stdClass Object ( [id] => 300097 [title] => Most: Pokaže li se da su navodi točni, više neće biti ministar!; Crnoja: Život sam bio spreman dati za Hrvatsku. I da onda ne plaćam prirez?! [alias] => most-pokaze-li-se-da-su-navodi-tocni-vise-nece-biti-ministar-crnoja-zivot-sam-bio-spreman-dati-za-hrvatsku-i-da-onda-ne-placam-prirez [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => 20:40 - Predsjednik HDZ-a i potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko poručio je u utorak navečer da ne pristaje na linč i da javnost ima pravo znati što je istina u slučaju ministra branitelja Mije Crnoje.

"Ne pristajem na javni linč. Javnost ima pravo znati što je istina u slučaju ministra Crnoje. To želim i ja znati. Svakom čovjeku, pa i ministru Crnoji treba omogućiti da iznese svoju stranu priče.

Nikome ne može biti presuđeno pa niti u ovako žustrom javnom suđenju", napisao je Karamarko na svojemu facebooku te poručio da Vlada neće donositi odluku prije nego što ministar iznese svoju stranu priče.

"Ako se pokaže da su optužbe protiv Crnoje točne, Vlada će odlučiti o sankcijama, ali ne prije nego što budemo imali priliku i njega čuti", istaknuo je.

(H)

19:20 -
"Ovo su insinuacije i to je otvoren napad na mene i na novu Vladu.

Ja koji sam bio spreman dati život za Domovinu, nosio glavu u torbi, da izbjegavam plaćanje prireza?

Imam sudsko rješenje samoborskog Općinskog suda u kojem je otklonjen rok od tri godine te sam dobio novi rok na deset godina,  te da s tim zemljištem mogu raspolagati kako želim-kazao je Crnoja u Dnevniku HRT-a.

Na upit novinara da pojasni optužbe da je naslinik, Crnoja je kazao:

- Imam rješenje da sam bio u zatvoru, a presudom je optužba protiv mene odbijena. Bio sam u Remetincu i  presuđeno je da mi se nadoknadi šteta zbog neutemeljenog uhićenja i to u iznosu od 800 kuna-kazao je.

PSD

18:30 -
Mostov zastupnik i član Nacionalnog viječa stranke Miroslav Šimić izjavio je u utorak kako će Most provjeriti autentičnost dokumenata i medijskih napisa po kojima je ministar branitelja Mijo Crnoja prijavljen na lažnoj adresi te da, ako se te tvrdnje pokažu točnima, takva osoba nema što tražiti u Vladi.

"O slučaju ministra branitelja Mije Crnoje zasad znamo najviše iz medijskih napisa.

U posljednjih nekoliko trenutaka možemo vidjeti da su se pojavili i pojedini dokumenti, moramo provjeriti njihovu autentičnost, kao i autentičnost napisa. Moramo čuti i ministra Crnoju, a načelan stav Mosta je da, ako se pokaže da su ta djela, odnosno nedjela istinita i zaista izvršena, takva osoba ne može voditi niti jedan resor u Vladi niti biti član hrvatske vlade", rekao je Šimić novinarima pred središnjicom Mosta u Smičiklasovoj ulici.

Na pitanje koliko su spremni čekati na potvrdu autentičnosti, odgovorio je, "Mi ne možemo u ovom trenutku konkretno reći jer imamo samo medijske napise. Moramo vidjeti te zemljišnoknjižne dokumente koji su izišli u javnost".

Dodao je kako "neće proći dugo vremena za utvrđivanje autentičnosti tih dokumenata" te kako će Most prema slučaju zauzeti stav koji je ranije naveo.

(H), FOTO: Goran MEHKEK/EPH



17:13 -
Grad Samobor ustupio je Miji Crnoji bez naknade građevinsko zemljište 14. listopada 2010. godine prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Tim je zakonom propisano da su jedinice lokalne samouprave dužne u slučaju kad osoba i koristi stambeni kredit za izgradnju obiteljske kuće (u mjestu prebivališta u vrijeme stradavanja, odnosno u kojem ima prebivalište neprekidno 5 godina od 1991. godine ili je u tom mjestu boravio kao prognanik neprekidno 5 i više godina i pisanom izjavom pod materijalnom i kaznenom odgovornošću iskazao da se u tom mjestu želi trajno nastaniti, jer ga za to vežu obiteljske i druge prilike) ustupiti bez naknade građevinsko zemljište i komunalno opremanje, navedeno je iz grada Samobora u odgovoru HRT-u.

