StoryEditorOCM
Hrvatskaljudska prava

Na skandolazne izjave makarskog ravnatelja reagirali Ministarstvo i pravobraniteljica: ‘Žalosno je da takvo nešto dolazi od prosvjetnog radnika‘

6. ožujka 2020. - 17:22

Na televizijski istup Slavka Gudelja ravnatelja makarske srednje škole fra Andrije Kačića Miošića reagirale su institucije. Ministarstvo znanosti i obrazovanja zatražilo je očitovanje škole, a pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević ogradila se od ravnateljevih stavova:

- Žalosno je i jako zabrinjavajuće da ovakva izjava dolazi od jednog prosvjetnog radnika i ravnatelja srednje škole. Svojim sadržajem i tonom cijela ta izjava odstupa od svega onoga što želimo da bude dio odgojno-obrazovnog sustava i čemu treba u uljuđenom svijetu podučavati djecu: kulturi dijaloga, toleranciji, pristojnosti, uvažavanju, intelektualnom argumentiranju.

Ljudi koji obrazuju i odgajaju djecu u školama trebali razumjeti i prihvaćati vrijednosti demokratskog građanstva i ljudskih prava kako bi takve vrijednosti mogli razvijati kod svojih učenika, a vjerujem da većina prosvjetnih djelatnika to doista i čini.

Upravo zato i zbog dobrobiti djece i mladih, smatram da je jako važno da uvijek beskompromisno reagiramo na svako iskazivanje nesnošljivosti i diskriminacije u društvu jer su takve pojave pogubne za zajednicu.

Podsjetimo, Slavko Gudelj, ravnatelj makarske srednje škole fra Andrije Kačića Miošića nazvao je emisiju TV Jadrana u kojoj gledatelji iznose komentare na aktualna zbivanja.

Prezentirao je dosta osebujne stavove o "istospolnim muškarcima", "Arsenu Beusu", "zapaljenon Staz'ću", a na kraju javljanja, za slučaj da su oni koji ga po glasu ne prepoznaju bili u dilemi je li to zbilja taj Slavko Gudelj, još se i predstavio kao ravnatelj i imenovao svoju srednju školu.

Možete i poslušati snimku njegovog istupa u tv emisiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2023 12:35