StoryEditorOCM
Hrvatskaove godine drugačije

Na blagdan Velike Gospe u Sinju bez procesije: ‘Slavlje dočekujemo u dosad neviđenim okolnostima, okruženi smo nevidljivim neprijateljem koji prijeti‘

Piše Hina
23. srpnja 2020. - 22:43

Zbog epidemioloških razloga tradicionalna procesije vjernika gradskim ulicama na blagdan Velike Gospe, u Sinju 15. kolovoza, neće se održati, doznaje se u četvrtak navečer u Franjevačkom samostanu Gospe Sinjske.

"Ovogodišnje slavlje Velike Gospe organizirat ćemo bez velike procesije gradom, na kojoj sudjeluju tisuće ljudi iz raznih krajeva lijepe naše, kako bismo izbjegli prozivanje, i ne daj Bože, da budemo žarište zaraze," navodi se u priopćenju kojeg je potpisao gvardijan samostana Ante Čovo.

Upozorava se kako ovogodišnje slavlje Velike Gospe dočekujemo u "dosad neviđenim okolnostima jer smo okruženi nevidljivim neprijateljem, COVID-om 19, koji nam prijeti," iako je, kažu ta župa, pod zaštitom Čudotvorne Gospe Sinjske, prošla skoro neokrznuta u ovoj epidemiji.

Kako bi smanjili okupljanje većeg broja vjernika u pojedinim satima dana, imat će 14. i 15. kolovoza svete mise skoro svaki sat, poručili su i pozvali vjernike da pažljivo iščitavaju plakate te izaberu sat za sudjelovanje na misi.

Za vrijeme svetih misa, kako je navedeno,  pjevat će se samo promjenjivi dijelovi: ulazna pjesma, otpjev psalma, aleluja, darovna, pričesna i završna pjesma, a zborovi će pjevati iz crkvenog kora.

Sakramentu pomirenja moći će se pristupiti u klaustru i u samostanskom dvorištu pod odrinom, kako bi bio što manji broj vjernika na jednom zatvorenom, prostoru.

"Za vrijeme blagdanskih dana pažljivo slušajte upute Stožera civilne zaštite. Na ulazu u crkvu i klaustar obvezatno dezinficirajte ruke i, ako ostane mjera na snazi, nosite maskicu.

Držite se i onih mjera koje Crkva preporučuje: pričešćujte se samo na ruku, ne pružajte znak mira, pokušajte držati razmak dok idete ili čekate sv. pričest, za vrijeme mise budite s onima koji su iz vaše obitelji i vašeg okruženja, izbjegavajte druženja s nepoznatim osobama, a ako se ne osjećate dobro, ostanite kod kuće," ističe se u priopćenju Franjevačkog samostana Gospe  Sinjske.

Ovogodišnja proslavu Velike Gospe slavi se pod motom "Gospe, budi nam spas."

"Neka nas spasi od svega onoga čime bismo mogli nauditi sebi i drugima. Neka nas vodi putem koji će svima raznježiti srce, otvoriti ruke, učvrstiti vjeru, osnažiti nadu i sve dovesti do djelotvorne ljubavi", poručili su iz  Sinjskog samostana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2023 18:45