U trenutku sklapanja ugovora, imenovani je ispunjavao sve uvjete propisane zakonom. No Crnoja nije ispunio svoju stranu Ugovora. Bio je obvezan na ustupljenom zemljištu u roku od tri godine izgraditi obiteljsku kuću.

S obzirom da to nije učinio imao je obvezu ustupljeno zemljište vratiti u vlasništvo Grada Samobora. No, Crnoja nije niti izgradio kuću niti vratio zemljište. Stoga će Grad Samobor poduzeti sve zakonom propisane mjere, navedeno je iz grada Samobora.

Ministar Crnoja živi u Podsusedu, a kao mjesto stanovanja u životopisu je naveo adresu u Samoboru na kojoj je samo daščara. Kad je ta informacija izašla u medije, adresa stanovanja izbrisana je iz njegova životopisa.

15:35 -
Ministarstvo branitelja oglasilo se priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

"Povodom niza medijskih napada posljednjih dana vezanih uz novog ministra Hrvatskih branitelja ovim putem se odlučno opovrgavaju medijski navodi koji su doveli u pitanje poštenje, osobni integritet i čast ministra.

Sve što je proteklih dana izgovoreno u medijskom prostoru glede ministrovog stambenog pitanja, navodnog nasilničkog ponašanja te nepoštivanje pravne države, ovim putem najodlučnije demantiramo.

U tom kontekstu ovlašteni smo priopćiti javnosti da će ministar hrvatskih branitelja zatražiti kaznenu i materijalno odgovornost  protiv svih nakladnika i novinara koji su sudjelovali u skandaloznoj i sramotnoj harangi.

Cijela ta kampanja zapravo je usmjerena na razbijanje suradnje MOSTA i Domoljubne koalicije te u konačnici rušenju nove Vlade Republike Hrvatske", stoji u priopćenju iz Kabineta ministra branitelja.

Podolnjak nije želio odgovoriti treba li Crnoja dati ostavku

Novinari su, prije nego što su do njih došle informacije o Mostovu zahtjevu, Mostova potpredsjednika Sabora Roberta Podolnjaka zatražili komentar Crnojina slučaja.

"Očito da je to posao nadležnih tijela, kao i u svakoj drugoj prilici ako netko nije na određenom prebivalištu pa neka nadležna tijela to istraže, postoje ona tijela koja moraju utvrditi čije je prebivalište i gdje točno", rekao je Podolnjak, ne želeći odgovoriti bi li Crnoja trebao dati ostavku ako se optužbe pokažu istinitim.

"Ministar će morati prvo odgovoriti na sva pitanja javnosti i ti odgovori i eventualno rezultati istrage nadležnih tijela, ukoliko bude pokrenuta bilo kakva istraga, će biti relevantni za donošenje odluke na Vladi, prije svega predsjednika Vlade jer sadašnji ministar uživa povjerenje Vlade i uživa povjerenje u Hrvatskom saboru.

Zato pričekajmo bilo kakvu odluku gdje je njegovo prebivalište, boravište, da li je pokrenut bilo kakav postupak, da li postoje bilo kakve optužbe, u ovom trenutku ja stvarno nemam informacije", kazao je Podolnjak. Dodao je kako ne zna jesu li njegove kolege u Mostu znale za sve ovo što se veže uz Crnoju.

Oporba: Crnoja mora dati jasne odgovore

SDP-ov Peđa Grbin uvjeren je kako sam Crnoja mora dati jasne odgovore na optužbe koje mu se stavljaju na teret.

"Mediji imaju i konkretne primjere nasilničkog ponašanja gospodina. On mora danas dati jasne odgovore na ta pitanja i ukoliko je ono što je navedeno istina, ukoliko doista živi na različitoj adresi, ukoliko doista vara proračun, ukoliko se doista ponašao nasilnički kao što je opisano u medijima, gospodin Crnoja mora ili dati ostavku ili ga gospodin Orešković mora razriješiti dužnosti. Oko toga nema nikakve dvojbe", kaže Grbin.

SDSS-ov Milorad Pupovac poručuje da ako je sve što se piše o Crnoji istina, moraju reagirati oni koji su nadležni za nadzor zakonitosti i po službenoj dužnosti pokrenuti postupak.

