StoryEditorOCM
HrvatskaGdje se ide?

Na zimu se putovalo u Zanzibar, sada su među Hrvatima hit Maldivi, Meksiko... Safari u Africi oni punijeg džepa plaćaju masno, 31 tisuću kuna po osobi

11. ožujka 2021. - 11:41

Dok se veliki broj Hrvata drži poruke "ostani doma", dio naših sugrađana, koji si to mogu priuštiti, tijekom pandemije odlazi na luksuzna putovanja. Koje su im omiljene destinacije, doznali smo od Milenka Miščevića, vlasnika zagrebačke turističke agencije "Jammark".

- Bitan je faktor gdje u ovoj situaciji možete doći. Od destinacija koje su trenutno otvorene najčešći interes je za Maldive koji je broj 1, za Meksiko, Dominikansku Republiku, Dubai, Kostariku i zemlje Karipskog otočja, kao što je Aruba - kazuje Milenko Mišćević, te objašnjava:

- Dominikanska Republika, Meksiko i Kostarika ne traže negativan test na Covid-19, već morate samo napraviti prijavu putem aplikacije koja vam vrati kod koji morate imate sa sobom kad ulazite u zemlju. Ostale navedene zemlje traže negativni test na Covid-19 star najviše 48 do 96 sati.

S obzirom na to da se po svijetu provodi procjepljivanje, nastavlja naš sugovornik, neke zemlje omogućuju dolazak putnika pod uvjetom da su cijepljeni s dvije doze unatrag 2 tjedna.

- Mnogi bi putovali i na druge destinacije, ali do njih se ne može doći jer nisu otvorene za internacionalnu publiku - kaže nam Milenko Mišćević, te dodaje:

Što se tiče luksuznih destinacija, broj putnika je manji za 60 do 70 posto u usporedbi s 2019. godinom.

Oko rasta cijene avionskih karata naš sugovornik objašnjava situaciju kada je putnik platio i prazna sjedala oko sebe:

- Većina kompanija ne uvjetuje da putnik plati i prazno sjedalo do sebe. Mislim da je to čak bio slučaj da je netko želio platiti dva ili tri prazna sjedala. No, samo u posebnim slučajevima bez drugog imena možete bukirati dva sjedala. Za to se morate obratiti aviokompaniji.

image
Dubai
Giuseppe Cacace/AFP

Miščević nastavlja da su cijene karata u pravilu veće jer je broj letova, smanjen za 60 ili 70 posto u odnosu na vrijeme prije pandemije.

Tako da ono publike koja je zainteresirana za putovanja u ova vremena čini dovoljnu potražnju za tim letovima, zbog čega kompanije nemaju razloga cijene držati niskima, već ih mogu podići. To je samo pitanje ponude i potražnje.

No, koliko je sada skuplje putovati na primjer do Dubaija, nego prije pandemije?

- To jako ovisi o trenutku rezervacije. Kartu za Dubai sada možete naći za 3 tisuće kuna, dok su cijene hotela kao u pretpandemijsko vrijeme – kaže naš sugovornik i dodaje:

- Avionska karta i tjedan dana u vrlo luksuznom hotelu u Dubaiju koštat će vas od 15.000 do 20.000 kuna po osobi. Taj iznos ne uključuju cijene izlete koji nisu pretjerano skupi, jer primjerice safari po pustinji košta 50, 60 dolara (320 do 380 kuna),... Kada bi svaki dan išli na neki izlet, za tjedan bana bi vas to koštalo dodatnih 400 dolara (2550 kuna).

Luksuzni safari

Miščević kaže da se u Zanzibar, koji je tijekom jeseni i zime bio tražena destinacija, i to više nego Kenija, išlo do prije mjesec i pol dana, a zbog nejasne epidemiološke situacije u Tanzaniji taj interes je splasnuo.

- Za Safarije su, ako smatramo da je to vožnja s džipovima po parkovima, razgledavanje životinja... više-manje iste cijene bilo gdje da ga radite, u Tanzaniji, Gandi... Četverodnevni safari, ovisno o kategoriji luksuza, idu od 1600 do 2500 dolara (od 9900 do 15.500 kuna) po osobi, a cijene mogu ići i do 3500, 4.000 dolara (od 21.600 do 24.700 kuna). Sedmodnevni safari, ako boravite u luksuznoj lođi, po osobi košta između 4 tisuće i 5 tisuća dolara (od 24.700 do 30.900 kuna).

Naš sugovornik naglašava da nema smisla govoriti o najluksuznijim varijantama jer za takav u Južnoj Africi u trajanju od 7 dana treba izdvojiti 20 tisuća eura po osobi (123.570 kuna), a to je, dodaje, preluksuzna priča.

- Safari s ubijanjem životinja ne prodajemo, iako postoje takve opcije - ističe.

- U SAD može se ući uz vrlo specifične razloge i to nisu oni turistički. Cijene aviokarte do New Yorka jako variraju, a može ih dobiti od 550 dolara (3400 kuna), a kad se situacija s pandemijom normalizira sedmodnevni smještaj u nekom boljem hotelu kreće se od 12.000 ili 13.000 tisuća kuna po osobi, napominje da je to u luksuznijim opcijama, ali ne u najluksuznijima jer to je jako teško definirati, i tu cijene jako skaču, pa sedmodnevni boravak u New Yorku može koštati i 60 tisuća kuna... - kaže Miščević.

image
Slaven Škrobot, putnik godine po izboru Croatian Travel Festivala održanog 2020. godine
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Gdje putuju ovisnici o putovanjima koji ne traže luksuz, pitali smo svjetskog putnika Zagrepčanina Slavena Škrobota koji nam kaže da se prije Nove godine puno putovalo u Tursku, te napominje da sada pet ili šest dana u Istanbulu preko agencije košta oko 5 tisuća kuna.

- Najviše putuje u one zemlje koje su imale najmanje restrikcija jer muka je svaki put test plaćati 100 eura, pogotovo kad ideš u više država. Kad je krenuo novi val pandemije, ekipa je najviše išla u Meksiko koji je jedan od rijetkih država koji ne zahtijeva test na Covid-19, a dosta ih je išlo u Egipat i Dominikansku Republiku – kaže Slaven Škrobot kojemu je plan ići u Egipat kad završi Ramazan.

- Za dva tjedna planiram izdvojiti minimalno 1000 eura i sve vidjeti - kaže Škrobot, te napominje:

- Dosta je riskantno putovati jer nikad ne znaš kada će ti otkazati let, kada će država u koju ideš uvesti restrikcije, a ako dobiješ Covid-19 moraš tamo ostati i nema doma. Znam ženu koja je usred pandemije otišla u Dubai i dobila Covid-19 zbog čega je tamo morala ostati mjesec dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 19:04