StoryEditorOCM
Hrvatskaunatoč zabranama, bitke opasnih životinja ipak se priređuju

Na borbama pasa ulozi i do 30.000 eura

Piše PSD.
5. svibnja 2008. - 13:03

Ulog navijača pojedinog psa u borbama penje se i do 10.000 eura, a šampionske borbe vrijede i trostruko

U Hrvatskoj je zabranjen uvoz opasnih pasa pasmine terijera poput pit-bulla i njihovih križanaca koji nisu upisani u Upisnik pasa u rubriku “Moguće opasan pas”.

Ilegalna je također trgovina opasnim psima, njihovo darovanje, te sudjelovanje na bilo kakvim nastupima i okupljanjima. U to su, pak, uključene i borbe pasa, za koje i veterinarska inspekcija i policija tvrde da u Hrvatskoj ne postoje. Ipak, ostavljaju otvorenom mogućnost da se ilegalni “sportski susreti” pasa održavaju u susjednim nam republikama.

Mečevi se, međutim, i dalje održavaju u pomno odabranim, napuštenim prostorima daleko od očiju javnosti, na svim prostorima bivše Jugoslavije, pa i u Hrvatskoj.Sudionici takvih “manifestacija” nisu samo pripadnici kriminalnog miljea nego svih društvenih slojeva.

S novinarima o borbama pasa nitko nije želio razgovarati, jer ni jedan od uzgajivača ili trenera ne želi da se javno zna o njihovim “natjecanjima”.

Stroga tajnost

Većina borbi pasa održava se u strogoj tajnosti. Na ovakvim događajima mogu biti samo “odabrani”, odnosno oni koji se ili sami bave uzgojem borbenih pasa ili su spremni kladiti se na njih.

Ulična je priča da dobar pit-bull terijer, s američkom rodovnicom, stoji od 500 do 1000 eura. Ulog navijača pojedinog psa penje se i do 10.000 eura, a šampionske borbe vrijede i trostruko. Ulaznice koštaju stotinjak kuna, većina prihoda ide za liječenje pobjednika, a smrtnost je navodno sve niža.

Neslužbeno, borbe se održavaju na perifernim dijelovima istočnog Zagreba, no puno lakše i više organiziraju se u dalmatinskom zaleđu. Procjena upućenih kaže da u Hrvatskoj trenutačno, neovisno o praznom registru, ima nekoliko tisuća pit-bull terijera.

Kada vlasnike takvih životinja veterinari upozore da ih, prema zakonu, ne smiju držati bez dozvole i upisa u evidencije, ovi samo odmahuju rukom i zatraže da se u knjižice upišu pod neku drugu pasminu. Ako veterinar ne pristane, traže drugoga koji će im ići naruku.

Dogovor s  veterinarima

Uzgajivači i vlasnici pasa za borbu nerijetko imaju posebne dogovore s veterinarima. Jer tu nije riječ o sistematskim pregledima i cijepljenju protiv bjesnoće, nego o hitnim intervencijama usred noći, nizanju desetaka kirurških šavova, spajanju razderanog mesa, zašivanju otrgnutih uški... Družine oko borbi pasa usavršile su se, te sada na licu mjesta, dok treneri zbrajaju golem novac, vlasnici uz krvavo borilište sami šivaju svoje pse. Ili ih u kućnoj radinosti liječe antibioticima, pa koji pas preživi, preživi.

Grizu se do smrti

Psi se prije meča vagaju i peru, a u ringu se tijekom borbe smiju nalaziti samo sudac i “treneri” koji svoje pse smiju bodriti samo riječima. Svaki fizički kontakt strogo je zabranjen.
Dva pit-bulla u klinču najčešće neće dati glasa od sebe. Publika mora biti tiha da ne dekoncentrira “borce”. Ako sudac procijeni da jedan pas izbjegava borbu, psi se odvajaju i puštaju ponovno. Meč traje od nekoliko minuta do nekoliko sati, a završava ili predajom ili smrću jednog od pasa.

Za borbe kazna do 10.000 kuna

Zakon o dobrobiti životinja propisuje novčanu kaznu od 5000 do 10.000 kuna za nanošenje boli i ozljeđivanje životinja. Kažnjivo je i provjeravanje oštrine životinje i huškanje životinja, poticanje na agresivnost, obučavanje za borbe ili i njihovo organiziranje, posjećivanje, oglašavanje ili klađenje osim pri dresuri policijskih pasa, te priređivanje borbi životinja.

Luka Oman: Inspekcija žmirila na pitove

Ministar Božidar Pankretić u povodu smrtonosnog napada na Stipu Vučića u Solinu izjavio je da se hitno mora poduzeti sve u sklopu zakonskih rješenja da se spriječe tragični događaji.
U njegovu resoru je, međutim, i Uprava za veterinarstvo s veterinarskom inspekcijom, a upravo veterinarskim inspektorima Udruga “Prijatelji životinja” zamjera što ni u poznatim i prijavljenim slučajevima kršenja prava životinja nisu adekvatno reagirali. Za primjer navode prošlogodišnji slučaj kada su nadležnim inspekcijama prijavili uzgajivačnicu pit-bull terijera namijenjenih borbama.
- Nakon izlaska na teren veterinarska inspekcija potvrdila je postojanje deset pitova i izvijestila da problema nema jer su psi cijepljeni protiv bjesnoće - kaže Luka Oman, predsjednik Udruge.
Premda je Pravilnik o opasnim psima na snazi još od 2005. godine, njegova primjena još uvijek nije zaživjela, opasne pasmine se ne mikročipiraju, ne kastriraju i ne uvode se u registar “Moguće opasnih pasa”. Zakoni su, dakle, dobri, ali se ne provode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. siječanj 2023 16:50