"Budući da je Vlada izabrana na način na koji je izabrana i da je program Vlade donesen na način na koji je donesen, ne čudi me da se ovakve stvari događaju", rekao je Pupovac te potvrdio da o Crnojinu slučaju namjerava razgovarati u nastavku pregovora o suradnji zastupnika nacionalnih manjina i SDSS-a koji očekuje u srijedu.

Vidović: Ako su optužbe točne Crnoja treba sam podnijeti ostavku

Saborski zastupnik SDP-a Franko Vidović poručio je u utorak da, ako su istiniti medijski napisi o novom ministru branitelja Miji Crnoji, on bi sam trebao podnijeti ostavku ili bi premijer Tihomir Orešković trebao imati zadnju riječ o tome.

"Ako su istinite optužbe iznesene u medijima, onda ministar Crnoja ima veliki problem, a institucije sustava će imati dosta posla", kazao je Vidović u izjavi novinarima o slučaju ministra Crnoje kojeg mediji optužuju da je prijavio prebivalište u Samoboru, iako živi u Zagrebu, a kao mogući razlog navode činjenicu da Samobor, za razliku od Zagreba, nema propisan prirez. Objavljeno je i kako je Crnoja više puta prijavljivan za fizičko nasilje.

Minimum demokracije je da ministar Crnoja izađe pred javnost i objasni o čemu se radi. Vidović se upitao i što je radio premijer Tihomir Orešković dok je birao ministre. "Sada vidimo sve opasnosti koje proizlaze iz sustava - idemo sastaviti Vladu samo da sastavimo vlast", kazao je.

Vidović drži da premijer Orešković očito nije imao presudnu riječ u sastavljanju Vlade jer se predsjednici HDZ-a Tomislav Karamarko i Mosta Božo Petrov više u vezi tog slučaja pojavljuju u javnosti od premijera. "Premijer sjedi sa strane i šuti", kazao je.

Vidović smatra da Most neće tražiti smjenu Crnoje. "Ne vjerujem previše u to. Most se do sada pokazao kao ekipa koja zagovara reforme, ali što je ostalo od njih? Izgleda da smo samo reformirali jednu straćaru umjesto boravka. Ne vidim njihov ozbiljan angažman i program", kazao je.

Na upit o prosvjedu branitelja zbog privremenog oduzimanja koncesije televiziji Z1, odgovorio je kako se to pitanje ne tiče braniteljske populacije te da je Agencija za elektroničke medije postupila u skladu sa zakonom.

14:36
- Most je izvršio snažan pritisak na HDZ i bezuvjetno traže da smjene ministra branitelja Miju Crnoju.

Kaže to za Jutarnji list izvor iz Mosta koji napominje da predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko odugovlači s tom odlukom, ali da Most ne namjerava popustiti.

- Oko Crnoje nema kompromisa. Most traži njegovu smjenu jer se radi o osobi koja ima previše afera i nikako ne može obnašati ministarsku dužnost - kaže sugovornik Jutarnjeg.

Na pitanje što ako Karamarko ne popusti i odluči zadržati Crnoju, sugovornik kratko odgovara: "Smjenit će ga".

Sugovornik iz Mosta kaže da je u vrijeme dogovora o kandidatima za ministre njima stiglo samo jedno upozorenje da Crnoja nije dobar kandidat, ali je to bilo putem Facebooka što se samo po sebi nije moglo uzeti kao razlog da se usprotive njegovu imenovanju, a Most nema instrumente kojima bi mogao provjeriti njegovu biografiju.

13:00 - Predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov poručio je u utorak da bi medijski napisi o tome da se novi ministar branitelja Mijo Crnoja prijavio na lažnu adresu stanovanja, te da je bio u remetinečkom zatvoru zbog nasilničkog ponašanja, prvenstveno trebali zabrinuti Crnoju.

"Mislim da bi to, ako je točno, prvenstveno trebalo zabrinuti Crnoju. Nisam služba da bih znao unaprijed sve informacije o osobama. Iskreno, nije mi drago, ali ne mogu o nečemu govoriti unaprijed prije nego imam sve relevantne informacije", rekao je Petrov u intervjuu za Media servis vezano uz medijske tvrdnje da je kao mjesto stanovanja prijavio trošnu baraku u Samoboru, kao i da je završio u pritvoru jer je nokautirao jednog vozača autobusa.

Na upit treba li Crnoja dati ostavku ako se te tvrdnje pokažu točnim, Petrov je odgovorio kako to ovisi o Crnojinoj odluci. "Druga je stvar što bi bilo s ljudima unutar Mosta", rekao je dodavši kako će o tom slučaju razgovarati i s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom.

