StoryEditorOCM
Hrvatskavodostaj u padu

Nabujale rijeke prouzrokovale štetu u različitim dijelovima hrvatske. U Ogulinu je poplavljeno 20-ak kuća, ali je najkritičnije kod Ozlja

Piše HINA
18. rujna 2022. - 12:10

U Ogulinu je poplavljeno dvadesetak kuća, voda je ušla u stambeni prostor, dio cesta je i dalje poplavljen, a za promet je zatvoren dio državne ceste D42 koji ide kroz grad, no kiše više nema i vodostaj Dobre opada, potvrđeno je u ogulinskom Stožeru Civilne zaštite.
Kako kaže gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović, koji je na terenu, štete tek treba zbrojiti, ali procjena je da je najmanje 20 kuća poplavljeno u naseljima Kirasići, Podvrh Žegar i Vučići.
- Mogu reći da je najgore prošlo, razina Dobre na očigled opada, ali će trebati sigurno cijeli dan da se povuče sa svih prometnica. U Ogulinu je danas sunčani dan i život se polako vraća u normalu, nakon naporne i neizvjesne subote - kazao je.
Posljedice izlijevanja Kupe u ozaljskom kraju još su prisutne. Trg, Levkušje, dio Donjeg Pokupja i Zorkovac na Kupi i dalje su odsječeni, jer se voda s prometnica sporo povlači, iako je vodostaj i četrdesetak centimetara niži nego sinoć, doznaje se od načelnika Stožera Civilne zaštite Stjepana Basara.
Danas se, kaže, “do poplavljenih sela može, ali u visokim čizmama”, pa stoga građanima i dalje pomažu vatrogasci s čamcima.

image
Robert Fajt/Cropix

Na području Karlovačke županije najkritičnije je na području grada Ozlja gdje je zbog poplave ugroženo 40-ak objekata a u gornjem dijelu Kupe, u najugroženijem dijelu općine Kamanje, rijeka je u padu oko pola metra, izvijestilo je u nedjelju Ravnateljstvo civilne zaštite.
Nizvodno, u mjestu Koritnja i dalje postoji ugroza od rijeke Korane koja se ulijeva u Kupu i povećava njezin vodostaj. Žurne službe su na terenu i rade na ispumpavanju vode te dostavi dodatnih vreća s pijeskom.
Zbog vode na kolniku za sav promet je zatvoreno desetak državnih, županijskih, lokalnih te nerazvrstanih cesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 07:45