StoryEditor
Hrvatskapokrenuta procedura

Most: Tražimo ukidanje naknada plaće zastupnika u prvih godinu dana nakon isteka mandata; HDZ šuti

Piše PSD.
18. siječnja 2016. - 17:11
NOVIJE

Zastupnik Mosta Ivan Kovačić potvrdio je u ponedjeljak da Most ima spreman zakonski prijedlog po kojemu bi se ukinuo dio prava saborskih zastupnika, među njima naknada plaće u prvih godinu dana nakon isteka mandata, no neizvjesno je hoće li za to dobiti potporu većine zastupnika.

Čelnici klubova HDZ-a i SDP-a o tome se još ne žele očitovati, a neslužbeno se mogu čuti tumačenja kako je pitanje bi li takav prijedlog prošao test ustavnosti, s obzirom da bi zastupnike podijelio u dvije kategorije.

Najavu takvog zakonskog prijedloga nije želio komentirati predsjednik Sabora Željko Reiner. "Mogu samo reći da takav prijedlog nije došao pa kad dođe, onda ćemo o njemu raspravljati. Hajdemo raspravljati kad neki prijedlog postoji, a ne kad je netko nekom rekao što učiniti jednog dana", uzvratio je Reiner na novinarsko ustrajavanje da kaže je li voljan podržati prijedlog o smanjenju dužnosničkih prava.

RANIJE

Most u  proceduru uputio prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru, te njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Kako bismo odmah pokazali da stojimo iza svojih riječi i kako bismo što prije počeli ispunjavati ono što smo svojim biračima obećali, u proceduru ćemo već na sljedećoj sjednici uputiti izmjene Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru.

Smatramo da nije u redu da netko nakon što je tek nekoliko sati bio saborski zastupnik zbog toga godinu dana prima novčana sredstva koja nisu zaslužena radom i zalaganjem. Taj sustav stvoren je kako bi pogodovao pojedincima i strankama koje na taj način plaćaju vjernost njima, a ne ideji boljitka Hrvatske.

Tijekom pregovora obje su se koalicije, Domoljubna i Hrvatska raste, složile s ovom Mostovom reformom te se nadamo da će je sve te stranke podržati i sada kada bude na dnevnom redu Sabora.

Sredstva koja će se ovime uštedjeti nisu zanemariva, no taj novac sam po sebi svakako neće spasiti hrvatsko gospodarstvo i proračun.

Međutim, smatramo da je od novca i privilegija puno važniji cilj i poruka koju ovime šaljemo. Zastupnici Hrvatskog sabora i političari naprosto se moraju solidarizirati s narodom koji živi sve teže.

Ovaj potez smatramo moralnim činom i vjesnikom promjena"-stoji u priopćenju Mosta.

PSD, FOTO: Ilustracija/EPH
item - id = 299266
related id = 0 -> 1135510
related id = 1 -> 1134201
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. listopad 2021 17:09