StoryEditor
HrvatskaSAZNAJEMO

Napadači na učitelja morat će u zatvor?

Piše PSD.
12. lipnja 2014. - 01:39
Napad na prosvjetne djelatnike ući će u Kazneni zakon, a na koji će se način točno tretirati, trebalo bi biti poznato idući tjedan, neslužbeno doznajemo od izvora bliskih Ministarstvu pravosuđa.

Radna skupina toga ministarstva zadužena za izmjene i dopune Kaznenog zakona razmatra prijedlog ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića da učitelji i nastavnici dobiju status službenih osoba, pa bi se svaki napad na njih tretirao kao nasrtaj, primjerice, na policijskog službenika.

Ministar Jovanović taj je zahtjev Ministarstvu pravosuđa službeno odaslao još u studenom prošle godine, a nakon nemilih događaja i napada na učitelje u Vrgorcu i Klisu krajem prošle školske godine. Iz Ministarstva pravosuđa nakon toga je poručeno da će o ovom prijedlogu raspravljati radna skupina u sklopu pripreme nacrta izmjena i dopuna Kaznenog zakona, i to u drugom kvartalu 2014. godine.

Iako je ministar Jovanović tražio da svaki nasrtaj na učitelje i nastavnike bude jednako sankcioniran kao onaj na bilo koju službenu osobu, a Kazneni zakon sada za napadače predviđa od jedne godine do osam godina zatvora, neslužbeno doznajemo da to u potpunosti neće biti baš tako.

Naime, prema neslužbenim informacijama, nije sporno da će Napad na prosvjetare biti dijelom Kaznenog zakona, ali se precizna odredba kako će se nastavnici i učitelji tretirati i kakve kazne čekaju napadače i za koja nedjela, još mora ‘izbrusiti’.

Žustriju reakciju na sve učestalije i brutalnije napade na prosvjetare, u kojima se u ulozi agresivca nerijetko pojavljuju roditelji, ali i učenici, tražili su i školski sindikati. Sindikat hrvatskih učitelja ministru Jovanoviću predao je peticiju s oko petnaest tisuća potpisa kojima se traži zaustavljanje sve većeg nasilja prema prosvjetnim radnicima.

MARIJANA CVRTILA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2022 19:05