StoryEditorOCM
HrvatskaCOVID napada i mlade

Nakon smrti 23-godišnjaka, dr. Ivić objašnjava zašto je koronavirus posebno opasan za gojazne osobe: U Splitu smo jedva spasili 18-godišnjakinju koja je bila pretila

12. travnja 2021. - 22:08

Moraju li mladi, odnosno mlađi ljudi strepjeti od smrtog ishoda ako ih "uhvati" COVID-19? To je pitanje svih pitanja, sada, kada je COVID prešao na mlađu populaciju, odnosno onu srednje životne dobi i onu još mlađu koja još uvijek nije procijepljena ili barem cijepljena prvom dozom cjepiva.

Tako je u KB-u Dubrava preminuo 23-godišnjak koji je bio umjereno pretil i koji je imao hipertenziju.

- Kada je osoba gojazna, onda takva osoba ima velik rizičan faktor za nepovoljan ishod liječenja. Naime, gojaznost je oklop oko prsnog koša, koja organizmu ne daje da normalno diše i jako je opasna ako se osoba razboli od COVID-a 19 - rekao nam je dr. sc. Ivo Ivić, predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.

I u Splitu je nedavno na bolničko liječenje s teškom kliničkom slikom na COVID primljena 18-godišnja djevojka koja je bila pretila.

image
Saša Burić/Cropix

- Na svu sreću, ona nije preminula, oporavila se. No, mladim ljudima mora biti jasno da ovo oboljenje ne napada samo starije i stare ljude, već i one mlade, odnosno mlađe. Moraju postati svjesni da što se COVID bude manje širio, da je to manja opasnost da se oni zaraze. A da bi se bolest manje širila, svi se moraju urazumiti i poštovati epidemiološke mjere, jer u protivnome nećemo imati uspjeha - kazuje dr. Ivić.

KB Dubrava se, prema posljednjim informacijama, nalazi u vrlo teškom stanju i počeli su im u pomoć stizati medicinski djelatnici iz drugih hrvatskih bolnica.

- Oni se sada "pune" u Zagrebu, kao što smo se mi u KBC-u Split "punili" prije 10-ak dana. Na svu sreću, mi smo malo "usporili" s "punjenjem", iako smo vrlo blizu maksimalnom broju koji smo imali u drugoj fazi COVID-a. Sada imamo 197 hospitaliziranih pacijenata, a maksimalan broj nam je bio 206. Želim vjerovati i nadam se da tu brojku od 206 nećemo dostići ni prijeći - zaključio je dr. sc. Ivo Ivić.

Inače, kapacitet COVID bolnice na Križinama je oko 350 bolesnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. ožujak 2023 02:34