StoryEditor
HrvatskaREZULTATI NADZORA

MUP o policajcima koji nisu odmah reagirali na provokaciju upućenu Srbima u Borovu: ‘Čekali su pojačanje i tako uspjeli procesuirati počinitelje‘

Piše JL/PSD
3. svibnja 2021. - 16:16
Screenshot snimke

Ministarstvo unutarnjih poslova je priopćilo da je njihov stručni tim završio nadzor postupanja policijskih službenika u Borovu, nakon incidenta od nedjelje gdje je skupina navijača pozivala na ubojstva i pjevala 'Oj hrvatska mati, Srbe ćemo klati', donosi Jutarnji list.

Nakon nadzora je zaključeno da se prosudba policijskih službenika, da se pričeka s postupanjem do dolaska dodatnih snaga, pokazala opravdanom i omogućila daljnje procesuiranje svih osoba iz grupe.

- Stručni tim utvrdio je da su policijski službenici donijeli opravdanu prosudbu kada su grupu osoba, prilikom njihovog udaljavanja od Spomen obilježja 12 redarstvenika, stavili pod nadzor i s obzirom na njihovu brojnost zatražili dodatne policijske snage, a kako bi se spriječila eventualna protupravna ponašanja prilikom povratka grupe do njihovih vozila, stoji u priopćenju policije. 

Tijekom nadzora policije grupa se kretala u tišini, objašnjavaju, a u jednom je trenutku došlo do skandiranja neprimjerenog sadržaja u dva-tri navrata, što je i vidljivo na snimkama. 

- S obzirom na to da je postojao visok stupanj vjerojatnosti da bi se osobe iz grupe razbježale, a što bi otežalo utvrđivanje njihovog identiteta i daljnje procesuiranje, bilo je nužno pričekati dodatne policijske snage čijim dolaskom je, sa suprotne strane, grupa zaustavljena te je utvrđen identitet svih osoba, kažu iz MUP-a.

- Ovakva prosudba omogućila je daljnje procesuiranje svih počinitelja, što je i učinjeno tijekom dana privođenjem osoba u službene prostorije policije na kriminalističko istraživanje zbog sumnje da su počinile kazneno djelo „Javno poticanje na nasilje i mržnju“ iz članka 325. Kaznenog zakona, a bez dodatnog uznemiravanja građana. Temeljem prikupljenih informacija i svih utvrđenih činjenica, stručni tim donio je zaključak da su policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske primijenili policijske ovlasti u skladu sa zakonskim odredbama i sukladno pravilima struke, dodaje se u priopćenju policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2021 16:32