StoryEditor
Hrvatskakrovni dokument

Ministarsvo kreće u izradu Strategije razvoja održivog turizma od 2021. do 2027. godine. Po prvi put provedeno savjetovanje s gospodarskim subjektima

25. studenog 2020. - 23:04
Goran Mehkek/Cropix

Dok se očekuje odluka Vlade Republike Hrvatske, u Ministarstvu turizma i sporta se nadaju kako će u četvrtak na sjednici dobiti suglasnost za pokretanje postupak izrade strateških sektorskih dokumenata u području turizma, a sve s ciljem da se do kraja sljedeće godine izradi nova Strategija razvoja održivog turizma za razdoblje do 2030. godine, kao i pripadajući Nacionalni plan razvoja održivog turizma od 2021. do 2027. godine.

Po prvi puta ovo ministarstvo, s ciljem transparentnosti postupka izrade strateških dokumenata, je provelo postupak prethodnog savjetovanja sa zainteresiranim gospodarskim subjektima za pripremu i provedbu postupka javne nabave za usluge izrade Strategije i Nacionalnog plana, koji je okončan u utorak, 24. studenog. Sada im predstoji izrada završne verzije dokumentacije o javnoj nabavi.

Ministarstvo turizma i sporta planira da se u prvoj polovici ovog prosinca, sukladno Zakonu o javnoj nabavi, raspiše javna nabava usluge izrade Strategije razvoja održivog turizma do 2030. i Nacionalnog plana razvoja održivog turizma do 2027.

- Strategija razvoja održivog turizma do 2030. godine predstavljat će krovni strateški dokument, koji će definirati viziju daljnjeg razvoja turizma, vodeći računa o načelima održivosti, razvojnim potrebama i potencijalima - pojasnila nam je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

S obzirom da je turizam u uskoj interakciji i međuovisnosti s ostalim sektorima, cilj Ministarstva turizma i sporta jest da Strategija bude koherentna s javnim politikama ostalih sektora, jer će time predstavljati uporište za obuhvat i daljnju konkretizaciju pitanja i mjera, koja se dotiču sektora turizma u izradi njihovih nacionalnih planova.

- Krenuli smo s kreiranjem strateških okvira kako bi naše aktivnosti što kvalitetnije usmjerili na održivost i razvoj turističkog sektora, a zajednički cilj svih aktera treba biti pozicioniranje Hrvatske kao visokokvalitetne, sigurne, ali i prema gospodarskim kriterijima sve uspješnije turističke destinacije - kazala je ministrica Brnjac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. siječanj 2021 05:51