StoryEditor
HrvatskaO novom soju

Molekularni biolog s Ruđera: ‘Omikron smo našli kod osobe koja je preboljela virus prije godinu dana i bila je cijepljena‘

Piše PSD
6. prosinca 2021. - 20:54

Kako je danas službeno potvrdio Nacionalni stožer, omikron je stigao i u Hrvatsku 12 dana nakon što je otkriven u Južnoj Africi. Zaraza novim sojem koronavirusa dokazana je kod dviju osoba, a znamo i da se ova varijanta širi brzo.

O novom soju za RTL je govorio Oliver Vugrek, molekularni biolog s Ruđera Boškovića čiji je tim otkrio omikron u Hrvatskoj.

Novi soj ima mnogo više mutacija nego je zabilježeno na delta soju, kazao je na početku.

- Omikron varijanta ima oko 96 izmjena mutacija u odnosu na Wuhan soj, a delta soj 55 izmjena u odnosu na Wuhan soj. Omikron ima dvostruko više od delte, a tih 96 je u odnosu na Wuhan soj, rekao je Vugrek.

Je li preoptimistično misliti da će omikron istisnuti deltu te da će nekako ublažiti bolest i odvesti pandemiju prema kraju?

- Zasad je teško reći jer virus, odnosno soj, detektiran prije dva tjedna i nema puno podatka kao se širi. Izgleda, prema nekim informacijama koje su dostupne, da se možda i brže širi pa moguće i je da istisne delta soj u nekom kraćem roku", rekao je.

Novi sojevi će se javljati dok god pandemija bude trajala, objašnjava.

- Virus mutira, to je jasno od prvih mjeseci istraživanja. Rata mutacija je 1-2 mjesečno. Dokad god pandemija bude trajala, nastajat će nove varijante bilo gdje u svijetu. Pitanje je koliko će pandemija trajati, rekao je Oliver Vugrek za RTL.

Za Novu TV Vugrek je rekao da istraživanja tek moraju pokazati je li ovaj soj sposoban izbjeći imunitet i osoba koje su preboljele koronavirus.

Za sada je poznato da su neki koji su cijepljeni imali blaži oblik bolesti, rekao je Vugrek.

- Jedna osoba kod koje je potvrđen novi soj je prije godinu dana preboljela virus i bila je cijepljena, rekao je Vugrek.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. siječanj 2022 22:27