StoryEditorOCM
Hrvatskaodlazak legende novinarstva

Nakon duge i teške bolesti napustio nas je Antun Masle, novinarski bard impresivne karijere: Posebno ćemo pamtiti njegova javljanja iz najvećih svjetskih kriznih žarišta

Piše psd
7. kolovoza 2022. - 06:27

Antun Masle, glavni urednik Dubrovačkog vjesnika, legendarni ratni reporter i novinar s dugogodišnjim iskustvom u tiskanim i elektroničkim medijima, preminuo je u noći na nedjelju nakon teške bolesti u 66. godini.

U bogatoj novinarskoj karijeri radio je u Globusu, Jutarnjem listu, Slobodnoj Dalmaciji, te surađivao s Glorijom i Arenom. U međuvremenu je razdoblje od 2006. do 2011. proveo na mjestu urednika dnevnih vijesti Nove TV, a potom kao zamjenik glavnog urednika Dubrovačkog vjesnika i urednik portala. Na čelu Dubrovačkog vjesnika bio je od 2017. godine.

Devedesetih godina prošlog stoljeća se bavio istraživačkim novinarstvom i izvještavanjem s ratišta u Hrvatskoj te s najvažnijih svjetskih točaka sukoba – Bosne i Hercegovine, Čečenije, Iraka, Afganistana...

image

Antun Masle u Panjširskoj dolini, u Afganistanu 2001. godine

Privatni Album/

Antun Masle rođen je 24. studenoga 1956. u Baru. Prve novinarske korake napravio je u omladinskom tisku, da bi se zatim kao sportski novinar zaposlio u Dubrovačkom vjesniku. Godine 1988. prelazi u Slobodnu Dalmaciju, najprije kao sportski novinar, a onda i kao izvanredan ratni reporter s dubrovačkog ratišta. Napravio je niz visokovrijednih reportaža o stanju na jugu Hrvatske u najkritičnijem ratnom razdoblju, od 1991. do 1992. godine.

image

Konvoj Libertas

Arhiv Sd/

U nastavku karijere prešao je u zagrebački politički tjednik Globus, u kojem se od 1994. bavi reportažama sa svih velikih kriznih žarišta u regiji i svijetu. U drugoj polovini devedesetih godina izvještava o događajima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Kosovu, piše reportaže o ruskim vojnicima zarobljenima u Čečeniji, izvještava o sukobima u Albaniji.

Nakon napada na newyorške Twinse 2001. izvještava s Ground Zero kao prvi hrvatski novinar, a zatim odlazi u Afganistan, gdje prati američku intervenciju kao posljedicu 11. rujna.

Početkom koalicijske intervencije na Irak 2003. godine, u toj zemlji provodi dulje vrijeme kao ratni izvjestitelj te šalje reportaže za Globus, Jutarnji i izdanja EPH. Više puta izvještavao je iz Izraela i Palestine u kriznim situacijama.

image

U Čečeniji 1996. godine

Privatni Album/
image

S majorom Maxom Blumenfeldom u Kuvajtu

Privatni album

Na domaćem planu intenzivno se bavi istraživanjem afera u ratu i poraću i najvećih korupcijskih slučajeva, poput Dubrovačke banke. Radio je intervjue s poznatim svjetskim političarima, poput Lecha Wałęse ili s poslovnim ljudima kao što je Aleksandar Lebedev.

Godine 2006. imenovan je na mjesto urednika informativnog programa Nove TV, gdje ostaje sljedećih pet godina. U tom se razdoblju Nova TV profilirala kao najgledaniji i najutjecajniji TV news kanal u Hrvatskoj. Od 2012. ponovno je u Dubrovačkom vjesniku, gdje je od 2017. godine preuzeo dužnost glavnog urednika. Iste godine prima godišnju nagradu u novinsrstvu nazvanu po Miljenko Smoji.

image
Tonci Plazibat/Cropix/Cropix
image

S majorom Maxom Blumenfeldom u Kuvajtu

Privatni album
image

1998. godine

Damjan Tadić
image
privatna arhiva
image

Libanon, 2005.

privatni album
image

U Kuvajtu 2003.

image

2003.

image

U Iraku 2003.

image

Glavna bagdadska elektrana 2003.

image

Bagdad, 2003.

image

New Orleans, nakon uragana, 2003.

image

New Orleans

image

Na dodjeli nagrada Slobodne Dalmacije, u lipnju 2017., Antun Masle dobio je nagradu za novinarstvo

Vojko Basic/Cropix/Cropix
image

Jedno vrijeme radio je i kao urednik u informativnom programu Nove TV

Damjan Tadic/Cropix/Cropix
image

S kolegicom Ivom Gačić

Davor Pongracic/Cropix/Cropix
image

U svom Gradu, 2015.

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix/Cropix
image
Tonci Plazibat/Cropix/Cropix
image

S Miroslavom Ivićem na svečanosti u povodu 70 godina Dubrovačkog vjesnika

Bozo Radic/Cropix/Cropix
image

Na 77. rođendanu Slobodne

Tom Dubravec/Cropix/Cropix
image

S kolegom i sugrađaninom Lukom Brailom

Bozo Radic/Cropix/Cropix
image

Konvoj Libertas

Arhiv Sd/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. ožujak 2023 12:05