StoryEditorOCM
HrvatskaSLUČAJ IZ SOTINA

Nadbiskup: Nisam štitio pedofila, reći ću vam što mi je rekla majka navodne žrtve, a što župnik...

Piše Vijesti SD
21. ožujka 2023. - 16:53

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, koji je prema pisanju tjednika Novosti znao za svećenika pedofila iz vukovarskog naselja Sotin, ali 14 mjeseci nije poduzeo ništa, u utorak je održao press konferenciju.

“Svjesni smo sve ozbiljnosti i dubine ozljeda i rana koje nastaju zlostavljanjem i dodatno pogrešnim ponašanjem nas koji smo pozvani reagirati, zaustaviti i spriječiti daljnje nasilje”, rekao je na početku Hranić.

“Crkva i svatko od nas crvkenih ljudi, pa tako i ja, želimo se suočiti sa svakim zlodjelom i slabošću u svojim redovima. Crkva je po svom poslanju i naravi svjedok Evanđelja, radosne i osloboditeljske vijesti Isusa Krista. I zato kad je u pitanju nasilje nad maloljetnicima, u Crkvi danas više nema mjesta toleranciji. Susret s prijavom o možebitnom seksualnom zlostavljanju maloljetnika iznova nas čini svjesnima da je zaista riječ o delikatnom području i svi smo dužni pristupiti s velikom ozbiljnošću i odgovornošću”, rekao je, a prenosi N1.

“Treba razumjeti roditeljske osjećaje i njihovu patnju, no treba voditi računa i o dostojanstvu eventualnog počinitelja. Pristigla prijava je prijava koja uvijek treba biti provjerena i ispitana”, dodao je.

“Svaki put nakon što sam bio upoznat s određenim optužujućim navodima učinio sam sve što je bilo moguće i potrebno pa tako i kad sam primio prijavu na račun bivšega župnika u Sotinu. Sastavio sam odmah zapisnik s majkom koja je u pratnji s kolegicom došla prijaviti nasilje prema svojoj kćeri”, rekao je.

Opisao je i svoj razgovor sa sad već pokojnim župnikom.

“U razgovoru mi je dao puno više i puno detaljnijih informacija od majke navodne žrtve. Prema majci, kćerina psihička bolest je bila posljedica župnikova ponašanja, a prema župniku, majka je molila njegovu pomoć i da razgovara s kćeri kod koje je već bila prisutna bolest”, rekao je. Kaže da je dobio doJam da mu župnik otvoreno o svemu govori i ništa ne skriva.

Komentirao je i novinske napise.

“Vidim da me u rujnu 2020. netko od novinara, ili moguće da je to bila majka možebitne žrtve, gotovo tri godine nakon što sam slučaj prijavio DORH-u, da su me prijavili u Vatikan za zataškavanje zlodjela i opstrukciju istrage. I tako su novinar i majka navodno oštećene kćeri na svoje ponovno inzistiranje u siječnju 2023. dobili nedavno, 9. ožujka, odgovor od apostolskog nuncija u RH da je mjerodavni dikasterij za biskupe potvrdio da sam poslao rezultate istrage dikasteriju za nauk vjere 2018. i ta je nadbiskupija DORH-u iste godina dostavila sve podatke za pokretanje istrage i da je isti dikasterij zaključio da mi se ne može pripisati optužba jer sam pratio sve kanonske norme”, rekao je.

“Da ne postoji sumnja, ja ne bih rezultate prethodne istrage slao DORH-u niti kongregaciji. Kako da ja isključim sumnje koje su očito postojale u prijavi, no nije moje, biskupovo, da ja prije podizanja optužnice i sudskog procesa donosim presudu te da nekoga proglašavam krivim. Biskup svakako treba bdijeti nakon primljene prijave i spriječiti novo zlo, no nije dužan, u ovom slučaju, svećenika udaljiti iz službe čim dobije prijavu. To će kao mjeru predostrožnosti odrediti nakon podizanja optužnice, a nje nije bilo”, izjavio je Hranić.

“Želim napomenuti da je, koliko mi je poznato, nakon župnikove smrti stala svaka daljnja istraga i proces protiv njega. Podizanje optužnice još uvijek nije pravomoćna presuda i budući da proces nije okončan, nije nam poznata krajnja istina. Župnik je umro, a da prethodno nije bio ni osuđen ni oslobođen optužbi”, rekao je Hranić, a prenosi N1.

“Želim naglasiti da se solidariziramo s potencijalnim žrtvama te suosjećamo s njima i njihovim roditeljima, ponizno ih molimo za oproštenje zbog trauma i rana koje nose, ako ih je uzrokovao svećenik naše nadbiskupije, sad već pokojni. Stidimo se i osuđujemo ponašanje župnika ukoliko je on doista počinio zlo. No budući da je optužnica samo podignuta, da pokojni župnik nije bio pozvan ni na jedno ročište te da nije došlo do pravomoćne presude, moramo reći da nije moralno te još uvijek nemamo pravo proglasiti župnika krivim i njega, koji je pokojan i više se ne može braniti, nazivati pogrdnim imenima. Serijski, seksualni grabežljivac, predator itd., kao što to možemo vidjeti u medijima”, izjavio je.

Tvrdi da nikad s oltara nije župnike optuživao za klevetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2023 15:15