StoryEditor
HrvatskaNAJNOVIJA NAVLAKUŠA

Najnovija navlakuša naivnim ljudima obećava manje račune: Pozor, uz Saving box nećete platiti upola manje struje, već samo beskorisni uređaj

1. listopada 2018. - 00:29

Uštedjeti na računima za struju do 50 posto bilo bi odlično, no na žalost teško izvedivo. Osim ako se na 15 dana ne iselite iz vlastitog doma i odete kod prijatelja ili rodbine.

Električar Alan Bartaković poručuje, međutim, suprotno - uštedjeti se može, ali jedino ako kupite magičnu spravicu koja se zove "Electricity Saving Box". Uključite je u utičnicu koja se nalazi najbliže vašem brojilu i - problem je riješen.

Bartaković je, naravno, fiktivni lik, junak oglasa koji posljednjih dana, taman otkako je zahladilo, kruži internetom i na kojeg se zakačio nemali broj lakovjernih. U spomenutom oglasu on tvrdi kako su uštede s ovim optimizatorom električne energije doista moguće, da se njegovim uključivanjem potrošnja struje od strane kućanskih uređaja (perilice, klime, kompjutora...), smanjuje za čak 50 posto.

'Vrlo diskretna'

- Ova sprava nije ništa veća od male noćne lampe koja se postavi u utičnicu najbližu strujomjeru i ona odmah počinje raditi, ne proizvodi nikakvu buku i vrlo je diskretna. Ona se zove "Electricity Saving Box". Koliko sam shvatio, ne možete je kupiti u nekom uobičajenom dućanu. I naravno, državi nije baš mudro da daje publicitet ovim optimizatorima. Međutim, kad uzmemo u obzir sve one besmislene poreze koje plaćamo, mislim da je mudro biti inteligentan potrošač - stoji u tekstu web-oglasa u kojem se kupcima nudi link na internetski dućan koji je ujedno i ekskluzivni dobavljač ove sprave.

Podaci o trgovcu vrlo su oskudni - nema telefona za potrošače, tek e-mail adresa, a kao sjedište tvrtke navodi se gradić Wilmington u Americi. Naručitelju se nudi besplatna dostava, čak i stopostotno jamstvo povrata novca. Sada je, inače, "prava prilika" za kupnju ovog uređaja budući da mu je cijena upola snižena, pa umjesto 478 košta 239 kuna...

- Riječ je, naravno, o običnoj navlakuši. Onaj tko bi izmislio takvo što, a da bi zbilja bilo efikasno, zaslužio bi Nobelovu nagradu za fiziku. U svakom slučaju, uređaj koji se reklamira ne smanjuje račune za struju, niti ima utjecaj na količinu radne energije koja se mjeri brojilima za kućanstvo. Možda bi se i distributeri električne energije trebali pozabaviti ovim oglasom jer nije poznato prouzročuje li postavljanje ovakvog aparata štetu na mjernim uređajima. To bi stvarno bio problem - kaže Nenad Kurtović, stručnjak za energetsko tarifiranje u udruzi "Splitski potrošač" koji nas podsjeća na činjenicu da je u vezi ovakvog zavaravajućeg oglašavanja prije pet godina reagirao i Državni inspektorat.

Nastavak stare podvale

- Bila je riječ o identičnom uređaju koji se tada reklamirao pod imenom "Energy Saver Pro", a danas pod nazivom "Electricity Saving Box". Oglašivač očito misli da je reagiranje inspekcije zaboravljena stvar, pa se opet "aktivirao" - drži Kurtović.

U svakom slučaju, i Državni inspektorat smatra kako smanjenje računa za struju nije moguće postići uključenjem ovog uređaja.

- Navodi u oglasima nisu istiniti jer s tim uređajem koji se stavlja u utičnicu (pritom je važno naglasiti da uređaj nije moguće priključiti na uzemljenu utičnicu, tj. "šuko" utičnicu jer je izrađen za one jednostavne), nije moguće postići uštedu energije - navodi se u priopćenju Inspektorata te nastavlja:

- Naime, radi se o tzv. kompenzacijskom uređaju koji poboljšava faktor snage (cos fi), ali ne smanjuje potrošnju radne (djelatne) energije. S obzirom na to da su sukladno točki 6.2.2. stavak 1. točka a. Mrežnih pravila elektroenergetskog sustava ("Narodne novine" br. 36/06.) na obračunskom mjernom mjestu u kućanstvima za mjerenje potrošnje električne energije ugrađena brojila radne (djelatne) električne energije, ali ne i brojila jalove energije, kućanstva na temelju ispostavljenih računa opskrbljivača električnom energijom plaćaju potrošenu radnu (djelatnu) energiju. Stoga savjetujemo potrošače da ne nasjedaju na oglase u kojima se reklamira navedeni uređaj, budući da priključivanjem toga proizvoda neće uštedjeti već samo dodatno potrošiti novac - napominju iz Državnog inspektorata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

08. veljača 2021 08:22