StoryEditorOCM
Hrvatskastiglo priopćenje

MORH potvrdio: Radi se na konceptu kraće osnovne vojne obuke, njezin model bit će poznat u što skorijem roku

Piše Hina
17. siječnja 2024. - 13:58

Ministarstvo obrane (MORH) priopćilo je u srijedu da radi na konceptu kraće osnovne vojne obuke, a državi tajnik Zdravko Jakob izjavio je u Saboru da će model biti poznat u što skorijem roku.

Iz MORH-a poručuju i da se navodi u današnjem Jutarnjem listu odnose na autorovu analizu i nemaju veze s konceptom na kojem Ministarstvo obrane radi.

Jutarnji list je objavio da je ministar obrane Ivan Anušić dobio zadatak da uvede mjesec dana obvezne vojne obuke nakon srednje škole, u kojoj bi svi prošli obuku prve pomoći, rukovanja oružjem, nuklearne i kemijske zaštite.

Državni tajnik Zdravko Jakob izjavio je u Hrvatskome saboru, nakon sjednice Odbora za obranu, da je obuka uvijek bila tema u Ministarstvu i Oružanima snagama te da će model obuke biti poznat u što skorijem roku i odgovoriti na sigurnosne zahtjeve Hrvatske i organizacija u kojima sudjeluju Oružane snage, tj. MORH i Republika Hrvatska.

Ako imate obučenijeg vojnika, dočasnika i časnika onda ste spremniji, kazao je.

"MORH je uvijek tražio najbolja moguća rješenja tako da i sada traži najbolje moguće rješenje. To je aktualno pitanje i vidjet ćemo s kojim ćemo rješenjem izaći van", rekao je Jakob.

Sve su opcije otvorene i probat ćemo naći nabolje moguće rješenje, dodao je državni tajnik istaknuvši da u Oružanim snagama ima dovoljno ljudi koji će provoditi obuku. "MORH i Oružane snage su u skladu sa zakonom i Ustavom uvijek spremne odgovoriti zadaćama", naveo je.

Jakob je rekao da će novac za tu svrhu biti osiguran te da su i u ovoj godini određena sredstva predviđena za obuku.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 12:30