StoryEditor

Drama u KB-u Dubrava: Uprava pred smjenom nakon pisma liječnice koja je upozorila na alarmantno stanje. U bolnici sada istražuju tko je ona

Piše Tanja Rudež i Goranka Jureško/ Jutarnji list, PSD
26. listopada 2020. - 18:51
Cropix

Pismo liječnice iz KB-a Dubrava u kojem je upozorila na kaotično stanje u respiracijskom centru u kojem se liječi više od 200 covid-pacijenta moglo bi biti "okidač" za promjene menadžmenta u toj bolnici, piše Jutarnji list.

Naime, prema nekim informacijama, od početka ustrojavanja covid-centra traju otpori dijela zaposlenika koji "ne pristaju da se uništava ta velika i važna bolnica". S druge strane, voditelj respiracijskog centra nema nikakve ovlasti tražiti bilo kakve promjene od menadžmenta bolnice. Budući da je situacija očito eskalirala, neke informacije govore da bi uskoro moglo doći do smjene Upravnog vijeća KB-a Dubrava, koje je ostalo još iz turbulentnih vremena bivšeg ministra Milana Kujundžića kad je smijenjen tadašnji ravnatelj Toni Kolak.

Otada je bolnica, i prije covid-krize, vrlo podijeljena pa je otišlo barem 15-ak liječnika i 40-ak medicinskih sestara, a covid-kriza samo je "podebljala" nezadovoljstvo. Tijekom vikenda ostavku je dao i pomoćnik ravnatelja za kvalitetu, dr. Josip Ćurić. Naime, imenovanje novog Upravnog vijeća trebalo bi biti uvod u smjenu sadašnjeg ravnatelja i njegovih pomoćnika koji se očito nisu "snašli" u vođenju bolnice u koronakrizi. Sve je to najbolje vidljivo iz pisma liječnice u kojem su jasno naznačeni organizacijski problemi u respiracijskom centru, a onda i u cijeloj bolnici.

"Bolesnici ne dobivaju svakodnevno obrok. Na kolicima iz kuhinje ne dođe pladanj s imenom pojedinih bolesnika, iz nepoznatog razloga. Nekoliko sam puta nazvala našu kuhinju i apelirala na problem, na što je odgovoreno da će obrok doći. Budući da sam zbog 'potrošnje' opreme morala napustiti prostore RC-a, nazvala sam sestre koje su ostale na odjelu, međutim, istima nije poznato je li bolesnik dobio ili nije dobio ručak.

Osobno ne poznajem sestre i medicinske tehničare s kojima sam u smjeni niti postoji adekvatno predstavljanje i raspoznavanje osoblja niti mogu po bolnici tražiti ljude koji bi mi potvrdili jesu li bolesnici jeli...", piše u svome pismu anonimna liječnica iz KB-a Dubrava koja je u proljeće postala središnji respiracijski centar (RC) za pacijente oboljele od covida-19. Pismo upućeno Upravi KB-a Dubrava i koordinatoru bolničkog liječenja dr. Ivici Lukšiću jučer je stiglo u našu redakciju. Epilog je da je ministar zdravstva Vili Beroš u KB Dubrava poslao zdravstvenu inspekciju.

"Bolesnik koji je psihoorganski promijenjen, u dobi od 82 godine, nakon što nije dobio ručak, ustao je i sam hodao po odjelu te je samo zahvaljujući tehničaru spriječen njegov pad. Bolesniku je izmjeren šećer u krvi 3,8", navodi liječnica zgrožena uvjetima rada, zbog čega bolesnicima nije pružena adekvatna medicinska skrb te su narušena njihova prava.

"U RC-u ne postoji adekvatna količina lijekova. Istaknut ću inhibitore protonske pumpe kao profilaksu ordiniranih kortikosteroida. Ne postoje adekvatni analgetici za pacijente s metastatskim karcinomom", navodi liječnica koja je tijekom pet radnih dana svoje smjene u trajanju od osam do 16 sati primila između 30 i 40 bolesnika. Bolesnica u dobi od 84 godine dovedena je iz umirovljeničkog doma u pidžami koju su joj nakon nekoliko dana skinuli jer je bila prljava pa je pacijentica 72 sata provela gola u sobi s još tri bolesnika i tri bolesnice izložena stalnim pogledima.

