StoryEditorOCM
Hrvatska‘ne bis in idem‘

Moćni poduzetnik neće kazneno odgovarati zbog famozne ogrlice od 500.000 eura. Evo i zašto

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/JL
2. svibnja 2023. - 20:50

Ništa od kaznenog progona vodećeg investitora u RH Pavla Vujnovca (49), inače vlasnika ENNA grupe u sklopu koje posluje i PPD, piše Jutarnji list.

Naime, prošle godine, točnije 25. lipnja po slijetanju iz Zuricha u zagrebačku zračnu luku dr. Franjo Tuđman, Vujnovac je prilikom carinske kontrole na terminalu generalne avijacije rekao cariniku da ne posjeduje robu koja podliježe carinskoj kontroli. Treba napomenuti da je Vujnovac pristupio detaljnoj carinskoj kontroli zajedno s nekolicinom drugih putnika koji su dolazili iz trećih zemalja.

Iako je Vujnovac naveo kako ne nosi robu koja podliježe carinskoj kontroli, neposrednim zapažanjem budno oko carinika uočilo je kod njega kožni etui s ogrlicom od dragog kamenja i bijelog zlata čija je vrijednost 507.436 eura i za koju carinska obveza ‘teži‘ preko milijun kuna.

Domaći poduzetnik zaustavljen na Carini s ogrlicom vrijednom 3,8 milijuna kuna. Dragocjeni poklon nosio je supruzi? ‘Bio je to previd, platit će sva davanja‘

Tim potezom, za koji je kasnije Vujnovac za medije rekao da je to bio čisti previd iz neznanja, ogriješio se o članak 64. st.1.toč.11 Zakona o provedbi carinskog zakonodavstva Europske unije i stoga mu je Carinska uprava Ministarstva financija izdala prekršajni nalog s novčanom kaznom od 50.000 kuna. Vujnovac je platio novčanu kaznu, a sredinom srpnja i carinski dug nešto veći od milijun kuna. Nakon što je podmirio sva davanja ogrlica mu je vraćena.

No postavilo se pitanje je li možda protiv njega trebao biti pokrenut i kazneni postupak zbog eventualne utaje poreza ili carine ili, pak, izbjegavanja carinskog nadzora međutim. Carina je nakon konzultacija zaključila da se tu ne radi o kaznenom djelu nego o postupanju na koje je primjenjivo prekršajno zakonodavstvo pa su u tom pravcu i postupali.

No, već idućeg mjeseca, tijekom srpnja, nakon što je Carina dostavila dokumentaciju velikogoričkom Općinskom državnom odvjetništvu, tužiteljstvo je zaključilo da ipak postoji sumnja da je Vujnovac počinio kazneno djelo utaje poreza ili carine. Pokrenuta je istraga te se donijelo rješenje o provođenju iste protiv Vujnovca, ali je Županijski sud u Velikoj Gorici to rješenje, kako su nam potvrdili iz Općinskog državnog odvjetništva u Velikoj Gorici, pravomoćno ukinuo. Zašto?

- S obzirom na navedeno, postojale su okolnosti koje su onemogućile kazneni progon osumnjičenika te je ovo državno odvjetništvo odbacilo prijavu protiv osumnjičenika Pavla Vujnovca – odgovorili su za Jutarnji iz velikogoričkog Općinskog državnog odvjetništva.

No u prijevodu to zapravo znači da je uzrok odbačaja prijave načelo "ne bis in idem" odnosno činjenica da je Vujnovac u prekršajnom postupku već kažnjen za isti činjenični opis djela i ne može, samim time, dva puta odgovarati za isto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 16:25