StoryEditorOCM
HrvatskaAutorica je suglasna

Nakon godinu dana preuređuju nova, skupocjena Marjanska vrata. A nije u pitanju hir

Piše Ana Pivčević
18. kolovoza 2023. - 21:12

Marjanska vrata na sjevernom ulazu preteška su za otvaranje elektromotorom s novouređene promatračnice.

Otkrio nam je to Marko Pejnović, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan. Dodao je da to moraju riješiti jer je plan maknuti ljude s rampi tako da se u budućnosti s promatračnice uz pomoć kamera nadziru svi ulazi i otvaraju vrata za potrebe hitnih službi, majki s djecom i bicikliste, ali i s druge strane da priječe prolaz motociklistima.

Bez naknade

- U cilju krajnje modernizacije sustava upravljanja Marjanom, potrebe koje danas imamo zahtijevaju od nas intervenciju i promjenu u funkcioniranju pristupu Marjanu.

Postojeća vrata koja su dala jedan novi dignitet ulazu na prostor naše park-šume ostaju dio te priče i nikada nije postojala potreba za njihovim uklanjanjem već samim redizajnom prilagodba novim zahtjevima, zbog čega smo i kontaktirali autoricu vrata koja će zajedno sa nama napraviti prilagodbu postojećih vrata budućim zahtjevima.

Sretni smo što je pristala to napraviti bez ikakvih naknada i sigurni smo da će izmjene koje namjeravamo napraviti biti prihvaćene pozitivno od krajnjih korisnika. Buduća redizajnirana Marjanska vrata, kao i sve rampe na Marjanu, otvarat će se s nove promatračnice - odgovorio nam je Pejnović.

Splićanka Lea Aviani, izuzetno cijenjena dizajnerica, poznata i izvan Hrvatske, zaslužna je za dizajn vrata. U intervjuu za Slobodnu Dalmaciju, koji je dala u veljači 2021. godine, otkrila je da su vrata njezin umjetnički doživljaj Marjana sa simboličkim prikazom flore i faune, a na vratima su uočljivi stilizirani oblici, zbog čega će ih svatko vidjeti i doživjeti na drugi način.

Kontaktirali smo je i sada kako bi nam dala svoj komentar na novonastalu situaciju.

- Vrata se ne uklanjaju već doživljavaju nadogradnju s obzirom na nove potrebe i rješavaju se neki usputni do sada zanemareni segmenti, što je pozitivno. Zajedno sa svim sudionicima doći ćemo do rješenja koje će omogućiti dodatne mogućnosti koje do sada nisu bile sagledavane - kratko nam je odgovorila Aviani. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 09:16