StoryEditorOCM
Hrvatskaširoki zagrljaj istrijana

Na točno pola mandata HDZ-ove vlade, Peđa Grbin sastavlja koaliciju za njeno rušenje, a šuška se da ima i asa u rukavu

Piše hina
23. srpnja 2022. - 12:13

SDP je vrlo ozbiljno zakoračio u pripreme za predstojeće parlamentarne izbore, piše u subotu Jutarnji list, navodeći da je predsjednik stranke Peđa Grbin dobio mandat da otvori razgovore s Možemo! I Puljkom. 

U petak i subotu održan je sastanak Predsjedništva stranke kojemu se pridružio Klub zastupnika, predsjednici organizacija iz četiri velika grada - Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka te SDP-ovi župani. Na sastanku je bio (doduše, videovezom) i američki PR stručnjak Alex Braun, koji je već radio za ovu stranku dok ju je vodio Zoran Milanović. Braun je SDP-ovcima prezentirao rezultate velikog istraživanja koje je provjerilo političke preferencije birača, otkrilo koji je profil birača SDP-a, u čemu se razlikuju njihovi i birači Možemo!, koje ih teme najviše zanimaju, kako zadržati svoje birače i privući nove, ali i kako vide aktualnog predsjednika stranke, Peđu Grbina.

Drugog dana sastanka stranačkog vrha otvorena je bila, kako doznajemo, rasprava o tome kako izaći na iduće izbore. Sugovornici iz SDP-a koji su sudjelovali na sastanku kažu da su stavovi o tom pitanju bili oprečni, da dio SDP-ovaca među kojima su politička tajnica stranke Mirela Ahmetović, stranački veteran i bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić te neki drugi zagovara samostalan izlazak na izbore.

image


 

Damjan Tadic/Cropix

Dio SDP-a smatra da moraju sami pred birače i dobiti pravu sliku o tome koliko vrijede. Rezultati do 1. listopada S druge je strane mišljenje da već sada treba znati na čiju se suradnju može računati, to prije što je Braunovo istraživanje potvrdilo rejtnig SDP-a od 17 posto, što jasno govori da bez čvrstih partnera ne može HDZ svrgnuti s vlasti, pa je Peđi Grbinu dan mandat da otvori razgovore o suradnji sa srodnim strankama.

SDP-ovci, posebno zagrebački, očekuju da razgovore o tome započne najprije s Možemo! jer su im njegovi članovi ideološki i programski najsličniji, a onda s Ivicom Puljkom i drugim potencijalnim partnerima, te da Predsjedništvo, Klub zastupnika i sve druge koji su se okupili ovoga vikenda o rezultatima izvijesti do 1. listopada, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 09:40