranske linije 9602 Split - Vis, 9603 Split - Bol - Jelsa i 9604 Split - Hvar - V. Luka - Ubli, zatim trajektne linije 602, Vis - Split, 638 Sumartin - Makarska, dok će se linija 606 obavljati bez uplovljavanja u luku Drvenik Mali.

U prekidu su i trajektne linije 604 Ubli - V. Luka - Split i 632, Sućuraj - Drvenik.

Za dubrovačko područje u prekidu će biti brodska linija 807 Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ od 18 sati. Trajektna linija 832 Prapratno-Sobra u prekidu je 6 sati.

Za riječko okružje u prekidu su katamaranske linije 9309 Novalja-Rab-Rijeka i 9308 Mali Lošinj-Cres-Rijeka.

image

Ilustracija

Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

Hrvatski autoklub izvijestio je o današnjem stanju na cestama:

- Zbog prometne nesreće prekinut je promet na državnoj cesti Zlatar Bistrica-Novi Marof (DC24) u mjestu Budinščina. 

- Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. Magla smanjuje vidljivost mjestimice u unutrašnjosti. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

- Do 7. lipnja na autocesti A6 Rijeka-Zagreb zatvoren je izlazni krak čvora Orehovica iz smjera Zagreba u smjeru Trsata (Rijeka centar). Obilazak: izlaz s autoceste A6 na čvor Čavle - ŽC5205 - DC3 - grad Rijeka; izlaz s autoceste A7 na čvor Rijeka istok - DC404 - grad Rijeka.

- 10. ožujka od 11 do 13.30 vozit će međunarodna biciklistička utrka kroz Istru na dionici Pazin-Umag: Pazin-Lindar-Gračišće-Žminj-Kanfanar-Lim-Sv.Lovreč-Baderna-Tićan-Vižinada-Ponte Porton-Nova Vas-Petrovija-Umag.

Ceste na kojim se održava utrka zatvarat će se etapno za vrijeme prolaska biciklista na period od 10 do 15 minuta uz policijsku pratnju.

Sutra se u Hrvatskoj očekuje promjenjivo vrijeme, u središnjim i istočnim krajevima i pretežno oblačno, povremeno s kišom. U prvom dijelu dana u Dalmaciji se očekuju mjestimice obilni pljuskovi praćeni grmljavinom, a u najvišem gorju moguća je susnježica i snijeg. Najmanje kiše bit će na sjevernom Jadranu. Vjetar će biti većinom slab, na krajnjem istoku umjeren jugoistočni u okretanju na jugozapadni, u Dalmaciji jako i olujno jugo u slabljenju i okretanju na jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će od 5 do 10, na Jadranu između 8 i 14 stupnjeva Celzijevih. Najviša dnevna temperatura većinom će biti od 13 do 17 stupnjeva Celzijevih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 11:43