StoryEditor
HrvatskaOBRAZOVNA AFERA

Ministrica Divjak: Pojedini rektori i dekani su iskoristili stanje pandemije da si ilegalno povećaju plaće! Zatražila sam istragu, čekam rezultate...

Piše PSD.
14. lipnja 2020. - 12:29

Zakon o znanosti i visokom obrazovanju je spreman, ali su protiv njega bile obje vodeće stranke koje su na neki način povezane s klikama, kazala je ministrica znanosti i obrazovanja gostujući na N1 televiziji.

"Tijekom koronakrize, pojedini rektori i dekani ilegalno su ili povećali plaće ili zaposlili dvadesetak ljudi na račun poreznih obveznika. U svibnju smo od Ministarstva financija tražili da provedu nadzor. Zasad nemam odgovor. To je ozbiljna stvar i to nažalost nije jedini takav slučaj", rekla je ministrica.

Komentirala je i mrzilačke poruke navijača sa zagrebačke Kustošije. "Policija je brzo reagirala, na redu je pravosuđe. U svakom društvu imat ćete ekstremista, ali društvo mora prihvatiti toleranciju. Takve poruke su napad na građansko društvo i državu u cjelini", poručila je i istaknula kako će građanski odgoj, koji su uveli kurikularnom reformom, pomoći učenicima.

Dodaje kako "Za dom spremni" nije nikakav povijesni pozdrav.

"Radi se o nečemu što jasno asocira na crni dio prošlosti te moramo jasno reći da je bilo neprihvatljivo onda i neprihvatljivo je danas... U kurikulumu je jasno određenje o holokaustu, ne samo gledati na to kao crnu povijest Europe, nego i što se događalo kod nas. Uveli smo i građanski odgoj, da to bude i međupredmetna tema", rekla je.

Kao uspjehe svog mandata navela je osigurana sredstva za školstvo od milijardu i pol kuna, uvođenje informatike u škole, ulazak Hrvatska u, među ostalim, i CERN: "Tempo je bio jak, griješilo se, uzimala sam u obzir konstruktivne kritike, a bilo je i jako puno otpora."

Zadovoljna je školom na daljinu, za koju kaže da se, kao ni druge europske zemlje, nisu imali vremena pripremati: "U nastavi na daljinu uveli smo školu u domove i roditelji su vidjeli kako se radi."

Upitana zašto je odluka o odlasku djece u školu prepuštena roditeljima, rekla je da su upute rađene s epidemiolozima pa pojasnila kako su oni dali preporuku koji učenici mogu u školu. "Čim se ustabilila situacija, imamo puno bolji odaziv u škole", rekla je i dodala da je preko 90 posto učenika na nastavi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2022 19:09