HDZ je jutros na svom twitteru objavio kako ne žele nikoga unaprijed osuđivati već treba pričekati da se o svim navodima prvo očituje ministar Crnoja.

Vezano uz registar izdajnika Petrov smatra kako nije dobro da se apriori izlazi izjavama što će se raditi, a što se nije usuglasilo.

"Registar izdajnika nije nešto što mijenja klimu na pozitivno. Ako netko ima problema s nekim izdajnicima, zna se na koji način se to rješava, definitivno se ne rješava javnim medijskim linčom i provođenjem bilo kakvih registara izdajnika", poručio je Petrov.

Što se tiče primopredaje u Ministarstvu branitelja, gdje su se mogle čuti ružne poruke upućene bivšem ministru branitelja Predragu Matiću i bivšoj ministrici socijalne skrbi i mladih Milanki Opačić, odgovorio je kako se "nikada nije slagao s linčom". Smatra da se stvari mogu kulturno i diplomatski izvesti, te se mogu poslati poruke koje nisu teške.

Napominjući kako ne vidi ništa loše u tome što je sisački biskup Vlado Košić blagoslovio prostorije Ministarstva branitelja, Petrov je kazao da od toge ne treba stvarati stvarati spektakl. "Imate i blagoslov u svojim kućama svake godine pa ne zovete sa sobom medije", istaknuo je.

Dodao je kako ne vidi ništa loše u ideji da se blagoslove Banski dvori, što je najavio premijer Tihomir Orešković.

"Ne vjerujem da je to premijer rekao da od toga napravi spektakl, nije takav čovjek. Mislim da je to ono što za njega osobno nešto znači. Ako budem tu, bit ću i na tom događaju. S druge strane, ne slažem se da se takve stvari koriste za medijski spektakl", rekao je Petrov.

Na pitanje novinarke Maje Sever na Twitteru, osoba zadužena za Twitter račun HDZ-a odgovorila joj je kako 'treba pričekati da se ministar sam očituje o tom slučaju'. Crnoja je, u međuvremenu, izbrisao svoju adresu iz životopisa objavljenog na stranicama Hrvatskog sabora.

U međuvremenu, novi ministar vanjskih poslova Miro Kovač odbio je komentirati slučaj uz primjedbu kako 'nije ništa čuo' te da 'ne čita novine'.

Karamarko: Ako se dokaže da je istina što se piše, bit će sankcija

"S Crnojom ću svakako razgovarati kako bih saznao o čemu je točno riječ'', kazao je Karamarko te je najavio i moguće sankcije, prenosi N1.

"Ukoliko se dokaže da je istina što se piše o Crnoji, bit će sankcija'', kazao je on.

H, PSD
[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Mostov saborski zastupnik Miroslav Šimić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => iz afere u aferu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-01-26 12:16:36 [created_by] => 36 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-01-27 06:58:36 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-01-26 20:35:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 31245 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2016/01/26/simic_izjava1-260116.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x533" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7499777 Threads: 1 Questions: 1605352327 Slow queries: 4765331 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110644751 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 48 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/most-pokaze-li-se-da-su-navodi-tocni-vise-nece-biti-ministar-crnoja-zivot-sam-bio-spreman-dati-za-hrvatsku-i-da-onda-ne-placam-prirez-300097 [printLink] => /vijesti/hrvatska/most-pokaze-li-se-da-su-navodi-tocni-vise-nece-biti-ministar-crnoja-zivot-sam-bio-spreman-dati-za-hrvatsku-i-da-onda-ne-placam-prirez-300097?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 233888 [name] => mijocrnoja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mijocrnoja [link] => /tag/mijocrnoja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Mostov saborski zastupnik Miroslav Šimić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => iz afere u aferu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Most: Pokaže li se da su navodi točni, više neće biti ministar!; Crnoja: Život sam bio spreman dati za Hrvatsku. I da onda ne plaćam prirez?! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-03-06-54-36 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2016/01/26/simic_izjava1-260116.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2016/01/26/simic_izjava1-260116.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}20:40 - Predsjednik HDZ-a i potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko poručio je u utorak navečer da ne pristaje na linč i da javnost ima pravo znati što je istina u slučaju ministra branitelja Mije Crnoje.

