StoryEditor
Hrvatskanovi članovi

Nakon afere koja je potresla NCVVO i ostavki dvoje članova Upravnog vijeća Centra za maturu, na upražnjena mjesta stižu Suzana Hitrec i Zlatko Stić

14. travnja 2021. - 20:57
Suzana HitrecRonald Goršić/Cropix

Na zatvorenom dijelu sjednice u srijedu Vlada je, uz ostale, imenovala i dva nova člana Upravnog vijeća Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO), glavne ustanove za provedbu državne mature.

Suzana Hitrec, ravnateljica zagrebačke Upravne škole i dugogodišnja predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja (UHSR), te Zlatko Stić, ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga iz Zagreba i član užeg predsjedništva UHSR-a, kao novopotvrđeni članovi UV-a Centra pridružit će se tome tijelu koje trenutačno broji četiri od zakonom predviđenih sedam članova.

Članstvo u UV-u trajat će im do isteka mandata aktualnog predsjednika i ostalih članova Upravnog vijeća, koji su na ta mjesta imenovani na četiri godine Rješenjem Vlade Republike Hrvatske od 11. siječnja 2018. godine.

Podsjetimo također kako S. Hitrec i Z. Stić dolaze na upražnjenja mjesta bivših članova UV-a Tihomira Tomčića i Ninoslava Šćukanca Šmidta, koji su prije nešto više od dva tjedna podnijeli ostavke na članstvo nezadovoljni naknadnim dodavanjem bodova za 13 maturanata u žalbenom postupku prošlogodišnjeg jesenskog roka državne mature.

Ta je afera tresla posljednjih dana NCVVO, a Upravno vijeće Centra jednom od odgovornih osoba za skandal s naknadnim priznavanjem bodova (čak i za neke netočne odgovore) vidjelo je aktualnu ravnateljicu NCVVO-a Ivanu Katavić.

No, ni u dva pokušaja prošli tjedan Upravno vijeće, koje prema zakonu i statutu Centra imenuje i razrješuje ravnatelja Centra, nije uspjelo smijeniti Ivanu Katavić s čelnog mjesta te ustanove.

Glavni je razlog nedostatak kvoruma, budući da je za smjenu trebalo glasovati svih četvero preostalih članova UV-a, međutim, sa sjednice je u ključnim trenucima u oba navrata izostao član Mirko Ruščić, inače izvanredni profesor splitskoga Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Ravnateljica Katavić izjavila je, pak, kako nije prekršila nijedan zakon i propis, da bodove nije podijelila samovoljno te da bi njezina "ostavka dana pod pritiskom mogla ozbiljno ugroziti procese državne mature“.

Hoće li se popunjavanjem UV-a s novih dvoje članova naći dovoljno ruku za njezinu smjenu, tek treba vidjeti, a o mogućim daljnjim potezima nismo uspjeli doznati ni od S. Hitrec i Z. Stića jer su ostali nedostupni.

Dodajmo kako je preostali sedmi član UV-a NCVVO-a bila Nevenka Lončarić Jelačić, djelatnica Agencije za odgoj i obrazovanje, ali ju je Vlada s te dužnosti razriješila još prije više od dvije i pol godine nakon raskida koalicije HDZ-a i Hrasta, iz čije je kvote imenovana.

Do danas nitko nije zauzeo njezino mjesto u UV Centra, no zanimljivo je da je Upravni sud nedavno donio pravomoćnu presudu kako je ona s te dužnosti razriješena nezakonito.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2021 15:11