StoryEditor

Nakon 40 godina brodogradnja gasi predstavništvo u Moskvi

Piše PSD.
17. prosinca 2009. - 16:27

Hrvatska brodogradnja nakon 40 godina postojanja gasi svoje predstavništvo u Moskvi. Odlučila su tako sama brodogradilišta koja su i financirala Ured čiji se godišnji trošak kretao između 300.000 i 400.000 US dolara.

Dok predsjednik Mesić na oproštajnim susretima s Putinom i Medvedevim kao područja jačanja gospodarske suradnje ističe upravo brodogradnju a to će biti i jedna od ključnih tema siječanjskih razgovora na razini dviju vlada, sami brodograditelji procjenjuju da im moskovski Ured u formi kako danas egzistira više nije potreban.

Neslužbeno doznajemo da je inicijativa potekla od pulskog Uljanika no i direktori ostalih brodogradilišta složili su se da usprkos atraktivnosti ruskog tržišta kojem su isporučili na desetke brodova, zadnjih godina ured na čijem je čelu bivši direktor Brodotrogira Joško Buble nije opravdao svoje postojanje.

Slažu se da treba pronaći neke druge modele jačanja prisutnosti u Rusiji a očekuju da će i najavljeno otvaranje predstavništva HGK-a u Moskvi voditi računa o interesima hrvatskih brodograditelja.

Kroz dugogodišnju suradnju s ruskim brodarima većina je naših škverova već stekla ne samo reference već i vlastite kontakte na tom tržištu a trenutno najatraktivniji projekt kojeg zajednički guraju trogirsko i splitsko brodogradilište je uključivanje u program obnove ribarske ruske flote težak vrijedan preko 700 milijuna eura.

Nevenka Horvat/Epeha

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. rujan 2020 04:10