"Ne pristajem na javni linč. Javnost ima pravo znati što je istina u slučaju ministra Crnoje. To želim i ja znati. Svakom čovjeku, pa i ministru Crnoji treba omogućiti da iznese svoju stranu priče.

Nikome ne može biti presuđeno pa niti u ovako žustrom javnom suđenju", napisao je Karamarko na svojemu facebooku te poručio da Vlada neće donositi odluku prije nego što ministar iznese svoju stranu priče.

"Ako se pokaže da su optužbe protiv Crnoje točne, Vlada će odlučiti o sankcijama, ali ne prije nego što budemo imali priliku i njega čuti", istaknuo je.

(H)

19:20 -
"Ovo su insinuacije i to je otvoren napad na mene i na novu Vladu.

Ja koji sam bio spreman dati život za Domovinu, nosio glavu u torbi, da izbjegavam plaćanje prireza?

Imam sudsko rješenje samoborskog Općinskog suda u kojem je otklonjen rok od tri godine te sam dobio novi rok na deset godina,  te da s tim zemljištem mogu raspolagati kako želim-kazao je Crnoja u Dnevniku HRT-a.

Na upit novinara da pojasni optužbe da je naslinik, Crnoja je kazao:

- Imam rješenje da sam bio u zatvoru, a presudom je optužba protiv mene odbijena. Bio sam u Remetincu i  presuđeno je da mi se nadoknadi šteta zbog neutemeljenog uhićenja i to u iznosu od 800 kuna-kazao je.

PSD

18:30 -
Mostov zastupnik i član Nacionalnog viječa stranke Miroslav Šimić izjavio je u utorak kako će Most provjeriti autentičnost dokumenata i medijskih napisa po kojima je ministar branitelja Mijo Crnoja prijavljen na lažnoj adresi te da, ako se te tvrdnje pokažu točnima, takva osoba nema što tražiti u Vladi.

"O slučaju ministra branitelja Mije Crnoje zasad znamo najviše iz medijskih napisa.

U posljednjih nekoliko trenutaka možemo vidjeti da su se pojavili i pojedini dokumenti, moramo provjeriti njihovu autentičnost, kao i autentičnost napisa. Moramo čuti i ministra Crnoju, a načelan stav Mosta je da, ako se pokaže da su ta djela, odnosno nedjela istinita i zaista izvršena, takva osoba ne može voditi niti jedan resor u Vladi niti biti član hrvatske vlade", rekao je Šimić novinarima pred središnjicom Mosta u Smičiklasovoj ulici.

Na pitanje koliko su spremni čekati na potvrdu autentičnosti, odgovorio je, "Mi ne možemo u ovom trenutku konkretno reći jer imamo samo medijske napise. Moramo vidjeti te zemljišnoknjižne dokumente koji su izišli u javnost".

Dodao je kako "neće proći dugo vremena za utvrđivanje autentičnosti tih dokumenata" te kako će Most prema slučaju zauzeti stav koji je ranije naveo.

(H), FOTO: Goran MEHKEK/EPH



17:13 -
Grad Samobor ustupio je Miji Crnoji bez naknade građevinsko zemljište 14. listopada 2010. godine prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Tim je zakonom propisano da su jedinice lokalne samouprave dužne u slučaju kad osoba i koristi stambeni kredit za izgradnju obiteljske kuće (u mjestu prebivališta u vrijeme stradavanja, odnosno u kojem ima prebivalište neprekidno 5 godina od 1991. godine ili je u tom mjestu boravio kao prognanik neprekidno 5 i više godina i pisanom izjavom pod materijalnom i kaznenom odgovornošću iskazao da se u tom mjestu želi trajno nastaniti, jer ga za to vežu obiteljske i druge prilike) ustupiti bez naknade građevinsko zemljište i komunalno opremanje, navedeno je iz grada Samobora u odgovoru HRT-u.

U trenutku sklapanja ugovora, imenovani je ispunjavao sve uvjete propisane zakonom. No Crnoja nije ispunio svoju stranu Ugovora. Bio je obvezan na ustupljenom zemljištu u roku od tri godine izgraditi obiteljsku kuću.

S obzirom da to nije učinio imao je obvezu ustupljeno zemljište vratiti u vlasništvo Grada Samobora. No, Crnoja nije niti izgradio kuću niti vratio zemljište. Stoga će Grad Samobor poduzeti sve zakonom propisane mjere, navedeno je iz grada Samobora.

