StoryEditorOCM
Hrvatskafoto-finiš

Nadzornicima Jadrolinije mandat istječe sutra, a Vlada još nije predložila nove, evo što bi se moglo dogoditi

Piše Damir Tolj
4. rujna 2024. - 15:30

Događaji preskaču jedni druge: na primjer, "Jadrolinija" bi u četvrtak, petog dana rujna, mogla ostati bez Nadzornog odbora! Kao da već nema dovoljno jada oko nje...

Spas u zadnji čas može donijeti Vlada, lako da će se tako i odigrati, budući da Vlada obično zasjeda četvrtkom, koji - gle čuda - pada baš istekom mandata aktualnog sastava nadzornog organa roka, odnosno 5. rujna, pa bi nove nadzornike mogla predložiti jureći u fotofinišu na benzinskim parama.

damir Zec: ‘otpali‘ smo prirodnim putem

Evo što o svemu kaže Damir Zec, predsjednik NO-a, koji je ljetos od ministra mora Olega Butkovića tražio da ga što prije razriješi pozicije zbog lošeg rada Uprave i nabave starih brodova:

- Naš mandat traje do 6. rujna. Kako do sada nismo razriješeni, naš mandat istječe istekom vremena na koje smo imenovani. Dakle, nismo razriješeni nego smo "otpali" prirodnim putem. Kako me nitko nije kontaktirao, ne znam jesu li novi članovi pronađeni, izabrani ili štogod drugo. Budući da nemam nikakvih novih saznanja o predmetnim slučajevima ne bih to ni komentirao, s obzirom na to da nemam što dodati, a što već nije rečeno ili napisano...

Što se tiče procedure: Nadzorni odbor imenuje Skupština "Jadrolinije", kojoj predsjedava Oleg Butković, ministar mora, a članovi su još Tonči Glavina, ministar turizma, i Marko Primorac, ministar financija. Kada će oni sjesti i održati Skupštinu - vidjet ćemo.

- Do vakuuma je dolazilo i prije, tako da to ne bi bila nova situacija. Kada Nadzornog odbora nema, njegovu funkciju preuzima Skupština - pojasnio nam je Damir Zec.

Sve u Olegovim rukama

To znači da bi do izbora novih nadzornika posao nadzora rada Uprave društva preuzeo Oleg Butković.

O svemu smo u srijedu pitali i "Jadroliniju":

"Nadzornom odboru ‘Jadrolinije‘ mandat istječe sutra, 5. rujna 2024. godine."

Iz Ministarstva mora ovako kažu:

"Mandat članovima Nadzornog odbora ‘Jadrolinije‘ istječe sa sutrašnjim danom te smo u postupku imenovanja članova Nadzornog odbora."

Treba reći da obično Vlada predlaže nove nadzornike Skupštini "Jadrolinije". Tako je bilo i zimus, 22. veljače 2024. godine. Ovako: "Vlada je na zatvorenom djelu sjednice donijela zaključak kojim se Skupštini ‘Jadrolinije‘ predlaže izbor Damira Zeca, Mile Perića i Zorana Turuka za članove Nadzornog odbora do provedbe postupka izbora članova, na vrijeme od najduže šest mjeseci."

image

David Sopta i Oleg Butković

Damir Škomrlj/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. rujan 2024 07:56