StoryEditor

Mišetić: Svaki je Hrvat imao motiv za osvetu

Piše PSD.
31. kolovoza 2010. - 12:35

Tužiteljstvo tvrdi da je Ante Gotovina na neki način odgovoran što su postrojbe koje je vodio imale razlog za osvetu srpskoj vojsci. Od srpske vojske su nastradali gradovi od Vukovara i Iloka na istoku do Dubrovnika na krajnjem jugu. Svi u Hrvatskoj su na neki način stradali od srpske vojske, tako da je teoretski svaki Hrvat mogao imati motiv za osvetu.

Tužiteljstvo ne osporava činjenicu da je Hrvatska imala pravo na povrtak okupiranog teritorija, ali osporava pravo da to i učini - rekao je odvjetnik Luka Mišetić, iznoseći drugoda dana završne riječi obrane na suđenju trojici hrvatskih generala

- Jučer smo čuli od tužiteljstva da je Gotovina očekivao da njegove naredbe neće biti poštovane te da o tome ne želi ništa znati. Nakon toga čujemo da je ipak poslao ljude koji su pratili provedbu zapovijedi i o tome ga izvještavali. Dokazi govore da se o svemu izvještavalo generala Gotovinu te da je on postupao u skladu s tim. Tužiteljstvo je reklo da su Gotovinine naredbe da se ne gađa kompleks bio učinkovit, kao i njegove naredbe o zaštiti od paleža. Nakon toga tvrde da je poticao na palež. Takve tvrdnje su kontradiktorne i nemaju smisla - naveo je Mišetić.

-Osobe navedene u zločinačkom pothvatu su se trudile spriječiti i osuđivale bilo kakve zločine. O tome svjedoči razgovor Jure Radića i Franje Tuđmana iz kojeg je očito da su osuđivali palež kao najveće zlo. O tome svjedočo komentar premijera Nikice Valentića koji se brinuo o srpskom stanovništvu te sastanak u Kninu gdje Gotovina grdi svoje postrojbe - kazao je Gotovin odvjetnik.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

03. prosinac 2020 17:28