StoryEditorOCM
Hrvatskaživi novi život

Muž je godinama tukao i mrcvario, nakon jednog incidenta je prelomila, ženama poručuje: ‘Spakirajte se i idite‘

Piše VIJESTI SD
2. listopada 2023. - 22:52

Žrtve obiteljskog nasilja već 30 godina mogu potražiti pomoć u Caritasovom domu Sv. Ana. Porast nasilja u društvu osjete jer su lani imali 20 posto više štićenika.

Njihova štićenica deset mjeseci provela je u toj sigurnoj kući s troje maloljetne djece. U njoj je našla spas od supruga zlostavljača. Trpjela je godinama.

Molila da zovu policiju

"Da, tukao je mene, djecu ne, djecu, desilo se fizičko nasilje, ali to je već bilo u tim zadnjim periodima, kada je vjerojatno već i on sam bio svjestan da je kraj", kaže za RTL žrtva obiteljskog nasilja.

Na pitanje što bi rekla susjedima koji čuju nasilje, koji se prave da ne čuju, da ne vide, žrtva odgovara: 

"Ma jednostavno to se desilo i kod mene, ja sam zvala, molila nekog da zove policiju, nitko nije reagirao."

Sama ga prijavila

Zato je muža ujutro sama prijavila policiji. On ide u zatvor, oni u drugi grad. Zlostavljač je odležao deset mjeseci. Pušten je početkom rujna uz mjere opreza, a ona je novi život s djecom izvan sigurne kuće počela prije tjedan dana. Radi, plaća stanarinu, djeca idu u školu.

"Ne, ne bojim se ničega, evo ja ću sad ponoviti izreku svog djeteta koja je izrekla ako smo preživjeli tatu, mislim tužno je to za reći, ali ako smo preživjeli tatu i ako smo preživjeli boravak u sigurnoj kući, onda nam je samo nebo granica", kaže.

Poruka za žene

Ima i poruku za sve zlostavljane žene. 

"Znači uzmite svoje dijete i do prve policijske postaje ili do Centra za socijalnu skrb, jednostavno spakirajte se i idite, nemojte trpjeti ni sekunde", zaključila je.

Jer, kaže, nijedan zlostavljač s vremenom ne postaje bolji, samo gori!

Riječka sigurna kuća u 30 je godina bila utočište za 700 žena i 1300 djece iz cijele Hrvatske i susjedne BiH. Sada imaju mjesta za 30 osoba.

"35 posto naših korisnika vrati se u obitelj od kud su došle, znači u obitelj zlostavljača", kaže Laura Pavičić, psihologinja Doma Sv. Ana u Rijeci.

"U zadnje vrijeme moram reći da bi možda potrebno bilo i koje mjesto više, da nismo u mogućnosti primiti uvijek prema zahtjevu korisnike", govori Željka Frković, ravnateljica Doma Sv. Ana u Rijeci.

Svima koji im pomažu danas su dodijelili zahvalnice. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2023 23:11