Naime, kad je počela koronakriza, odlučeno je da covid-centar u Zagrebu bude KB Dubrava. Odvojio se tad dio bolničkih kreveta, točnije njih 180, ali sve donedavno kapaciteti su bili samo dijelom popunjeni. Od prošlog tjedna broj pacijenata se znatno povećao i to je očito stvorilo prije svega kadrovske i organizacijske probleme u radu bolnice.

Nakon što je doznao za pismo liječnice, ministar Beroš uputio je zdravstvenu inspekciju u KB Dubrava jer očito ima problema ne samo s radom respiracijskog centra, nego s cijelom bolnicom jer primjerice kuhinja, nabava lijekova i slično dio su ukupnog rada bolnice, za što je zadužen menadžment ustanove.

- Svjestan sam da situacija nije najbolja, ali ova ideja s respiracijskim centrom u Dubravi došla je od struke i sve treba učiniti da to dobro funkcionira. No, postoje ljudi koji opstruiraju svaki pokušaj da se stvari riješe dok su drugi prenapregnuti od posla. Posljednjih desetak dana inzistiram da se pošalju potrebe za kadrovima, ali nema odgovora. Pokazuje to da je nužno riješiti ovu nemilu situaciju - rekao nam je ministar Beroš.

Šefica Anesteziološke klinike: Lijekova ne manjka, institucije traže autoricu pisma


Doc.dr.sc. Jasminka Peršec, Predstojnica Klinike za anesteziologiju KB Dubrava i predsjednica Hrvatskog društva za intenzivnu medicinu u Dnevniku N1 televizije komentirala je pismo liječnice KB Dubrave koja tvrdi kako u respiratornom centru bolnice nema ni lijekova ni hrane za bolesnike.

"Žao mi je da takvi medijski natpisi zacrnjuju rad našeg primarno respiratorno-intenzivističkog centra u KB Dubrava, koji je izrazito dinamičan od ožujka ove godine kada smo osnovani."

Kazala je kako su iscrpljeni "velikim brojem smjena i dežurstava koje moramo raditi jer je porast dolazaka i hospitaliziranih bolesnika kod nas drastičan, eksponencijalan."

"To su velike brojke. Iako smo velika kuća i navikli smo zbrinjavati veliki broj bolesnika ovo je zaista u kratkom vremenskom periodu veliki priljev bolesnika", istaknula je Peršec.

Rekla je da će sve institucije odraditi sve provjere kako bi se ustanovilo što se doista dogodilo.

"Voditelj sam intenzivističkog centra i odgovorno mogu reći da centar u kojemu se trenutno nalazi 28 najtežih bolesnika - nema da im bilo što nedostaje. Svaki od tih bolesnika dobio je maksimalnu skrb. Prema tome, nikakva situacija manjka lijekova, infuzija, prehrane ne postoji."

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako je moguće da se propustio jedan obrok, a i sama Peršec navodi kako se može dogoditi da se propustio obrok ili je kasnio.

"Loše je ako se to dogodi više puta, ali ne vjerujem da su lijekovi, infuzija i ostalo bili nedostatni."

U pismu se navod i da su pacijenti goli, pa je Peršec pojasnila zašto je tako.

"U svakoj jedinici intenzivne medicine u Hrvatskoj i svijetu bolesnici nemaju odjeću jer mi cijelo vrijeme njih monitoriramo i radimo različite postupke."

Peršec navodi i da institucije unutarnjeg nadzora traže autoricu teksta.

"Sumnja se na mladu liječnicu koja radi u respiracijskom centru, vjerujem da će institucije odraditi taj posao."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. studeni 2020 21:32