StoryEditor
HrvatskaDvostruka oporba

Može li Most preživjeti gubitak vlasti: stranka Bože Petrova u oporbi nije provela niti jedan jedini sat, ako misle opstati - slijedi im radikalna promjena

Piše Davor Krile
5. lipnja 2017. - 19:48

Poraz Mosta u Metkoviću sam očekivao već nakon prvoga izbornoga kruga – tvrdi Ivica Relković, nekadašnji glavni savjetnik Mosta, a trenutni neovisni politički analitičar. Homogenizacijom vlastitog biračkog tijela u gradu na Neretvi Most je zapravo najviše homogenizirao neprijateljsku stranu. U takvim situacijama u pravilu odnosi prevagu onaj koji ima dulju tradiciju, te čvršću infrastrukturu, a Most je, kao što znamo, mlada stranka bez razgranate kapilarne mreže. Mirna i neradikalna kampanja u Omišu im se, za razliku od Metkovića, itekako isplatila. Most je sad prvi put u svojoj povijesti dvostruko oporbena stranka – i nacionalno i lokalno - a to će ih tjerati da radikalno promijene svoju političku fizionomiju.

Ivica Relković procjenjuje da će resetiranje identiteta Most prisiliti i na mnoge koncepcijske promjene. Dosadašnja platforma kohezije lokalnih nezavisnih lista više vjerojatno neće funkcionirati kao dosad, jer ne može biti funkcionalna. Većina gradonačelnika i općinskih načelnika, kao što znamo, ne voli biti u oporbenom statusu prema Vladi zbog blokiranja lokalnih projekata. Most može biti velika oporbena nacionalna stranka, no hoće li znati pripremati kvalitetne zakone i političke inicijative, te graditi prepoznatljive nacionalne politike tek se mora testirati. Ne trebamo gubiti iz vida – ističe Ivica Relković – da Most nikad dosad nije bio oporba, niti jednog jedinog sata: ni u Metkoviću, ni u državi.

Dominantno parlamentarni izričaj u protekloj lokalnoj kampanji odgovarao je najviše vladajućem HDZ-u – konstatira bivši Mostov savjetnik. Oni su dobili sve što su dosad imali, plus znatnu dodatnu vrijednost. Split i Dubrovnik im predstavljaju veliki iskorak prema urbanim centrima, a i u nizu drugih pobjeda uspješno su spojili dominaciju u glavnim gradovima i županijama. Pomalo se mijenja ustaljena slika da je HDZ dobar samo u ruralnim, a loš u urbanim sredinama. Među većim gubitnicima lokalnih izbora je HNS koji je gotovo prepolovljen u dosadašnjem kapacitetu, a nije blistavo prošao ni HSS – drži Ivica Relković.

Sumnje da su u rubnim sredinama prevagu donijeli glasovi iz Hercegovine nisu primjerene modernome dobu i digitalnom društvu, koliko god takve optužbe bile izricane kao alibi za izborni poraz, a jednaka je stvar i sa sumnjama u poništavanje glasačkih listića. To bi nakon ovih izbora trebalo napokon sustavno riješiti i onemogućiti, preporučuje Relković, jer takve stvari svakom tijesnom pobjedniku mogu donijeti veliku dugoročnu štetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. rujan 2020 00:38