StoryEditorOCM
Hrvatskafimi media

Mišo pitao Sanadera nakon svjedočenja: Jeste li zadovoljni, predsjedniče?

Piše PSD.
23. travnja 2013. - 11:54
Svjedočenjem pjevača Mate Miše Kovača na zagrebačkom je Županijskom sudu u utorak nastavljeno suđenje u predmetu «Fimi Media», koji se odnosi na «crni fond» HDZ-a.

Vidno narušenog zdravlja i prilično rastrojeni Kovač je teško odgovarao na pitanja. Problema je bilo već na početku, kada je sutkinja Ivana Čalić uzimala njegove osobne podatke, a na prvo pitanje branitelja Ive Sanadera – odvjetnika Čede Prodanovića, vezanom za ovaj postupak, Kovač mu je prišao i pokazao sliku pokojnog sina Edija, te rekao:

«Markica Rebić je odnio njegovu vojnu knjižicu iz moga stana». Vrativši se na «svjedočki stolac» potvrdno je odgovorio na Prodanovićev upit je li 2007. pjevao za HDZ u predizbornoj kampanji, izvadivši ugovor o djelu za koji je prvo naveo kako ga nitko nije potpisao, a potom je rekao da ga je potpisao Ivan Jarnjak.

Naznačio je kako su mu bili plaćeni putni troškovi, dnevnice i smještaj, a bio je plaćen i njegov orkestar. Mimo toga, kako je ustvrdio, nije dobio nikakav novac.

– Da sam htio uzeti milijun eura otišao bih pjevati u Srbiju. Četiri puta su me zvali i nudili 300 tisuća eura, kazao je Mišo, dodavši kako je odbio te pozive. Potom se ponovo vratio na priču o pokojnom sinu, napomenuvši:

«Ne znam ko ga je ubio. Ne znam jesu li to bili Srbi». Nakon toga je počeo pričati o «četničkim tenkovima koji su kretali na Hrvatsku s Topčidera».

Sutkinja Čalić je imala problema «zaustaviti» takva njegova izlaganja, upozoravajući ga u više navrata da odgovara na pitanja vezana za predmet ovog suđenja.

Popularni je pjevač, dalje, ispričao kako je na njegovom koncertu u Splitu 90-tih bilo 60 tisuća posjetitelja, te kako je zaradu od 70 milijuna hrvatskih dinara odnio na Mirogoj i podijelio obiteljima stradalih branitelja.

Na upit Prodanovića zbog čega je pjevao za HDZ uzvratio je kako je to bilo zbog njegovog sina Edija, koji je od 1990. bio član te stranke.

Za Mladena Barišića je, pak, naveo kako ga poznaje preko bivšeg predsjednika, pojasnivši kako je mislio na Sanadera, ali da nije išao kod njega u Carinu. Za Barišića je još naznačio kako je bio «najaveći Sanaderov sluga».

S tim je u vezi naveo kako je on kritizirao tadašnjeg premijera jer je poslao hrvatske generale u Haag, a Barišić ga je nazvao telefonom i pitao zašto napada Sanadera.

Nakon što je sutkinja Čalić prekinula njegovo dalje izlaganje izvan konteksta ovog sudskog postupka i rekla mu kako je završio s davanjem iskaza, on joj je prišao i upitao je što ne podigne optužnicu protiv Markice Rebića. Potom se, prije izlaska iz sudnice, obratio Sanaderu: «Jesi zadovoljan predsjedniče», a ovaj mu je uz smijeh odgovorio: «Jesam».

Fra Slaven Milanović Litre je posvjedočio o okolnostima odlaska s pjevačem Markom Perkovićem Thompsonom u Carinsku upravu 2007. Kazao je kako je tamo Thompson dijelio i potpisivao svoje CD-ove, ulaznice za koncert, fotografirao se sa nazočnima.

Naznačio je kako je tamo bio i Barišić, te da on i spomenuti glazbenik nisu razgovarali «o bilo kakvom novcu» niti je Thompson «bilo kakav novac primio». Svjedok je istaknuo i kako Sanadera pozna od 2002., te da nikada nisu razgovarali o Perkovićevom (ne)pjevanju na HDZ-ovim predizbornim skupovima.

Predsjednik bosanskohercegovačkog HDZ-a 1990. Božo Ljubić i dopredsjednik Martin Raguž negirali su da je njihova stranka dobila 1,2 milijuna kuna od hrvatskog HDZ-a.

Na predočeni iskaz iz istrage Barišića, koji je naveo kako mu je 2007. u Tučepima Sanader rekao da ode s Ljubićem u jednu prostoriju i preda mu spomenuti iznos, Ljubić je uzvratio kako to nije točno.

Dodajmo na kraju kako je Sanaderova obrana, kao i odvjetnik HDZ-a dan ranije, odustala od prijedloga da u ovom postupku svjedoči bivši ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin.

I. DOŠEN

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 02:12