StoryEditorOCM
Hrvatskapromjena na čelu

Nakon skandala s maturom ravnateljica NCVVO-a podnijela ostavku, na njeno mjesto dolazi lice poznato u prosvjetarskim krugovima: Ovogodišnja matura neće biti ugrožena

5. svibnja 2021. - 18:23

Ivana Katavić više nije ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), središnje ustanove za provedbu državne mature. Kako neslužbeno doznajemo, Katavić je razriješena na vlastiti zahtjev u srijedu poslije podne na sjednici Upravnog vijeća NCVVO-a, koja je ovaj put održana uživo u Zagrebu.

Upravno vijeće istovremeno je za v.d. ravnatelja te ustanove imenovalo Vinka Filipovića, bivšeg ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje (do 2006. godine Zavoda za školstvo) na čijemu je čelu Filipović bio u tri mandata, od 2004. do 2015. godine. Filipović je također u javnosti poznat kao osnivač i dugogodišnji predsjednik školskog sindikata Preporod. Novu dužnost preuzet će u ponedjeljak.

Ostavka ravnateljice Katavić došla je nakon što UV-u nije pošlo za rukom smijeniti je na prethodnim dvjema izvanrednim sjednicama u travnju i to zbog nedostatka kvoruma. Sama ravnateljica Katavić ostavku tada nije htjela podnijeti, a u kasnijem očitovanju za javnost čak je ustvrdila kako bi njezina ostavka, dana pod pritiskom, ugrozila provedbu ovogodišnje državne mature.

Podsjetimo, odgovornost ravnateljice Katavić propitivala se nakon što je u javnost krajem ožujka dospjela informacija o skandaloznom postupku naknadne dodjele bodova za 13 prošlogodišnjih maturanata tijekom žalbenog postupka na lanjskom jesenskom roku mature, kada su dijelu njih priznati čak i netočni odgovori zbog čega ih je devetero uspjelo položiti maturu.

Ivana Katavić, uz još dvije predstavnice NCVVO-a, bila je članica drugostupanjskog žalbenog povjerenstva pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja, te apostrofirana kao ključna osoba koja je ostalim članovima toga 11-članog tijela predložila da se uvaže prigovori maturanata, premda ih je kao neosnovane već odbilo prvostupanjsko povjerenstvo NCVVO-a.

Katavić i članice NCVVO-a drugostupanjskom su povjerenstvu predložile da se prigovori učenika ipak uvaže zbog „proceduralne greške Centra“ na prvom stupnju.

Upravno vijeće NCVVO-a za takva obrazloženja nije imalo sluha, osobito nakon što su to tijelo, kao izraz revolta, u ožujku napustili članovi Tihomir Tomčić i Ninoslav Šćukanec Schmidt. Vijeće je zbog toga spalo na svega četiri, od potrebnih sedam članova, a na prethodne dvije sjednice svaki je pokušaj smjene Ivane Katavić padao u vodu jer je sjednicu napuštao ili se na njoj nije pojavio (i time srušio kvorum) član UV-a Mirko Ruščić, inače izvanredni profesor splitskoga Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Ona sama ostavku nije htjela dati, poručujući UV-u „neka je sami smijene“.

Polovicom travnja Vlada je imenovala dva nova člana UV-a NCVVO-a, Suzanu Hitrec, predsjednicu Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, te Zlatka Stića, ravnatelja zagrebačke Prirodoslovne škole „Vladimira Preloga“. Ostavkom Ivane Katavić slučaj je napokon dobio epilog.

image
Sandra Šimunović/Cropix

U prvoj izjavi za naš list novoizabrani v.d. ravnatelja Nacionalnog centra Vinko Filipović je rekao:

- Očigledno je u mome karakteru da se ne bojim izazova. U obrazovanju sam već 34 godine i nemam straha od rada u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Ne mislim da je ovom promjenom na čelnom mjestu NCVVO-a na bilo koji način ugrožena ovogodišnja matura. Centar funkcionira od 2009. godine, ovo će biti 13. državna matura i tim u Centru je u najvećoj mjeri u završnim pripremama – kaže Filipović.

- Vjerujem da će sve biti stručno i profesionalno provedeno, u interesu maturanata. Ne očekujem teškoće, osim onih koje nitko ne može predvidjeti, a vezane su za epidemiološku situaciju. Međutim, iskustvo djelatnika Centra daje za vjerovati kako ćemo nadići sve eventualne izazove.

Fokus je na uspješnoj provedbi ovogodišnje državne mature – ponavlja Filipović, koji kaže da mu eventualne kadrovske promjene trenutačno nisu prioritet te da će nastojati s postojećim timom NCVVO-a odraditi sve poslove oko mature na najbolji mogući način.

Također, nije želio komentirati poteze prethodnice kao ni posljednja događanja u NCVVO-u:

- Ne dolazim s primisli kako sa mnom sve počinje. Uvažavat ću sve što je u interesu učenika, a kada je riječ o kolegama doista želim biti inkluzivan i dati šansu svima koji žele raditi u zajedničkom cilju – poručuje Vinko Filipović.

Dodajmo kako je i sada već bivša ravnateljica NCVVO-a Ivana Katavić na tu dužnost stupila 1. lipnja 2018. godine, dakle također neposredno prije provedbe tadašnje državne mature.

Novo-staro lice u prosvjetarskim krugovima


Vinko Filipović (60), novoizabrani v.d. ravnatelja glavne ustanove za provedbu državne mature, iza sebe ima 17 godina rada u osnovnoškolskom sustavu kao profesor geografije, paralelno s radom u prosvjeti bio je osnivač i dugogodišnji predsjednik sindikata Preporod i to u razdoblju od 1994. do 2004. godine.

Potom je 11 godina bio na čelu Agencije (Zavoda) za odgoj i obrazovanje, a posljednjih godina nakon odlaska iz Agencije radio je kao direktor razvoja i marketinga u Školskoj knjizi.

Novi mandat na čelu Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) 'izmaknuo' mu je 2015. godine kada je ministar obrazovanja u SDP-ovoj Vladi bio Vedran Mornar i kada je za ravnateljicu AZOO-a izabrana Jadranka Žarković Pečenković, sadašnja savjetnica za obrazovanje predsjednika RH Zorana Milanovića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2023 15:42