StoryEditorOCM
HrvatskaTeška borba

Mučne ispovijesti dvojice muškaraca: ‘Imam 35 godina i dotaknuo sam dno. Dužan sam 260.000 eura! Obitelj je skrhana‘

Piše Vijesti sd
19. srpnja 2024. - 07:50

U Hrvatskoj je oko 50 000 ovisnika o kockanju. Uz financijske i egzistencijalne probleme, istraživanja pokazuju da svaki ovisnik djeluje na šest osoba iz vlastite okoline. HRT donosi ispovijest dvojice kockara koji se liječe u Klinici za psihijatriju Sveti Ivan.

"Imam 35 godina i dotakao sam svoje dno…",

"Ja sam to gledao kao najlakši način da dođem do novaca nekih…", poruke su dvojice mladića. Kockarski dug svakog od njih veći je od 200 000 eura.

- Ja nisam volio odlaske u kasino jer me je bilo sram da me netko vidi. Više sam se bazirao na online kockanje. Što god vam padne na pamet - priređivači nude. Kod mene se radi o ogromnoj cifri od nekih 260.000 eura duga, priznaje prvi mladić. Drugi dodaje kako je uvijek imao problem suočavanja s dugovima: "I onda je zapravo moj odlazak u kasina - uvijek bio pokušaj vraćanja dugova i dolaska na nulu. Da zapravo nastavim s normalnim životom". To je zapravo, naglašava "bio put u propast, još veći".

image

Ilustracija

/Shutterstock

Laži i manipulacije bile su njihova svakodnevica. Obiteljski odnosi su potpuno narušeni, povjerenje izgubljeno, liječenje nužno.

- Jako je teško, borim se kao lav. Prvo sam bio stacioniran na odjelu dva mjeseca. Nakon odjela sam nastavio s dolascima u dnevnu bolnicu i zapravo mi je ovaj program spasio život, tvrdi prvi mladić.

- Najveći motiv mi je moja obitelj, koja je uz mene i koja mi je dala podršku i da ih opet ne razočaram. A nakon toga, zapravo - da sebe dobijem opet, da sebe zavolim. To bi trebao biti primarni cilj, jer onda će zapravo sve doći na svoje, dodaje drugi.

 Ovu su samo neke od brojnih priča s kojima se susreće voditelj dnevne bolnice za ovisnost o kockanju dr. Davor Bodor. Online kasina sve su veći problem, a broj onih koji traže stručnu pomoć u porastu je. - Svaka ovisnost je muka i patnja - i za ovisnika i za njegovu obitelj. Vrlo često znači i psihološke i emocionalne, nekad i financijske i egzistencijalne probleme u koje upada ovisnik. Ali on za sobom vrlo često vuče i svoju obitelj, kaže liječnik Bodor za HRT. 

Dodaje kako na liječenju trenutno imaju 45 pacijenta u tri grupe. 50.000 ovisnih o kocki u Hrvatskoj velik je problem i zato izmjene zakona i strože mjere vide kao pozitivan iskorak.

image

Davor Bodor, psihijatar

Ronald Gorsic/Cropix
image

Ilustracija

/Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. kolovoz 2024 19:38