StoryEditorOCM
Hrvatskavoda do stetoskopa

Mladi liječnik o manjku opreme u Hitnoj službi: Dosta je, odlazim u Englesku! On i kolege posebno su nezadovoljni radom jedne saborske zastupnice

Piše PSD
19. srpnja 2022. - 16:22
Dr. Fran Stjepan Naranđa otvoreno je progovorio o manjku medicinskog kadra kao i manjku i zastarjelosti opremeScreenshot YouTube N1

O stanju u hrvatskome zdravstvu intenzivno se razgovara posljednjih mjeseci. Bolnički liječnici, kao i oni opće prakse žale se na takozvane reformske poteze ministra dr. Vilija Beroša, na preopterećenost, kao i na stanje u bolnicama i u ordinacijama.

Svoje nezadovoljstvo javno je iskazao i dr. Fran Stjepan Naranđa iz Zavoda za hitnu medicinu.

- Ne vidimo značajnije razlike od unazad nekoliko godina. To je još više postalo vidljivo tijekom pandemije, ali i ove sezone koja je počela dosta rano i agresivno s toplinskim udarom koji je značajno udario na Hitnu službu, kazao je dr. Naranđa za N1 ističući manjak medicinskog kadra kao i manjak i zastarjelost opreme.

image

Saborska zastupnica od koje su liječnici Zavoda za hitnu medicinu previše očekivali

Davor Pongračić/Cropix

To su, rekao je on, pokušali promijeniti novim prijedlogom zakona, koji je još u izradi, a koji bi obvezao krovni zavod i regulativne institucije na održavanje boljeg standarda.

"Za pomorsku hitnu službu dosta je veliki problem to što je teško osigurati kvalitetan kadar i edukaciju jer bi takve brodice bile pod ingerencijom Lučke kapetanije. Njih bi trebalo uvesti najviše u akcijama traganja i spašavanja. Hitna helikopterska medicinska služba neophodna je jer smanjuje potrebno vrijeme od mjesta intervencije do bolnice, ali ne postoji jer nisu osigurana vozila", rekao je Fran Stjepan Naranđa za N1 dodavši da su puno očekivali od kolegice, ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maje Grbe Bujević koja je postala saborska zastupnica.

image

Dr. Maja Grba Bujević kao članica Nacionalnoga stožera civilne zaštite

Davorin Visnjic/pixsell/Pixsell

Kao i neki drugi njegovi nezadovoljni kolege dr. Naranđa bi 1. rujna trebao otići raditi u Englesku.

Riječima ministra Vilija Beroša, za dr. Naranđu idućih 50 dana je ključno, ali ozbiljne "reformatore" zdravstva trebalo bi zabrinuti što je toliko liječnika protiv njihovih reformskih poteza. A riječ je uglavnom o pametnim, obrazovanim, vrijednim i dobronamjernim ljudima. Ako će "reforma" njih otjerati iz sustava, trebalo bi je odmah zaustaviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. prosinac 2022 12:34