StoryEditor
HrvatskaNa kontinentu drugačije

Nakon jučerašnjeg potresa u Vrpolju, seizmolog Kuk poručuje: ‘Povijest nas uči da u Dalmaciji možemo imati one od 7 po Richteru, pa i više‘

Piše PSD
9. lipnja 2021. - 10:18

Seizmolog Krešimir Kuk gostovao je u Novom danu N1 televizije. Osvrnuo se na jučerašnji potres u Vrpolju, jačine 4,7 po Richteru.

- Zasad se radi o izdvojenom području. Magnituda 4,7 spada u jake potrese, jako se manifestirao. Materijalne štete nije bilo, osim pada žbuke, a naknadnih potresa nema, izuzev dva slabija potresa. Nije se aktivirala serija potresa i ne možemo reći da imamo novo epicentralno područje. Naknadna dva potresa ne predstavljaju nikakvu jaču aktivnost tog potresa, rekao je Krešimir Kuk za N1.

Naknadni potresi bili su slabiji – prvi manje od 2 po Richteru, a drugi magnitude 1,4.

- Osim toga, udaljeniji su. Često se događa da imamo izolirane potrese, a nakon toga se ništa ne dogodi. Međutim, treba pričekati i vidjeti, dodaje seizmolog.

Na području Banije još uvijek se bilježi seizmička aktivnost, kaže Kuk.

- Unazad desetak dana imamo nešto više potresa. Građani su već navikli na takve potrese. Trebat će pričekati još neko vrijeme da se to smiri, zaključuje.

- Generalno se može reći da je na ovim prostorima malo pojačana seizmička aktivnost, ne samo u Hrvatskoj. Bilo je i prije razdoblja kada se primijećuje da se na nekom širem prostoru događa više potresa nego što je uobičajeno, govori seizmolog za N1.

Kuk kaže da na kontinentalnom području zemlje najjači potres koji se može dogoditi je jačine 6,4.

- Za Dalmaciju izračuni pokazuju, a i povijest nas uči da možemo imati potrese i 7 prema Richteru, pa i više, dodao je.

Nedavna serija jačih potresa na Jadranu dogodila su se u moru, u nenaseljenom području pa su efekti slabiji jer se energija potroši, istaknuo je Kuk.

- Jači potresi osjetili su se samo na najbližim otocima. Takvi potresi su normalni, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. kolovoz 2021 10:31