Ministar Crnoja živi u Podsusedu, a kao mjesto stanovanja u životopisu je naveo adresu u Samoboru na kojoj je samo daščara. Kad je ta informacija izašla u medije, adresa stanovanja izbrisana je iz njegova životopisa.

15:35 -
Ministarstvo branitelja oglasilo se priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

"Povodom niza medijskih napada posljednjih dana vezanih uz novog ministra Hrvatskih branitelja ovim putem se odlučno opovrgavaju medijski navodi koji su doveli u pitanje poštenje, osobni integritet i čast ministra.

Sve što je proteklih dana izgovoreno u medijskom prostoru glede ministrovog stambenog pitanja, navodnog nasilničkog ponašanja te nepoštivanje pravne države, ovim putem najodlučnije demantiramo.

U tom kontekstu ovlašteni smo priopćiti javnosti da će ministar hrvatskih branitelja zatražiti kaznenu i materijalno odgovornost  protiv svih nakladnika i novinara koji su sudjelovali u skandaloznoj i sramotnoj harangi.

Cijela ta kampanja zapravo je usmjerena na razbijanje suradnje MOSTA i Domoljubne koalicije te u konačnici rušenju nove Vlade Republike Hrvatske", stoji u priopćenju iz Kabineta ministra branitelja.

Podolnjak nije želio odgovoriti treba li Crnoja dati ostavku

Novinari su, prije nego što su do njih došle informacije o Mostovu zahtjevu, Mostova potpredsjednika Sabora Roberta Podolnjaka zatražili komentar Crnojina slučaja.

"Očito da je to posao nadležnih tijela, kao i u svakoj drugoj prilici ako netko nije na određenom prebivalištu pa neka nadležna tijela to istraže, postoje ona tijela koja moraju utvrditi čije je prebivalište i gdje točno", rekao je Podolnjak, ne želeći odgovoriti bi li Crnoja trebao dati ostavku ako se optužbe pokažu istinitim.

"Ministar će morati prvo odgovoriti na sva pitanja javnosti i ti odgovori i eventualno rezultati istrage nadležnih tijela, ukoliko bude pokrenuta bilo kakva istraga, će biti relevantni za donošenje odluke na Vladi, prije svega predsjednika Vlade jer sadašnji ministar uživa povjerenje Vlade i uživa povjerenje u Hrvatskom saboru.

Zato pričekajmo bilo kakvu odluku gdje je njegovo prebivalište, boravište, da li je pokrenut bilo kakav postupak, da li postoje bilo kakve optužbe, u ovom trenutku ja stvarno nemam informacije", kazao je Podolnjak. Dodao je kako ne zna jesu li njegove kolege u Mostu znale za sve ovo što se veže uz Crnoju.

Oporba: Crnoja mora dati jasne odgovore

SDP-ov Peđa Grbin uvjeren je kako sam Crnoja mora dati jasne odgovore na optužbe koje mu se stavljaju na teret.

"Mediji imaju i konkretne primjere nasilničkog ponašanja gospodina. On mora danas dati jasne odgovore na ta pitanja i ukoliko je ono što je navedeno istina, ukoliko doista živi na različitoj adresi, ukoliko doista vara proračun, ukoliko se doista ponašao nasilnički kao što je opisano u medijima, gospodin Crnoja mora ili dati ostavku ili ga gospodin Orešković mora razriješiti dužnosti. Oko toga nema nikakve dvojbe", kaže Grbin.

SDSS-ov Milorad Pupovac poručuje da ako je sve što se piše o Crnoji istina, moraju reagirati oni koji su nadležni za nadzor zakonitosti i po službenoj dužnosti pokrenuti postupak.

"Budući da je Vlada izabrana na način na koji je izabrana i da je program Vlade donesen na način na koji je donesen, ne čudi me da se ovakve stvari događaju", rekao je Pupovac te potvrdio da o Crnojinu slučaju namjerava razgovarati u nastavku pregovora o suradnji zastupnika nacionalnih manjina i SDSS-a koji očekuje u srijedu.

Vidović: Ako su optužbe točne Crnoja treba sam podnijeti ostavku

Saborski zastupnik SDP-a Franko Vidović poručio je u utorak da, ako su istiniti medijski napisi o novom ministru branitelja Miji Crnoji, on bi sam trebao podnijeti ostavku ili bi premijer Tihomir Orešković trebao imati zadnju riječ o tome.

