StoryEditor
Hrvatskaseverina protiv milana

Na presudu se čekalo godinu i pol: odluka o skrbništvu nad Aleksandrom do konca svibnja

2. travnja 2021. - 22:09

Ako se zaista obistine službene informacije koje smo dobili iz splitskog Županijskog suda, odluka o tome tko će – Severina Kojić ili Milan Popović – dobiti skrbništvo nad njihovim zajedničkim maloljetnim sinom, trebala bi biti napokon donesena do konca svibnja 2021. godine.

Dakle, godinu i pol dana nakon što je odlukom zagrebačkog Općinskog građanskog suda, odnosno privremenom mjerom, odlučeno da do pravomoćnosti odluke dijete živi s ocem koji bi se trebao samostalno brinuti o njegovu zdravlju i obrazovanju. Naravno, na tu se odluku žalila Severina i sad se čeka pravomoćna odluka. A vrijeme neumitno prolazi...

Neslaganje u sudskom vijeću

Sam postupak traje ovoliko dugo zbog raznih pravnih "marifetluka", poput Popovićeve žalbe u kojoj je, krajem studenoga prošle godine, tražio od splitskog suda da uvaži njegove argumente i izuzme iz rada na ovom predmetu sudske vještake, psihijatra i psihologinju, jer je sumnjao u njihovu nepristranost i objektivnost.

Prije toga je postupak stajao jer je došlo do neslaganja u sudskom vijeću koje je trebalo odlučiti jer je predsjednica vijeća bila za potvrđivanje zagrebačke privremene mjere, a druge dvije sutkinje se nisu s tim slagale pa je naposljetku došlo i do promjene u sudskom vijeću.

Nadalje, Slobodna Dalmacija je u studenome prošle godine pisala i da je srpski "kralj bakra" bio vrlo nezadovoljan jer je zagrebački Općinski sud, a zapravo sutkinja koja je donijela privremenu mjeru u njegovu korist, odbio izuzeće vještaka psihijatra iz vještva, a koji je sam tražio da ga se oslobodi obveze vještačenja radi njegovih osobnih razloga koji ga sprječavaju da se u dovoljnoj mjeri posveti ovom predmetu. Koji su to osobni razlozi bili možemo samo nagađati, no Popović je smatrao da sud vještaka takvom odlukom praktički prisiljava da protiv svoje volje nastavi raditi ono za što je angažiran.

image
Milan Popović
 
Damir Krajač/Cropix

Popović je krajem prošle godine u žalbi također tražio izuzeće vještakinje psihologinje, tvrdeći da ona neće biti objektivna i neovisna u svom vještvu, među ostalim i zato jer je njezin bivši suprug bio brutalno mučen kao žrtva srpskih koncentracijskih logora i invalid je Domovinskog rata.

image
Severina Kojić
 
Tomislav Krišto/Cropix

Budući da je Popović srpske nacionalnosti, u žalbi je naveo da će to što je psihologinja radila zajedno s bivšim suprugom na znanstvenim radovima koji se bave raznim temama od silovanih muškaraca i žena u logorima sve do psihičkog zdravlja hrvatskih branitelja, utjecati na njezinu objektivnost i nepristranost.

Požurnica vještacima

Smetalo mu je i što se vještakinja svojedobno bavila pitanjima zlostavljanih žena te je surađivala i s raznim udrugama za zaštitu žena žrtava obiteljskog i seksualnog nasilja pa je smatrao da neće biti objektivna prema njemu i zbog toga jer je on muškarac.

– U predmetu je odbijen zahtjev stranke za izuzećem sudskih vještaka kojima je povjereno provođenje multidisciplinarnog psihijatrijsko-psihologijskog vještačenja – odgovorio nam je Bruno Klein, predsjednik splitskog Županijskog suda.

Na pitanje je li toliko iščekivano vještačenje napokon i napravljeno i dostavljeno sudu, Klein je kazao:

– Prema očitovanju imenovanih vještaka, vezano za požurnice suda radi ažuriranja provođenja postupka vještačenja, a zbog kompleksnosti činjenica koje se utvrđuju u postupku vještačenja, složenosti predmeta te imajući u vidu dominantnost načela zaštite interesa malodobnog djeteta, za izradu potpunog nalaza i mišljenja vještaka potrebno je dodatno vrijeme. Stoga je od vještaka zatraženo vještački nalaz i mišljenje izraditi u primjerenom roku te spis predmeta vratiti ovome sudu radi nadležnog postupanja i donošenja odluke, žurno, kako bi odluka po žalbi bila donesena najkasnije do kraja svibnja 2021. godine – odgovoreno nam je iz ureda predsjednika Županijskog suda u Splitu.

item - id = 1088640
related id = 0 -> 1136845
related id = 1 -> 1136868
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. prosinac 2021 19:38