StoryEditor
HrvatskaSIN POKOJNOG JUGOSLAVENSKOG PREDSJEDNIKA VRAĆA SE KUĆI

Mišo Broz prestaje biti veleposlanik u Indoneziji

Piše PSD.
2. ožujka 2009. - 21:47

Aleksandar Mišo Broz, sin pokojnog predsjednika bivše Jugoslavije Josipa Broza Tita, vraća se s dužnosti hrvatskoga veleposlanika u Indoneziji, sa sjedištem u Džakarti. Zanimljivo je da je za njegova mandata robna razmjena Hrvatske s ovom zemljom značajno porasla i nema sumnje da je i njegova uloga u gospodarskoj diplomaciji pridonijela tomu.

- Mišo Broz se nalazio na dužnosti u Džakarti od svibnja 2004. godine te se vraća u Hrvatsku u redovitoj proceduri, nakon isteka mandata – kazao nam je glasnogovornik MVPEI-ja Mario Dragun.

Zanimljivo je da je Mišo Broz nakon stupanja na tu dužnost predao vjerodajnice tadašnjoj predsjednici Indonezije Megawati Sukarno, kćeri legendarnog Sukarna koji je bio Titov prijatelj i blizak suradnik u stvaranju pokreta nesvrstanih.

Titov sin Mišo Broz u hrvatskoj je diplomaciji od prvih dana osamostaljenja države, pa je na početku devedesetih sam predsjednik Franjo Tuđman morao amortizirati jastrebove u redovima HDZ-a koji su i javno i stranačkim kanalima htjeli eliminirati iz hrvatske diplomacije sina “stvoritelja Jugoslavije”.

No, Tuđman je bio svjestan da je u afričkom i azijskom dijelu svijeta za priznanje i promociju mlade hrvatske države u diplomaciji i te kako dobro angažirati potomka Josipa Broza, koji je ostao upamćen kao veliki prijatelj i pobornik nezavisnosti tamošnjih naroda i država.

Mišo Broz je nakon stvaranja samostalne Hrvatske napustio radno mjesto u “Ini”, a prve diplomatske dužnosti obavljao je u Rusiji i Egiptu.

ŠENOL SELIMOVIć

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2021 15:42