"Ako su istinite optužbe iznesene u medijima, onda ministar Crnoja ima veliki problem, a institucije sustava će imati dosta posla", kazao je Vidović u izjavi novinarima o slučaju ministra Crnoje kojeg mediji optužuju da je prijavio prebivalište u Samoboru, iako živi u Zagrebu, a kao mogući razlog navode činjenicu da Samobor, za razliku od Zagreba, nema propisan prirez. Objavljeno je i kako je Crnoja više puta prijavljivan za fizičko nasilje.

Minimum demokracije je da ministar Crnoja izađe pred javnost i objasni o čemu se radi. Vidović se upitao i što je radio premijer Tihomir Orešković dok je birao ministre. "Sada vidimo sve opasnosti koje proizlaze iz sustava - idemo sastaviti Vladu samo da sastavimo vlast", kazao je.

Vidović drži da premijer Orešković očito nije imao presudnu riječ u sastavljanju Vlade jer se predsjednici HDZ-a Tomislav Karamarko i Mosta Božo Petrov više u vezi tog slučaja pojavljuju u javnosti od premijera. "Premijer sjedi sa strane i šuti", kazao je.

Vidović smatra da Most neće tražiti smjenu Crnoje. "Ne vjerujem previše u to. Most se do sada pokazao kao ekipa koja zagovara reforme, ali što je ostalo od njih? Izgleda da smo samo reformirali jednu straćaru umjesto boravka. Ne vidim njihov ozbiljan angažman i program", kazao je.

Na upit o prosvjedu branitelja zbog privremenog oduzimanja koncesije televiziji Z1, odgovorio je kako se to pitanje ne tiče braniteljske populacije te da je Agencija za elektroničke medije postupila u skladu sa zakonom.

14:36
- Most je izvršio snažan pritisak na HDZ i bezuvjetno traže da smjene ministra branitelja Miju Crnoju.

Kaže to za Jutarnji list izvor iz Mosta koji napominje da predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko odugovlači s tom odlukom, ali da Most ne namjerava popustiti.

- Oko Crnoje nema kompromisa. Most traži njegovu smjenu jer se radi o osobi koja ima previše afera i nikako ne može obnašati ministarsku dužnost - kaže sugovornik Jutarnjeg.

Na pitanje što ako Karamarko ne popusti i odluči zadržati Crnoju, sugovornik kratko odgovara: "Smjenit će ga".

Sugovornik iz Mosta kaže da je u vrijeme dogovora o kandidatima za ministre njima stiglo samo jedno upozorenje da Crnoja nije dobar kandidat, ali je to bilo putem Facebooka što se samo po sebi nije moglo uzeti kao razlog da se usprotive njegovu imenovanju, a Most nema instrumente kojima bi mogao provjeriti njegovu biografiju.

13:00 - Predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov poručio je u utorak da bi medijski napisi o tome da se novi ministar branitelja Mijo Crnoja prijavio na lažnu adresu stanovanja, te da je bio u remetinečkom zatvoru zbog nasilničkog ponašanja, prvenstveno trebali zabrinuti Crnoju.

"Mislim da bi to, ako je točno, prvenstveno trebalo zabrinuti Crnoju. Nisam služba da bih znao unaprijed sve informacije o osobama. Iskreno, nije mi drago, ali ne mogu o nečemu govoriti unaprijed prije nego imam sve relevantne informacije", rekao je Petrov u intervjuu za Media servis vezano uz medijske tvrdnje da je kao mjesto stanovanja prijavio trošnu baraku u Samoboru, kao i da je završio u pritvoru jer je nokautirao jednog vozača autobusa.

Na upit treba li Crnoja dati ostavku ako se te tvrdnje pokažu točnim, Petrov je odgovorio kako to ovisi o Crnojinoj odluci. "Druga je stvar što bi bilo s ljudima unutar Mosta", rekao je dodavši kako će o tom slučaju razgovarati i s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom.

HDZ je jutros na svom twitteru objavio kako ne žele nikoga unaprijed osuđivati već treba pričekati da se o svim navodima prvo očituje ministar Crnoja.

Vezano uz registar izdajnika Petrov smatra kako nije dobro da se apriori izlazi izjavama što će se raditi, a što se nije usuglasilo.

"Registar izdajnika nije nešto što mijenja klimu na pozitivno. Ako netko ima problema s nekim izdajnicima, zna se na koji način se to rješava, definitivno se ne rješava javnim medijskim linčom i provođenjem bilo kakvih registara izdajnika", poručio je Petrov.

