StoryEditorOCM
Hrvatskaleteći taksi

MORH: ‘Milanović je vojnim helikopterima letio 348 puta, trošak barem milijun eura!‘; Jedna lokacija mu je posebno draga

Piše vijesti sd
31. kolovoza 2024. - 21:30

Premijer Andrej Plenković prije nekoliko dana referirao se na članak objavljen u Nacionalu, prema kojem je predsjednik Zoran Milanović tražio od VSOA-e da provjeri kako cure informacije oko njegovih letova helikopterom, govoreći da Hrvatska nije nabavljala Black Hawkove da bi služili kao taksi.

S premijerom se oko trošenja resursa MORH-a složio i ministar obrane Ivan Anušić, uz objašnjenje da “sve što se događa na trošak Oružanih snaga kao ministar želi znati jer odgovara za provedbu proračuna”. Dodao je da sat letenja Black Hawkom košta osam ili devet tisuća eura.

image

Zoran Milanović

Damir Skomrlj/Cropix

Milanović je odgovorio da informacije o njegovim letovima predstavljaju ugrožavanje njegove i nacionalne sigurnosti, uz napomenu da Plenković leti avionom koji je deset puta skuplji “iz Velike Gorice u Dugo Selo sa stranačkom ekipom”.

U rujnu 2020. godine, predsjednik je promijenio proceduru podnošenja zahtjeva za korištenje helikoptera i od tada izravno daje zapovijed načelniku Glavnog stožera, a zahtjevi su označeni kao povjerljivi dokumenti. Anušić je dobio iz OSRH traženu statistiku, a Večernji list je dobio uvid u dio tablica, kao i u konačni izračun korištenja helikoptera i vojnih brodova.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Pišu da je Milanović prema tim podacima, helikoptere Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koristio 348 puta. U MORH-u navode da je bilo i više letova, ali su podaci skupljani po hitnoj proceduri. Ukupno trajanje letova iznosi 241 sat i 25 minuta. Predsjednik je, zaključuju, u prosjeku koristio helikoptere svaki peti dan svog mandata.

Najčešća su putovanja bila do Hvara, gdje je letio na desetke puta. Osim Hvara, spominju se Brijuni, Sinj, Slunj, Dubrovnik, Korčula, Gračac i Karlovac. Uglavnom putuje u društvu od tri do 15 osoba, čija imena nisu navedena.

U helikopteru tipa Mi-8 MTV Milanović je imao 120 letova, u trajanju od 80 sati i 20 minuta. Najviše je letio helikopterom ruske proizvodnje, ali suvremenijim Mi-171 Sh. Zabilježeno je 138 letova u ukupnom trajanju od 97 sati i 30 minuta.

Spomenutim Black Hawk UH-60M helikopterom američke proizvodnje, oko kojeg danima traju pregovori, Milanović je prema podacima Večernjeg lista letio 90 puta u ukupnom trajanju od 63 sata i 35 minuta.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Oružane snage su troškove leta preliminarno izračunale prema starim, nižim cijenama, ali MORH ističe da prema trenutnim tablicama, sat leta ruskim helikopterom sa svim troškovima posade stoji 6850 eura, a Black Hawkom 8899 eura. Dakle, u svojoj najnižoj procjeni, zaključuju da su Milanovićevi letovi helikopterima dosad koštali oko milijun eura, piše Večernji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 12:57