StoryEditor
Hrvatskafenjeraši s markova trga

Najgora Vlada u 4 ciklusa - Milanović radi sve kontra

Piše PSD.
8. kolovoza 2014. - 14:21
Ako u idućim mjesecima na uspije napraviti drastičan zaokret ekonomskih trendova u zemlji, Vlada premijera Zorana Milanovića u povijesti će ostati zabilježena kao najneuspješnija hrvatska vlada u posljednjih 14 godina.

Ekonomska statistika je neumoljiva. Unatoč sezonskom smanjenju broja nezaposlenih i početku rasta industrijske proizvodnje, Hrvatska je danas siromašnija i besperspektivnija zemlja nego je bila ikada u posljednja četiri izborna ciklusa.

Čak i Vlada Jadranke Kosor – posebno omražena među partnerima u “Kukuriku” koaliciji - imala je bolje ekonomske pokazatelje od aktualnog Milanovićeva kabineta. Nakon isteka njezine druge godine u Banskim dvorima BDP je počeo blago rasti, nezaposlenost se držala u razumnim okvirima, a cijene nisu divljale.

SDP-ova koalicijska Vlada nakon dvije i pol godine može se pohvaliti negativnim BDP-om, nabujalim javnim dugom i kontinuiranim padom broja radnih mjesta. I rastom izvoza, za koji je, ruku na srce, puno zaslužniji oporavak tržišta u Europskoj uniji nego sama hrvatska Vlada.

Porezi i režije

- Vlada je od početka imala pogrešan pristup. Sve zemlje koje su danas izašle iz recesije ponašale su se upravo suprotno onom što je činila naša Vlada. U udžbenicima ekonomije piše da se u vremenima krize, kada pada dohodak, ne smiju povećavati porezi ni poskupljivati režije. A oni su upravo to napravili. Da nisu, već 2012. bili bismo na nuli, a još 2013. u plusu – drži prof. dr. Ljubo Jurčić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista i bivši premijerski kandidat socijaldemokrata.

On smatra da je Vlada Ivice Račana napravila uvjerljivo najveći posao u posljednje desetljeće i pol: riješila je enormnu nelikvidnost koja je gušila zemlju, sanirala PIK-ove i brodogradnju, obnovila kuće povratnicima i izgradila najveći dio autoceste.

Ivo Sanader je, prema Jurčićevim riječima, propustio izgraditi institucionalnu infrastrukturu i u kapital pretvoriti neiskorištene resurse koje Hrvatska ima u zemlji, šumama i vodama.

Jadranka Kosor nije mogla voditi aktivnu ekonomsku politiku, ali je djelovala kao stabilizirajući faktor, ne ulazeći u rizične poteze. Milanović pak, upozorava ovaj profesor ekonomije, nije vjerovao struci i zato se sada nalazimo tu gdje jesmo. S radnim kontingentom koji je pao ispod 55 posto i koji je prava slika realnog stanja zdravlja, točnije rečeno - bolesti naše ekonomije.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever zamjerke nalazi svim dosadašnjih hrvatskim premijerima, no prilično je uvjeren da će u tom srazu Milanović izvući najdeblji kraj.

- I uz sve Sanaderove krađe, i uz Račanovo smanjivanje radničkih prava, i uz krizni porez Jadranke Kosor, Milanovićeva Vlada izgleda uvjerljivo najlošije. Osam su se godina imali vremena pripremati za vlast, a pokazali su se potpuno nesposobnima. Uvjerili su građane da imaju rješenja, ali izazovu vremena uopće nisu dorasli. Oni su, zapravo, izigrali vlastiti narod – smatra Sever.

On Milanoviću posebno zamjera što je srušio socijalni dijalog u društvu ispod razine koju je gajio HDZ-ov premijer Zlatko Mateša, a posebno ispod razine na koju ju je podignuo Ivica Račan. Hrvatska je danas, upozorava on, jedna potonula zemlja čije su građane zahvatili apatija, utučenost i osjećaj beznađa.

Marina Karlović Sabolić
snimio Vlado Kos / Cropix

Minusi

Ivica Račan izvukao je Hrvatsku iz izolacije, iza sebe ostavivši autocestu, smanjen broj nezaposlenih i pokrenuto gospodarstvo. Ivo Sanader vratio je dug umirovljenicima, započeo pregovore s Europskom unijom i ukrotio tvrdu desnicu i u Hrvatskoj i u vlastitom HDZ-u. Jadranka Kosor srušila je slovensku blokadu i uvela zemlju u EU. Riješila se kleptomana Sanadera, poticala je borbu protiv korupcije, istovremeno uspijevajući u uvjetima teške ekonomske krize održati zemlju iznad površine vode.

Zoran Milanović iza sebe je za sada ostavio tek besmisleni sukob s Europskom unijom u slučaju ‘lex Perković’, neumjereno poskupljenje struje i plina, potpuni izostanak bilo kakvih značajnijih investicija i prvu zemlju u povijesti Europske unije koja nije uspjela profitirati od ulaska u bruxellesko društvo odabranih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

31. listopad 2020 11:08