StoryEditor
HrvatskaNapad na spomenik

Mirjana Krizmanić: Sad će se natjecati tko će što baciti na Tuđmana

Piše Marina Karlović-Sabolić
16. veljače 2019. - 22:48

Franjo Tuđman ponovno je napadnut. Njegov kip, odliven u bronci po nacrtu Kuzme Kovačića i lociran nedaleko od famoznih Bandićevih fontana, prvo su pošteno izvrijeđali. Onda su mu sprejem ucrtali srp i čekić. I na kraju ga u četvrtak navečer zasuli jajima.

Za tvrdnju da je Tuđman ratni zločinac pala je i jedna uvjetna zatvorska kazna od 15 dana, otvorile su se burne polemike uvodi li se time u Hrvatsku verbalni delikt, a po dokonim se kuloarima već nagađa kada će i čime Tuđmana ponovno gađati.
Ugledna psihologinja, prof. dr. Mirjana Krizmanić, smatra da je čitava priča oko napada na Tuđmanov kip prilično bezazlena te da policijska straža pored spomenika ostavlja prilično loš dojam.

Samo redovito čistiti

– Da ja mogu o tome odlučivati, zadužila bih ljude koji tamo čiste da spomenik redovito operu i ne bih tome davala neku veću važnost. Kada bi se tome tako pristupilo, napadači bi brzo odustali od napada. Ovako, kada dobiju veliki publicitet, to privlači svakojake nezrele ljude koji se onda požele "očešati" o spomenik kako bi dospjeli u medije. Sad će se natjecati tko će što baciti na Tuđmana. Ljude to jednostavno povuče – ističe Mirjana Krizmanić. I sama ne krije da je kritična prema liku i djelu prvog hrvatskog predsjednika

– Tuđman je bio autokrat: njegova riječ trebala je biti zadnja. Prva i srednja i zadnja. Svi su ga bez pogovora morali slušati i sve je trebalo biti kako on kaže. Znao se i grubo izderati. Nije to radio na zloćudan način, ali je bio jako rezolutan. Nije bio čovjek koji se znao blago nasmijati. Mislim da je bio pošten, ali nije imao dragu ličnost. Kod ljudi nije izazivao simpatije – analizira Mirjana Krizmanić. No, iako ne spada u red njegovih obožavatelja, njegov kip nikada ne bi gađala jajima.

– Bacati jaja je glupo. Ima gladnih ljudi, ta jaja su trebali dati siromahu koji kopa po kontejneru. Za sada vidimo da samo na jedan Tuđmanov spomenik, onaj zagrebački, napadači imaju pik. Njegovih spomenika po Hrvatskoj ima puno, pa ih nitko ne dira. Nije to neka ideološka priča – zaključuje naša sugovornica.

Vladimir Šeks, jedan od HDZ-ovih patrijarha koji je devedesetih surađivao s Tuđmanom, zalaže se za to da se prema spomenicima prvom hrvatskom predsjedniku odnosi s poštovanjem.

– Predsjednik Tuđman je povijesna veličina. Jedan je od najzaslužnijih za stvaranje slobodne demokratske hrvatske države. On ima istaknuto mjesto u hrvatskoj povijesti i prema njemu i njegovu djelu treba se odnositi s poštovanjem jer je on doista arhitekt hrvatske države – kaže nam Šeks.

Tuđmanu 'ne pakovati'

I pritom podsjeća da je na Tuđmanovim idejama došlo i do nacionalne pomirbe i do povezanosti domovinske i iseljene Hrvatske.

– Njegov program, a time i program HDZ-a, utemeljen je na pozitivinim tradicijama hrvatske ljevice, antifašizma, Starčevićeva državnog prava i Radićeva mirotvorstva. To je bio jedan sretan spoj koji je doveo do homogenizacije hrvatskog naroda pred najezdom koja je dolazila s istoka. Stoga bi se prema njegovim spomenicima trebalo odnositi s respektom i poštovanjem, kao što se to prema velikanima svugdje u svijetu običava činiti – ističe Šeks. On pritom podsjeća da u Hrvatskoj postoje brojni spomenici velikanima koje nitko ne oskvrnjuje, ne šara grafitima, niti pred njima izvikuje parole kao pred ovim Tuđmanovim.

– Reći da je Tuđman ratni zločinac je vrijeđanje osjećaja ogromnog dijela hrvatskog naroda i u Hrvatskoj i u svijetu. Nije prihvatljivo da se prema Tuđmanu odnosi na krajnje neprimjeren način. Uništavanje, šaranje, oštećivanje bilo koje vrste, uz verbalne uvrede, vrijeđa uspomenu na tog velikana hrvatske povijesti – zaključuje Šeks.


ŠTO MU SVE ZAMJERAJU

PRETVORBA I PRIVATIZACIJA
Umjesto da tvrtkama upravljaju sposobni, devedesetih su one u bescjenje prodavane podobnima, iza kojih je najčešće ostajala vojska nezaposlenih, i milijunski dugovi koje je država trebala sanirati.

RAT U BOSNI I HERCEGOVINI
Stigme sudjelovanja u pokušaju podjele BiH i nerazumnog, politički izuzetno štetnog rata s bosanskim Muslimanima Tuđman se ni za života nije uspio oprati. Za ratne zločine koje su hrvatske snage počinile u BiH u Haagu je 2017. osuđen kompletan politički i vojni vrh Herceg-Bosne.

NEPRIZNAVANJE REZULTATA DEMOKRATSKIH IZBORA
Kada je na lokalnim izborima 1995. u Zagrebu pobijedila oporba, Tuđman nije želio potvrditi četiri HSLS-ova gradonačelnika, ne želeći priznati rezultat izbora. Tuđman je oporbu optužio da su 'jugokomunistički ostaci', 'politički diletanti' i 'bezglavi smušenjaci' koji su se udružili s 'crnim, zelenim i žutim vragovima' protiv hrvatske slobode i nezavisnosti.

RAT PROTIV NEZAVISNIH MEDIJA
Nalog da se oduzme koncesija zagrebačkom Radiju 101, vojni poziv glavnom uredniku Feral Tribunea Viktoru Ivančiću i niz drugih ataka na slobodu medija u Hrvatskoj Tuđmanu ni HDZ-u devedesetih ne služe na čast.

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 09:27