StoryEditorOCM
Hrvatskaolujni ponedjeljak

Najgore nevrijeme u Dalmaciji se tek očekuje: jugo će popodne prijeći u orkansko, večeras se očekuju obilna kiša i grmljavinsko nevrijeme

Piše PSD
29. listopada 2018. - 13:44
08-2015_CROPIX_izbor10 (1)

Snažna ciklona iz zapadnog Sredozemlja već nekoliko dana utječe na vrijeme u našim krajevima. Za razliku od prvotnih izračuna prognostičkih modela kada se ciklona trebala nalaziti bliže našim krajevima, ona je ipak bila nešto zapadnije, pa je i količina kiše do sada manja nego je to ranije bilo predviđeno, piše neverin.hr.

Obilna kiša ipak je tijekom nedjelje zahvatila dio područja, tako je u Senju u kratko vrijeme palo više od 120 mm kiše. Obilne kiše bilo je i na otocima Rabu (64 mm) te Malom Lošinju (62 mm).

Obilna je kiša zahvatila i Gorski kotar - jučerašnji rekorder su Delnice s 156 mm prema mjerenju DHMZ-a!

Spomenimo i obilniju kišu na zagrebačkom području gdje je jučer u poslijepodnevnim i večernjim satima palo između 40 i 45 mm kiše.

Tijekom ponedjeljka ciklona će se iz zapadnog Sredozemlja približavati našim krajevima i dodatno produbiti, tako da će se u večernjim satima nalaziti iznad Genovskog zaljeva. Svoje putovanje nastavit će u utorak dalje preko Alpa prema Njemačkoj. U sklopu ciklone, naše će krajeve u ponedjeljak u večernjim satima zahvatiti i izražena fronta.

Upozorenje zbog obilne kiše i orkanskog juga

U ponedjeljak će prevladavati umjereno i pretežno oblačno vrijeme, povremeno s kišom, pljuskovima i grmljavinom, osobito na Jadranu i predjelima uz Jadran. Povremene će kiše biti i u unutrašnjosti, dok će prema istoku biti uglavnom suho.

Jače pogoršanje s obilnijim pljuskovima zahvatit će navečer zapad zemlje te će se u noći širiti dalje na istok i jug. Grmljavinski će pljuskovi tako najprije zahvatiti Istru i sjeverni Jadran, potom će se širiti u noći prema srednjem Jadranu i zapadu unutrašnjosti, a do jutra zahvatit će jug Jadrana i Slavoniju. Pritom će kiša obilnija biti na Jadranu, nego u unutrašnjosti.

Puhat će umjeren i jak južni i jugoistočni vjetar, na Jadranu jako i olujno, poslijepodne ponegdje i orkansko jugo.

S prolaskom frontalnog sustava u večernjim satima ponegdje se očekuju velike količine kiše u kratkom vremenskom periodu, lokalno i više od 100 mm. Pljuskovi će često biti praćeni grmljavinom.

Prilikom prolaska sustava, vjetar će okrenuti na jugozapadnjak, najprije na sjevernom Jadranu, a onda do utorka ujutro i na ostatku Hrvatske.

Upozorenje na opasne vremenske prilike izdale su države meteorološke službe srednjeg Sredozemlja, uključujući i Hrvatsku. Kod nas se posebno upozorava na orkansko jugo s udarima do 140 km/h te obilnu kišu na Jadranu (mjestimice do 140 mm).

Smirivanje vremena tijekom utorka

Nakon prolaska frontalnog sustava vjetar će okrenuti na jugozapadnjak, koji će još tijekom utorka biti umjeren i jak, ali će do kraja dana postupno oslabjeti. Utorak već prijepodne donosi djelomično razvedravanje, iako i dalje neće biti posve stabilno.

Od utorka nas očekuju i malo niže temperature zraka.

Još povoljnije vrijeme donosi srijeda, a onda su u četvrtak izgledne nove oborine. Od četvrtka ponovno toplije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2023 18:43