StoryEditorOCM
Hrvatskanije kao u filmovima

Možda ste baš ovo trebali: postoji li u Hrvatskoj predbračni ugovor i što se njime točno definira? Nije loše znati

Piše PSD
8. lipnja 2023. - 17:23

Predbračni ugovor u Hrvatskoj, odnosno bračni ugovor je pravni dokument koji sklapaju supružnici prije vjenčanja, odnosno partnerstva. Taj dokument uređuje prava i obveze supružnika tijekom bračne zajednice i u slučaju razvoda ili smrti jednog od supružnika. Uz pomoć ovog dokumenta se mogu dogovoriti o imovinskim i drugim važnim pitanjima, piše N1.

U Hrvatskoj ne postoji klasični predbračni ugovor kakav smo navikli vidjeti u filmovima, već se radi o bračnom ugovoru. Na potpisivanje bračnog ugovora se obično odlučuju parovi koji ne registriraju svoj brak kako bi time osigurali sigurnost po pitanju imovine.

Predbračni ugovor u Hrvatskoj, odnosno bračni ugovor se može sklopiti prije braka ili partnerstva i to u pisanom obliku uz ovjeru kod javnog bilježnika. U slučaju smrti jednog od supružnika predbračni ugovor može biti važan dokument u raspodjeli imovine.

Što je predbračni ugovor u Hrvatskoj?

Iz zakonskog gledišta u Hrvatskoj ne postoji službeni predbračni ugovor, odnosno, isti nije definiran Zakonom. Međutim, po Obiteljskom zakonu postoji bračni ugovor kojim se mogu urediti imovinskopravni odnosi na postojećoj ili budućoj imovini. U Zakonu se također navodi da za bračnog druga koji je lišen poslovne sposobnosti za sklapanje izvanrednih pravnih poslova to može sklopiti njegov skrbnik.

U predbračni ugovor mogu biti uključene različite odredbe pa tako i zakon napominje da su primjerice preuzimanje dugova zbog namirenja tekućih potreba jednako odgovorni, no da se isto može urediti ugovorom.

image
Christin Klose/Dpa Picture-alliance Via Afp

Predbračni ugovor je pravno obvezujući ugovor, koji može biti promijenjen ili raskinut samo uz suglasnost oba supružnika ili prema zakonskim odredbama. U slučaju da supružnici ne sklope predbračni ugovor, primjenjuju se zakonske odredbe o bračnoj imovini i obvezama uzdržavanja.

Predbračni ugovor u Hrvatskoj mora biti sklopljen u pisanom obliku te potpisi moraju biti ovjereni od strane javnog bilježnika. Može se mijenjati ukoliko su obje strane tome suglasne.

Što je sve u bračnom ugovoru u Hrvatskoj?

U predbračnom ugovoru u Hrvatskoj mogu biti razne stavke poput uređenja raspodjele bračne imovine, obveze uzdržavanja, podjele vlasništva nad nekretninama i drugo. Kroz bračni ugovor se dogovaraju i pitanja imovine, zastupanja djeteta do njegove punoljetnosti, obaveze skrbništva i dogovori o uzdržavanju.

Ako je jedan od bračnih partnera lišen poslovne sposobnosti u dijelu koji se odnosi na raspolaganje i upravljanja imovinom, ta se prava i obaveze također mogu urediti predbračnim ugovorom. Međutim, Obiteljski zakon definira da radnik centra za socijalnu skrb i njegov bračni, odnosno izvanbračni partner, ne mogu sklopiti ugovor o otuđenju imovine štićenika. Skrbnik pak može u ime štićenika sklopiti ugovor o uzdržavanju uz prethodno odobrenje Centra za socijalnu skrb.

image
Sara Monika/Image Source Via Afp

Konkretno, ove se stvari mogu urediti predbračnim ugovorom u Hrvatskoj:

– imovinskopravni odnosi na postojećoj ili budućoj imovini

– pitanja o bračnoj stečevini i vlastitoj imovini koju su bračni drugovi stekli radom

– dobitak od igara na sreću i novčana korist od autorskog prava koju su bračni drugovi stekli za vrijeme trajanja zajednice

– odricanje određenih prava

– ostalo

Iz ovih razloga se često predbračni ugovor u Hrvatskoj koristi kada je velika razlika između iznosa koji partneri zarađuju ili posjeduju. Ukoliko dođe do razvoda i razdjeljivanja imovine, uz pomoć bračnog ugovora se smanjuje potreba za sudskim procesima za podjelu imovine.

U Hrvatskom sudstvu ne postoji raskid bračnog ugovora već poništaj, a svaki se slučaj rješava individualno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 13:57