StoryEditorOCM
Hrvatskana vezu u šibeniku

MORH se oglasio oko remonta ophodnog broda ‘Omiš‘. Kad se sve zbroji, otkad je isporučen u prosincu 2018., u škveru je proveo oko pola godine

Piše Damir Tolj
14. rujna 2022. - 10:28

Nekidan smo objavili tekst o “Omišu”, ophodnom brodu hrvatske Obalne straže, koji se već neko vrijeme nalazi na remontu u Šibeniku. Uoči pisanja tog teksta, ni Ministarstvo obrane, pa ni šibensko brodogradilište “Iskra” nisu nam odgovorili na pitanja što je s brodom.

Poslije objave teksta, reagirao je MORH. Evo što kažu:

–– U članku pod naslovom “Iz ‘Omiša’ u Šibeniku ‘šekavaju’ more?!”, autora Damira Tolja, objavljenom u Slobodnoj Dalmaciji u subotu, 10. rujna 2022. godine, objavljene su netočne informacije iz kojih se mogu izvući pogrešni zaključci te molimo ispravak navedenog teksta sukladno Zakonu o medijima.

Sudjelovanje OOB-31 “Omiš” u vježbi COASTEX 22 nije bilo predviđeno zbog planiranog redovnog godišnjeg održavanja. Naime, brod “Omiš” se od 30. lipnja 2022. nalazi u šibenskom brodogradilištu “Iskra”, sukladno godišnjem planu održavanja brodova, a ne zbog prodora mora, oštećenja i kvarova, što autor teksta navodi i time javnosti daje netočne informacije.

U tom našem subotnjem tekstu smo bili naglasili da službenih odgovora nema, da sami pojma nemamo što je “Omišu”, ali da čujemo priče o tomu što bi moglo biti u pitanju (prodor mora ili vlaga na električnim instalacijama).

Sada, a posteriori, znamo da je brod na redovitom godišnjem održavanju. Još od 30. lipnja. To je cijelo ljeto, već dva i pol mjeseca.

Ministarstvo obrane, na naša dodatna pitanja o tomu koliko bi još "Omiš" –– računajući u mjesecima –– trebao ostati u škveru odgovara da bi "redovno godišnje održavanje broda trebalo biti gotovo krajem rujna". To znači, sve skupa puna tri mjeseca, odnosno stotinjak dana.

Pitali smo ih i kada je, te koliko dugo, ophodni brod Obalne straže proveo u brodogradilištu na redovitim godišnjim održavanjima 2019., 2020. i 2021. godine? Evo odgovora:

–– Na redovitom održavanju OOB-31 bio je 2019. i 2020. godine po mjesec dana, a 2021. godine dva tjedna.

Na pitanje je li uobičajeno da potpuno nov brod ide svake godine na servis po nekoliko mjeseci, Ministarstvo obrane odgovara:

–– Sukladno dinamičkom planu održavanja, redovito održavanje svih brodova HRM-a pa tako i broda OOB-31 provodi se kroz dokovanje ili mali remont. Trajanje redovitog godišnjeg održavanja broda ovisi o stanju nakon pregleda i utvrđivanja stanja sustava i uređaja kao i o rokovima isporuke pričuvnih dijelova i materijala.

Svi punti kad se zbroje: "Omiš" je od prosinca 2018. (kada je isporučen) do sredina rujna 2022. u škveru proveo oko pola godine, odnosno gotovo šest mjeseci. Podsjetimo jedini je to od pet ugovorenih ophodnih brodova koje je Brodogradilište specijalnih objekata, u vlasništvu Tomislava Debeljaka, do danas uspjelo predati Mornarici, još tamo od 2014. godine, kada su bili ugovoreni. Ukupna cijena svih pet brodova je 430 milijuna kuna.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2023 23:46