StoryEditorOCM

NAKON NEREDA U ZAGREBU Fotoreporter AFP-a Hrvoje Polan: Policajac me uhvatio za vrat i psovao (VIDEO)

Piše PSD.
28. veljače 2011. - 20:52

Hrvoje Polan pritvoren je jer se želio maknuti s poprišta
krvavog sukoba policije s huliganima /Cropix
Tijekom sukoba policije s prosvjednicima na skupu u subotu bezrazložno je priveden i fotograf agencije AFP Hrvoje Polan, jer se nije želio maknuti s mjesta sukoba s prosvjednicima. Dva su ga interventna policajca odnijela držeći ga za noge i ruke, a nakon toga je satima u policiji čekao na policijsku obradu.

Polan je objasnio da je do uhićenja i represije koja je nad njim vršena došlo dok je pokušavao snimiti brutalno privođenje demonstranata od strane policije. - U jednom trenutku policija je odbila nalet prosvjednika, a u Radićevoj je ostalo tek njih petnaestak koje je policija legitimirala.

Bili su polegnuti na tlo, svezani i krvavi - pripovijeda Polan, koji kaže da ga je, nakon što je napravio nekoliko fotografija, jedan od policajaca neuljudno upozorio da to ne čini. Rekao sam mu da sam na javnome mjestu i da na to imam pravo, te da samo radim svoj posao.

Nakon toga počeo me je vući prema policijskom automobilu, a priključio mu se još jedan specijalac u “oklopu” i razbijene brade koji je ljutito urlao na mene bez ikakva povoda. Nakon što sam tražio da mi da broj značke, primio me za vrat i ispsovao.

Mislim da me se nije smjelo tretirati poput izgrednika jer sam samo obavljao svoj posao, smatra Polan, kojemu su se detektivi krimpolicije na kraju i ispričali za incident u kojemu se našao. Zbog svega što je doživio, reagirat će, kaže, i preko Hrvatskog novinarskog društva te Zbora fotoreportera.

A. Marušić

 

INVENTURA RATA U ZAGREBU


− 65 privedenih izgrednika

− 30 lakše ozlijeđenih policajaca
 
− 18 lakše ozlijeđenih prosvjednika

− najmlađa privedena osoba ima 15 godina

− nad 36 osoba provest ĆE SE kriminalističko istraživanje

− policija JE radi odbijanja napada izgrednika uporabila “pepper”

− sprej kao sredstvo prisile

− među privedenim osobama ima pripadnika Bad Blue BoysA, razbijena SU stakla na
   izlozima OSAM trgovina, stanova i galerija
Vladajuća stranka optužila je oporbu za izazivanje krvavih nereda na Markovu trgu

Pusić: ZG demonstracije vodila je najcrnja desnica

Na optužbe iz HDZ-a da opozicija stoji iza nasilja u središtu Zagrebu u subotu, potpredsjednica HNS-a  Vesna Pusić kaže da su apsurdne, glupe i neozbiljne. U HDZ-u bi se, poručila je jučer Vesna Pusić, umjesto prepucavanja s oporbom trebali zapitati što je politički projekt demonstracija.

– Subotnje demonstracije su antieuropski politički projekt, protiv konsolidacije hrvatskog društva, jednakosti građana pred zakonom i neovisnog pravosuđa. I svi koji su protiv takvog projekta trebali bi to jasno reći, uključujući i vlast. Prosvjede je vodila najcrnja desnica i nije mi jasno kako to nitko ne vidi – kazala je Vesna Pusić.

Dok su iz SDP-a na optužbe HDZ-a reagirali pozivom vladajućoj stranci da svoja saznanja o organiziranju i financiranju nasilja dostavi policiji, iz MUP-a je poručeno da nisu dobili nikakve informacije i da nemaju saznanja da bi oporba stajala iza organizacije nasilja u središtu Zagreba u subotu.

– Ljudi su frustrirani, nezadovoljni, neki su i bijesni. Prosvjedi vezani uz branitelja Tihomira Purdu izraz su jednog drugog opravdanog revolta, jer je vlast tu potpuno zakazala – izjavio je predsjednik SDP-a Zoran Milanović jučer u Đakovu. Na pitanje da li SDP podržava prosvjede diljem zemlje, Milanović je kazao da takve akcije imaju potporu socijaldemokrata sve dok su mirne i izražavaju nezadovoljstvo ljudi. Pritom je izrazio potrebu da se parlamentarni izbori raspišu što prije.

– Svatko ima pravo na prosvjede ako se ne radi o nasilju i korištenju govora mržnje. A to na prosvjedima u subotu nije bio slučaj. Tamo se govor mržnje koristio izravno u odnosu na predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke Vojislava Stanimirovića, što je nedopustivo i kažnjivo – komentira je Vesna Pusić. Sadržaj, dodaje liderica narodnjaka, odnosno program organizatora braniteljskog prosvjeda HNS-u je gotovo u cijelosti neprihvatljiv.

– Prihvatljiv nam je, tek, zahtjev prosvjednika da vlast treba smijeniti, no i tu se razlikujemo jer smatramo da vlast treba smijeniti na izborima, a ne na ulici. Pogotovo nam je neprihvatljiv zahtjev prosvjednika da se ukine abolicija, jer to znači odustajanje od normalizacije života u istočnoj Slavoniji.

Isto tako i zahtjev za lustracijom ide protiv normalizacije života u zemlji, što se ne može podržati, kao ni protivljenje ulasku u Europsku uniju koje je izraženo za prosvjeda – poručila je Vesna Pusić. Saborski zastupnik SDP-a i predsjednik Saborskog odbora za nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić pozvao je jučer Vladu da za svoje tvrdnje pruži konkretne dokaze.

– Pozivam Vladu da javno obznani dokaze kojima raspolaže i kaže koje to oporbene stanke sudjeluju u organizaciji prosvjeda. U protivnom, rečenu izjavu smatrat ćemo opasnim pokušajem Vlade da se hvata za svaku moguću slamku kako bi skrenula pažnju s važnijih problema, a to je zašto su prosvjedi uopće počeli – smatra Ostojić.

V. MARJANOVIĆ

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 11:13