StoryEditorOCM
Hrvatskamuke s cjepivom

Hoće li Hrvatska zbog raspada sustava planiranog cijepljenja napraviti isto što i Mađarska i kupiti rusko ili kinesko cjepivo protiv korone?

27. siječnja 2021. - 07:55

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak  sinoć je potvrdio kako ćemo teško dobiti obećane doze cjepiva jer je došlo do sloma sustava u koji smo vjerovali i kakav je bio dogovoren na razini EU-a. Postavlja se onda logično pitanje može li i Hrvatska napraviti isto ono što je napravila i Mađarska, koja je kupila rusko cjepivo Sputnik V i dala odobrenje za njegovu privremenu upotrebu prije dugotrajne europske procedure odobrenja?

Zemlje članice EU-a, naime ne moraju pregovarati i zaključivati ugovore o nabavi cjepiva samo s onim proizvođačima s kojima je Komisija zaključila ugovor o nabavi, što je prošli tjedan potvrdio glasnogovornik Komisije Stefan De Keersmacker.

To znači da Mađarska koja je potpisala ugovor s Rusijom o kupnji dva milijuna doza cjepiva Sputnjik V, ne krši europsku strategiju o cjepivima jer ona ne uključuje rusko cjepivo.

“Zemlje članice su slobodne zaključivati takve ugovore o cjepivima, ali su onda i odgovorne za odobravanje za uporabu na svom teritoriju”, pojasnio je glasnogovornik De Keersmacker. No, paralelni pregovori država članica EU-a s proizvođačima s kojima je Komisija već zaključila ugovore, a riječ je o Pfizeru, Moderni i AstraZeneci - nisu dopušteni.

Iz Hrvatske agencija za lijekove (HALMED) napominju da se redovna procedura ne možemo preskočiti, ali ako je riječ o hitnoj situaciji ili izvanrednom stanju kakvo je proglasila Mađarska, to bismo i mi mogli napraviti.

image
AFP

"Mađarska je dala odobrenje za takozvanu hitnu primjenu, odnosno odobrila je privremeno korištenje pojedinih serija ne odobrenog cjepiva. Znači to nije standardno odobrenje, odnosno registracija cjepiva za koje je uobičajeno potrebno puno više podataka i provjera", kazala je Maja Bašić iz Hrvatske agencije za lijekove za RTL.

Pojasnila je i kako se, da bi se cjepivo odobrilo za Hrvatsku i ostale članice EU, treba pokrenuti centralizirani postupak odobravanja pri Europskoj agenciji za lijekove.

„Prema dosad dostupnim informacijama, proizvođač Sputnik V proveo je neobvezujuće konzultacije pri Europskoj agenciji za lijekove vezanu za mogućnost odobravanja. S obzirom na interes vjerujemo da bi proizvođač mogao uskoro pokrenuti postupka odobravanja za promet u Europskoj uniji", poručuje Bašić.

Krunoslav Capak nedavno je kazao kako Hrvatska za sad ne namjerava ići u pojedinačne pregovore oko nabavke cjepiva, no nije isključeno da će poremećaji do kojih je došlo natjerati članice EU-a da krenu u osobne dogovore.

‘Znamo gdje su zapravo završile doze namijenjene EU!‘

Britanski list Daily Telegraph piše, pozivajući se na EU diplomatske izvore, da u Bruxellesu vjeruju da su cjepiva AstraZenece, naručena i plaćena od strane EU, završila u Velikoj Britaniji. Kako navode, sumnja se da je AstraZeneca cjepiva namijenjena EU proslijedila na Otok zato što je Ujedinjeno Kraljevstvo platilo veći iznos po dozi te je ranije odobrilo upotrebu cjepiva (što Europska agencija za lijekove EMA još nije učinila).

- Postoje ljudi u Bruxellesu koji misle da su doze cjepiva namijenjene državama članicama EU, i koje su se trebale dostaviti nakon što cjepivo bude odobreno na razini EU, zapravo završile u Britaniji. I dok god AstraZeneca ne objasni gdje su ta cjepiva završila, ovakve špekulacije sigurno će se nastaviti - kaže EU diplomat za Daily Telegraph.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2023 06:26