StoryEditor
HrvatskaOTVORENI BISKUP

Monsinjor Mate Uzinić nakon molbe za oproštenje od homoseksualnih osoba prima komentare pune čuđenja. To samo znači da je svojom izjavom još jednom pogodio ‘u sridu‘

Piše Siniša Kekez
17. svibnja 2021. - 17:16

"Svaku osobu, bez obzira na njezinu seksualnu orijentaciju, dužni smo poštivati u njezinu dostojanstvu i prihvaćati s poštovanjem te pomnjivo izbjegavati svaki znak diskriminacije, posebice bilo koji oblik agresije i nasilja. Žao mi je što još uvijek ima katolika koji se s ovim ne slažu. I osobito što ima onih koji misle da služe Kristu i Crkvi diskriminacijom, agresijom i nasiljem, uvredama i pogrdnim komentarima na račun homoseksualnih osoba".

Zapisao je to monsinjor Mate Uzinić, nadbiskup koadjutor Riječke nadbiskupije i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije, na svome Facebook profilu u ponedjeljak, 17. svibnja, na Međunarodni dan borbe protiv homofobije. Biksup Uzinić od homoseksualnih osoba zamolio je oproštenje što se mogu i dalje osjećati odbačeni i od Crkve, ali i oni i njihove obitelji, rekao je, dio su Crkve, koja treba biti obitelj za sve svoje članove.

U trenutku pisanja teksta na njega je bilo već skoro tristo komentara. Uz brojne pozitivne, među njima mogu se pročitati i ovakvi: "A moj nadbiskupe... tvoja odgovornost je 100 puta veća, pa ti je tako i grijeh 100 puta veći jer pogrešno tumačiš Riječ Božju". "Kakva je to pastoralna skrb ako nekoga tko žudi za Misom 'šaljete doma'? A nekoga tko žudi za osobom istog spola ohrabrujete?". "Dok pojedini svećenici blagoslivaju istospolne zajednice zaboravljajte da je Bogu to odvratno i nastrano... i vapi za Božjom kaznom. Nitko nije danas zaštićen više od njih u ovom bolesnom društvu"....

Facebook objava monsinjora Mate Uzinića po temi i tonu mogla bi se povezati s nedavnim "Danom neposluha" 10. svibnja, kada su u stotinjak župa u Njemačkoj održani obredi na kojima su župnici blagoslovili istospolne parove iako je to zabranila vatikanska Kongregacija za nauk vjere. Od "Dana neposluha" ogradio se predsjednik Njemačke biskupske konferencije mons. Georg Bätzing.

image
Mons. Mate Uzinić, otvoren i za komunikaciju na društvenim mrežama
Tonči Plazibat/Cropix

Monsinjor Mate Uzinić i prije je znao privlačiti pažnju javnosti stavovima i objavama. Prije mjesec dana je zbog velikog broja zaraženih koronavirusom smanjio broj ljudi na misama i odgodio krizme u Dubrovniku i Rijeci, dok su u Zagrebu ili Splitu oklijevali ili prepuštali župnicima da donose odluke. Nakon objave na Faceboku o odgodi, monsinjor Uzinić primio je brojne negativne komentare u kojima su se spominjali masonerija i udbaši.

Nije to bio jedini Uzinićev nesporazum s krutim shvaćanjem vjere. U travnju 2020. Uzinić je na Hrvatskome radiju rekao: "Jesti se mora, u crkvu se ne mora ići” kao neizravnu poruku splitskome svećeniku koji je, unatoč zabranama, u Splitu držao mise. Prije dva mjeseca kazao je da se "drugačijih glasova, koji propituju uvriježene stavove, ne treba bojati” pa ga je Drago Pilsel nazvao "nagovjestiteljem zdrave Crkve koja ne robuje nacionalizmu".

U rujnu 2018. kazao je da mediji i društvo s pravom upiru prstom u Katoličku crkvu, biskupe i svećenike, tražeći odgovore o pedofiliji. Rekao je i da su žene koje su prošle pobačaj također žrtve, a ne ubojice. Te godine je rekao i da je Gospa donijela medalju Blanki Vlašić.

Uoči Božića 2016., također na radiju, moms. Uzinić kazao je da pozdrav “Za dom spremni” po sebi nije ni dobar niti loš, ali da je povijesno opterećen jer su se pod tim pozdravom neki borili za slobodu, a neki su 50-ak godina ranije vršili zločine. Rekao je i da je problem što se i kod tog pozdrava i kod petokrake više stavlja naglasak na ono loše, što je povezano s time, a zaboravljaju se dobre dimenzije.

Iako nije medijski nametljiv, dosta je toga biskup Mate Uznić ovih godina rekao, otvorenije i tolerantnije od nekih drugih biskupa, i bilo bi ga dobro češće čuti. I stupiti s njim u dijalog. Preko medija i društvenih mreža lako je dostupan, iako je iz nadbiskupije u kojoj je rođen, krenuo širokim, dobro poznatim putem prema sjeverozapadnim nadbiskupijama.

Skica za biografiju: od Poljica do Kaptola

Mate Uzinić rođen je 1967. u poljičkoj Dubravi kod Splita, gdje je završio Sjemenište i Teologiju, i gdje je bio svećenik sve dok ga 24. siječnja 2011. papa Benedikt XVI. nije imenovao dubrovačkim biskupom. Grad je teška srca morao napustiti kada ga je papa Frane 4. studenoga 2020. godine unaprijedio imenovavši ga za nadbiskupa koadjutora Riječke nadbiskupije. Predsjednik je Vijeća za život i obitelj Hrvatske biskupske konferencije. Spominje ga se kao mogućega nasljednika nadbiskupa Josipa Bozanića koji bi u ožujku 2024. trebao navršiti 75 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2021 05:23