Hrvatskagrađanski rat

Napadi braniteljske udruge urodili plodom: HRT se ogradio od Stankovića

Piše JL
21. studeni 2017. - 21:22

Nakon što se u ponedjeljak s priopćenjem kojim traži smjenu Aleksandra Stankovića s mjesta voditelja i urednika emisije 'Nedjeljom u dva' javio Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, argumentirajući svoj zahtjev 'upornom i skandaloznom tezom' voditelja 'da se u Hrvatskoj vodio građanski rat', u utorak se HRT ogradio od vlastitog voditelja.

- Hrvatska radiotelevizija (HRT), poštujući Ustav Republike Hrvatske i Deklaraciju o Domovinskome ratu Hrvatskoga sabora, ograđuje se od stajališta iznesena u emisiji Nedjeljom u dva 19. studenoga u kojoj je voditelj Aleksandar Stanković u više navrata Domovinski rat doveo u vezu s „građanskim ratom", stoji u priopćenju s Prisavlja.

- Naime, u Deklaraciji o Domovinskome ratu stoji da je "na Republiku Hrvatsku oružanu agresiju izvršila Srbija, Crna Gora i JNA s oružanom pobunom dijela srpskoga pučanstva u Republici Hrvatskoj" te se ističe da su "temeljne vrijednosti Domovinskoga rata jednoznačno prihvaćene od cijeloga hrvatskog naroda i svih građana Republike Hrvatske", navode u priopćenju s javne televizije.

- Hrvatska radiotelevizija ističe i da su svi novinari i zaposlenici javnoga medijskog servisa obvezni objektivno i nepristrano raditi te poštivati pozitivne zakonske propise Republike Hrvatske, a tako i one koji se odnose na Domovinski rat i stvaranje današnje slobodne, suverene i demokratske Republike Hrvatske, stoji još u priopćenju.

Spomenuta udruga se u svom priopćenju referirala na Stankovićevu emisiju u kojoj je proteklog vikenda gostovao Predrag Mišić - Peđa, vukovarski branitelj srpske nacionalnosti. Stanković ga je u jednom trenutku pitao može li se Domovinski rat okarakterizirati i kao građanski, a zatim je ustvrdio da se uz agresiju, u RH vodio i građanski rat, argumentirajući to činjencom da je Mišićev brat ratovao za srpsku stranu.

- Voditelj Aleksandar Stanković ogriješio se i ponizio, ne samo o novinarski kodeks već i Deklaraciju o Domovinskom ratu, kao i vrlo jasnu oslobađajuću presudu Haškog suda hrvatskim generalima iz čijeg se obrazloženja jasno apostrofira tko je agresor.Gost emisije bio je Predrag Mišić Peđa. Srbin koji je branio Vukovar prisjetio se ratnih dana, komentirao aktualne događaje i status hrvatskih branitelja u društvu, te u nekoliko navrata negirao Stankovićevu upornu i skandaloznu tezu da se u Hrvatskoj vodio građanski rat, naveli su u udruzi te su potom i citirali jedan od članaka Deklaracije o Domovinskom ratu.

- Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi, zatražio je od Ministarstva uprave da se očituje po pitanju zašto je dozvoljeno da se ruše vrijednosti Hrvatske, Deklaracije o Domovinskom ratu i Domovinskog rata na nacionalnoj televiziji koju plaćaju hrvatski građani, među kojima i veliki broj hrvatskih branitelja. Također, zbog javnog pokušaja da se lažnom manipulacijom gledateljstvo dovede u zabludu, zbog širenja neistina o Hrvatskom obrambenom Domovinskom ratu, kojeg dotični voditelj javno naziva građanskim, smatramo kako bi bilo primjereno smijeniti ga s mjesta TV voditelja emisije „Nedjeljom u 2“, te ga suspendirati s Nacionalne televizije, naveli su još u svojem priopćenju.

Sam Aleksandar Stanković zasad nije reagirao ni na prozivke udruge ni na činjenicu da se kuća za koju radi ogradila od njega te propisala da se svi novinari imaju pridržavati propisa o Domovinskom ratu.

#HRT#ALEKSANDAR STANKOVIć#BRANITELJSKE UDRUGE