StoryEditorOCM
HrvatskaDESET POSTO!

Nakon sastanka prosvjednika u Ministarstvu, ali bez ministra - sutra veliki prosvjed. Beroš: ‘Nisam ja odlučni faktor‘

Piše VIJESTI SD
10. svibnja 2023. - 19:39

U Ministarstvu zdravstva završio je sastanak sindikata medicinskih sestara, tehničara i drugih zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika. Nije ih primio ministar zdravstva Vili Beroš, već državni tajnik Tomislav Dulibić zbog čega nastavljaju s prosvjednim aktivnostima. Podsjetimo, traže povećanje plaća za najmanje 10 posto i bolje uvjete rada. 

I danas su nastavljeni polusatni mirni prosvjedi ispred bolnica, kojima medicinske sestre, tehničari i nezdravstveno osoblje traže dostojanstvene plaće i poboljšanje radnopravnog statusa. Danas se prosvjedovalo ispred bolnica u Slavonskom Brodu, Zaboku, Koprivnici i Našicama. 

Ako ih ne primi premijer, sindikati su za sutra najavili veliki prosvjed na zagrebačkom Zrinjevcu - javlja HRT.

Sastanak u Ministarstvu bez ministra

- Ovo je redovni sastanak, ministar se na njemu nije pojavio. (...) Mi nismo ni otvorili pitanje naših prosvjednih aktivnosti. Ono što smo jučer čuli od premijera da će svi razgovarati s resornim ministrima, vezano za pravosuđe i zdravstvo - toga dosad nije bilo. Mi poziv od Ministarstva nemamo. Nastavljamo s aktivnostima onako kako smo i dogovarali ranije, izjavio je nakon sastanka u Ministarstvu zdravstva predsjednik Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Stjepan Topolnjak.

Uoči sastanka ponovio je kako medicinske sestre i zdravstveno osoblje sa srednjom stručnom spremom i dalje zarađuje manje od prosječne plaće. Te plaće su dosad, i prije povećanja o kojem govori predsjednik Vlade, bile jako niske, pa smo s povećanjima još uvijek na razini ispod minimalne plaće. Ako od ministra ne dobijemo nikakav poziv za pregovore o našem ključnom zahtjevu, zbog kojeg organiziramo prosvjedne aktivnosti, do štrajka će sigurno doći, poručio je.

Rekao je kako na sutrašnjem prosvjedu očekuju između 500 i 1000 medicinskih sestara, tehničara i drugih zaposlenika u zdravstvu. Mnogi zaposlenici ne mogu napustiti svoja radna mjesta, no doći će oni koji imaju slobodne dan ili godišnji odmor, kazao je.

Predsjednica Vijeća sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak izjavila je da su sindikati uvijek otvoreni za pregovore o koeficijentima, no kako su i sve bliži štrajku.

image

Prisvjed ispred Opće bolnice Zadar
 

Jure Mišković/Cropix/Cropix

- S naše strane, mi smo uvijek otvoreni, bili smo i prije, ali izgleda da drugu stranu nešto koči. Pitam se što ih koči da nas pozovu na ozbiljan razgovor o problemu zbog koji smo mi na ulici i pred svojim ustanovama. Mi smo još jučer bili blizu tom koraku, a kako dani idu dalje, sve smo bliže najavljenom štrajku, kazala je Prašnjak nakon sastanka u Ministarstvu zdravstva. Dodala je kako će odluka o štrajku uslijediti nakon 25.svibnja.

Nakon što je Beroš najavio donošenje dvije nove uredbe o koeficijentima i složenosti poslova u javnim i državnim službama, Prašnjak se s složila s ministrom da se takvi propisi ne mogu mijenjati svakog tjedna, međutim te promjene moraju biti sistematične i temeljite.

Beroš poručio sestrama da se bore kroz kolektivne pregovore

- Nisam ja odlučni faktor, riječ je o zakonu, pravilnicima i financijskim mogućnostima. Treba sagledati koliko je Vlada u razdoblju od 2016. učinila za sve djelatnike u zdravstvenom sustavu, liječnike, medicinske sestre i drugo osoblje, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš objašnjavajući zašto se danas neće sastati sa sindikatima koji organiziraju štrajk. 

Beroš, koji je prisustvovao Samitu supružnika europskih čelnika u hotelu Westin  sindikatima je poručio da je pravo mjesto borbe za materijalna prava - kolektivno pregovaranje koje je u tijeku. Ponovio je da su koeficijenti lani značajno povećani glavnim sestrama i magistrama sestrinstva, u travnju povećan je koeficijent za 3 do 5,8 posto za druge kategorije sestara, a u rujnu 2019. dobile su povećanje za uvjete rada i odgovornost za 3 i 4 posto.

Osim toga, dodao je - materijalna prava unaprijedit će im se novim zakonom o plaćama i dvjema novim uredbama o koeficijentima do kraja godine. S obzirom da sindikati to znaju, Beroš je ocijenio da "ovu priču može shvatiti samo kao nalaženje što bolje startne pozicije za pregovore", javlja HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 17:41