Što se tiče primopredaje u Ministarstvu branitelja, gdje su se mogle čuti ružne poruke upućene bivšem ministru branitelja Predragu Matiću i bivšoj ministrici socijalne skrbi i mladih Milanki Opačić, odgovorio je kako se "nikada nije slagao s linčom". Smatra da se stvari mogu kulturno i diplomatski izvesti, te se mogu poslati poruke koje nisu teške.

Napominjući kako ne vidi ništa loše u tome što je sisački biskup Vlado Košić blagoslovio prostorije Ministarstva branitelja, Petrov je kazao da od toge ne treba stvarati stvarati spektakl. "Imate i blagoslov u svojim kućama svake godine pa ne zovete sa sobom medije", istaknuo je.

Dodao je kako ne vidi ništa loše u ideji da se blagoslove Banski dvori, što je najavio premijer Tihomir Orešković.

"Ne vjerujem da je to premijer rekao da od toga napravi spektakl, nije takav čovjek. Mislim da je to ono što za njega osobno nešto znači. Ako budem tu, bit ću i na tom događaju. S druge strane, ne slažem se da se takve stvari koriste za medijski spektakl", rekao je Petrov.

Na pitanje novinarke Maje Sever na Twitteru, osoba zadužena za Twitter račun HDZ-a odgovorila joj je kako 'treba pričekati da se ministar sam očituje o tom slučaju'. Crnoja je, u međuvremenu, izbrisao svoju adresu iz životopisa objavljenog na stranicama Hrvatskog sabora.

U međuvremenu, novi ministar vanjskih poslova Miro Kovač odbio je komentirati slučaj uz primjedbu kako 'nije ništa čuo' te da 'ne čita novine'.

Karamarko: Ako se dokaže da je istina što se piše, bit će sankcija

"S Crnojom ću svakako razgovarati kako bih saznao o čemu je točno riječ'', kazao je Karamarko te je najavio i moguće sankcije, prenosi N1.

"Ukoliko se dokaže da je istina što se piše o Crnoji, bit će sankcija'', kazao je on.

H, PSD
[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/most-pokaze-li-se-da-su-navodi-tocni-vise-nece-biti-ministar-crnoja-zivot-sam-bio-spreman-dati-za-hrvatsku-i-da-onda-ne-placam-prirez-300097 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=92795e4841a20b79bf2f0b0a2c8477b2858e707b [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Most%3A+Poka%C5%BEe+li+se+da+su+navodi+to%C4%8Dni%2C+vi%C5%A1e+ne%C4%87e+biti+ministar%21%3B+Crnoja%3A+%C5%BDivot+sam+bio+spreman+dati+za+Hrvatsku.+I+da+onda+ne+pla%C4%87am+prirez%3F%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmost-pokaze-li-se-da-su-navodi-tocni-vise-nece-biti-ministar-crnoja-zivot-sam-bio-spreman-dati-za-hrvatsku-i-da-onda-ne-placam-prirez-300097 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmost-pokaze-li-se-da-su-navodi-tocni-vise-nece-biti-ministar-crnoja-zivot-sam-bio-spreman-dati-za-hrvatsku-i-da-onda-ne-placam-prirez-300097 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Mostov saborski zastupnik Miroslav Šimić [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => iz afere u aferu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaiz afere u aferu

Most: Pokaže li se da su navodi točni, više neće biti ministar!; Crnoja: Život sam bio spreman dati za Hrvatsku. I da onda ne plaćam prirez?!

Piše PSD.
26. siječnja 2016. - 21:35
20:40 - Predsjednik HDZ-a i potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko poručio je u utorak navečer da ne pristaje na linč i da javnost ima pravo znati što je istina u slučaju ministra branitelja Mije Crnoje.

"Ne pristajem na javni linč. Javnost ima pravo znati što je istina u slučaju ministra Crnoje. To želim i ja znati. Svakom čovjeku, pa i ministru Crnoji treba omogućiti da iznese svoju stranu priče.

Nikome ne može biti presuđeno pa niti u ovako žustrom javnom suđenju", napisao je Karamarko na svojemu facebooku te poručio da Vlada neće donositi odluku prije nego što ministar iznese svoju stranu priče.

"Ako se pokaže da su optužbe protiv Crnoje točne, Vlada će odlučiti o sankcijama, ali ne prije nego što budemo imali priliku i njega čuti", istaknuo je.


19:20 -
"Ovo...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 05:06