StoryEditorOCM
Hrvatskabilo je svega

Na ‘Hodu za život‘ interventna policija imala je pune ruke posla, hodač pitao aktivistice: ‘Pošto tarifa?‘

Piše Hina, Vijesti SD
18. svibnja 2024. - 14:36

Deveta zagrebačka povorka "Hoda za život, obitelj i Hrvatsku" pod geslom "Glas rođenih za život nerođenih", završila je u subotu na Zrinjevcu uz poruku organizatora o potrebi zaštite života od začeća do prirodne smrti.

Nacionalna koordinatorica inicijative Željka Markić, u izjavi za medije istaknula je kako ove godine očekuju izmjene Zakona o pobačaju kako bi se zaštitila nerođena djeca.

Upitana zalaže li se za zabranu pobačaja, odgovorila je kako se zalažu da zakon bude usklađen sa znanošću i da štiti život od začeća do prirodne smrti, a način na koji će se to provesti ostavljaju saborskim zastupnicima i onima koji odlučuju o zakonima. 

markić oplela po tomaševiću i dolenec

Podsjetila je da su prošli tjedan predložili da se po ubrzanoj proceduri donese zakon koji će omogućiti da majke anonimno rađaju, potaknuti pronalaskom ostavljene bebe u Zaprešiću, i da su u svim bolnicama uvedu tzv. "gnijezda za bebe" da majke koje ne mogu ili ne žele zadržati svoju djecu ostave u sigurnim uvjetima.

Potvrdila je da im se već javilo Ministarstvo zdravstva pa idući tjedan očekuju razgovor o tom zakonskom prijedlogu. Markić također očekuje da će se izdvajati veća sredstva za pomoć majkama, rodiljama i mladim obiteljima s djecom, koje donose budućnost zemlji.

image

Transparenata nije manjkalo

Vanesa Pandžić/Cropix

Na upit smetaju li joj zastave LGBT zajednice u duginim bojama, Markić je rekla da su oni "svi Zagrepčani i imaju pravo na grad Zagreb", te da su sudionici "Hoda za život" diskriminirani. Budućnost grada su mladi ljudi, obitelji s djecom, a gradonačelnika Tomislava Tomaševića i njegove zamjenice Danijele Dolenec za nekoliko godina se nitko uopće neće sjećati, dodala je.

Također je ustvrdila da je "siguran pobačaj floskula, on je 100 posto smrtonosan za svako nerođeno dijete u koliko god dobrim medicinskim uvjetima se odvija".

Okupljanje sudionika povorke počelo je u 10,30 sati ispred zgrade HNK, odakle je nešto kasnije povorka uz balone, zastave, pjesme i transparente krenula Frankopanskom ulicom i Ilicom prema Zrinjevcu. 

poziv očevima da zaštite svoju nerođenu djecu

Porukama povorke suprotstavila se mala skupina prosvjednika s transparentima "Naša tijela naš izbor" i protiv gaženja ženskih prava, a nekoliko žena pokušalo je sjedeći u Ilici zaustaviti povorku, no interventna policija brzo ih je sklonila u stranu, tako da je povorka samo prošla pored njih.

Po dolasku na Zrinjevac okupljenima se obratila Tea Bekavac iz organizacijskog odbora rekavši kako je svako dijete željeno od nekoga pa tako i mali Ivan, napuštena beba iz Zaprešića, za koju u redu stoje bračni parovi puni ljubavi koji bi ga htjeli posvojiti.

image

Dok je povorka prolazila, dio građana je negodovao

Vanesa Pandžić/Cropix
image

Aktivistice s transparentom ‘Ne gazite prava žena‘
 

Vanesa Pandžić/Cropix

Poručila je ženama da budu nositeljice života i rode svoje dijete, jer majke daju, a ne oduzimaju život svojoj djeci i jer će jedino tako imati mir u srcu. Također je pozvala očeve da zaštite svoju nerođenu djecu i budu podrška svojim ženama u teškim životnim trenucima.

 Atmosfera s Hoda za život bila je dramatična i živopisna. Dok je povorka prolazila, pojedini građani glasno su negodovali. 

Protivnice ‘manifestacije kršćanskih fanatika kojima je krajnji cilj zabrana pobačaja" stale su preko puta Zrinjevca, kod Tesline ulice. s transparentom "Ne gazite ženska prava". Pripadnici interventne policija formirali  su oko njih krug iz kojega im nisu dali izaći.

 Vice Batarelo i poljski ultrakatolici

   Jedan od hodača pitao je aktivistice "Pošto tarifa?", na što su interventni policajci otišli porazgovarati s njim.

Jedna od aktivistica policajcima se požalila da joj je muka i da joj se mrači pred očima, oni su je tek naknadno pustili do vozila hitne pomoći. 

image

Aktivistice su htjele blokirati Ilicu, ali policija im nije dopustila
 

Vanesa Pandžić/Cropix

 Iz autobusa koji se vozi uz hodače mogle su se  pjesmu "Rim Tim Tagi Dim" Baby Lasagne, na koju je pjevušila i Željka Markić, piše Index

Potom su uslijedili Thompsonovi "Geni kameni" sa stihovima "loša bila 45-a, rasula nas preko svijeta", ali i rađaju se nova dica.

 

Na zagrebački "Hod za život" došli su i poljski ultrakatolici, s kojima se družio Vice Batarelo, čelnik ultrakatoličke udruge Vigilare. Na "Hodu za život" bio je i Zlatko Hasanbegović, drugi na listi DP-a u prvoj izbornoj jedinici, ali bez razloga da hoda do Sabora. 

image

Interventna policija izolirala je prosvjednice dok povorka nije prošla, jedan ih je hodač upitao pošto im je tarifa 

Vanesa Pandžić/Cropix

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2024 16:25