StoryEditorOCM
HrvatskaPobuna na djelu

Moćni zaštitar morat će težim putem do osporavane hidroelektrane na Jadru. Zaustavile ga pastrve, ptice i Dioklecijan!

Piše Zoran Šagolj
21. listopada 2024. - 15:17
Poduzetnika Nediljka Miletića čeka dosta kompliciranija procedura do mini hidroelektrane ”Vrilo 1”Paun Paunović/Tom Dubravec/Cropix

Nediljko Miletić, vlasnik zaštitarske tvrtke "Miletić 007", morat će ići težim putem i ispoštovati dosta kompliciraniju proceduru ako želi jednoga dana na rijeci Jadro oživiti osporavani projekt mini hidroelektrane "Vrilo 1".

Tako je odlučilo Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije nakon što je Miletić u svibnju ove godine tadašnjem Ministarstvu gospodarstva i energetike podnio zahtjev za provedbu postupka ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš hidroelektrane, koja nije u funkciji više od 25 godina.

Želio je proći samo s elaboratom zaštite okoliša, koji je po njegovoj narudžbi izradila privatna tvrtka "Zeleni servis" iz Splita.

Projekt je, međutim, od trenutka objavljivanja natječaja, na sam Badnjak 2021. godine, pratio čitav niz kontroverzija. Pobunili su se ekološki krugovi, kao i lokalne vlasti niz rijeku Jadro, u strahu da će ostati bez opskrbe pitkom vodom. Miletiću je koncesija u vrijeme mandata ministra Tomislava Ćorića dana 2022. godine na rok od 30 godina, uz plaćanje jednokratne naknade od 228.000 kuna te jedan posto od ostvarene prosječne cijene proizvedene električne energije u svakoj godini korištenja.
Hoće li biti ugrožena opskrba Splita pitkom vodom!? Poznati solinski zaštitar bi gradio mini hidrolektranu na Jadru!

Hidroelektrana na Jadru uzbudila duhove: u Solinu za gradnju doznali iz ‘Slobodne‘, Klis je podržava, ali uz jedan uvjet

Dvostruki posao

Sve je skoro bilo palo u zaborav dok Miletić nije u svibnju podnio spomenuti zahtjev.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. listopad 2024 15:23