StoryEditor
Hrvatskažurna provjera

Ministarstvo tvrdi: ‘Ima dovoljno lijekova za sve COVID bolesnike‘. Zašto ih onda nema u splitskoj bolnici? ‘Za stanje zaliha odgovoran je ravnatelj ili posebno zadužena osoba!‘

Piše PSD
9. kolovoza 2022. - 11:12

U 26 bolnica u cijeloj Hrvatskoj trenutno ima 483 doze Vekluryja (remdesivira) i 236 doza Ronapreve, lijekova koji se koriste za liječenje oboljelih od COVID-19, što je dovoljno za sve sadašnje potrebe, ističe Ministarstvo zdravstva koje je provelo žurnu provjeru stanja zaliha u svim zdravstvenim ustanovama.

- Lijekova koji su namijenjeni za potrebe naših pacijenata koji se u bolnicama liječe od zaraze COVID-19, poput Vekluryja, odnosno remdesivira, te Ronapreve, ima dovoljno za sve trenutne potrebe i svakoj zdravstvenoj ustanovi su dostupni u svakom trenutku, što pokazuje žurna provjera stanja zaliha navedenih lijekova u svim našim bolnicama koje je tijekom ponedjeljka provelo Ministarstvo zdravstva, ističe ministar zdravstva Vili Beroš.

Dodaje kako je za stanje zaliha u svakoj bolnici i zdravstvenoj ustanovi odgovoran ravnatelj ili za to posebno zadužena osoba, a za procjenu potrebne vrste lijeka nadležni liječnik specijalist koji donosi odluku na temelju postojećeg zdravstvenog stanja i dijagnoze pacijenata.

Ministarstvo zdravstva tvrdi da lijeka za najteže oblike zaraze koronavirusom ima na skladištu, ali ne i u splitskoj bolnici! Zašto?

Prema prikupljenim podacima, na zalihama u 26 hrvatskih kliničkih bolničkih centara, županijskim i općim bolnicama trenutno je 483 doze lijeka Veklury, poznatijem pod nazivom remdesivir, te 236 doza Ronapreve koji je njegova inačica, što se ocjenjuje dostatnim za sve trenutne potrebe za odgovarajuće liječenje pacijenata zaraženih virusom COVID-19 koji se nalaze u bolnicama.

image
Dirk Waem/Afp

Isto tako, ističe Ministarstvo zdravstva, na raspolaganju su bolnicama i zdravstvenim ustanovama i dodatne količine navedenih lijekova ukoliko se ukaže potreba za njima.

- Praksa je među bolnicama da u slučaju trenutnog nedostatka određenog lijeka međusobno ustupaju lijek prema trenutnim potrebama u određenoj ustanovi, posebno kada je riječ o pacijentima oboljelima od korone, tako da nema ni jednog opravdanog razloga da bi bilo koja bolnica bila uskraćena za određeni lijek ako to potrebe liječenja zahtijevaju, ističe ministar zdravstva uz napomenu da svim bolnicama u svakom trenutku stoji na raspolaganju i mogućnost žurnih zahtjeva za dodatnim količinama.

Svaka bolnica i zdravstvena ustanova upoznata je sa spomenutom praksom koja nalaže upućivanje zahtjeva za lijekovima koji su potrebni pacijentima u tim ustanovama, a ukoliko je u nekoj od bolnica ili zdravstvenih ustanova došlo do nedostatka navedenih lijekova čime je uskraćena odgovarajuća zdravstvena skrb za bolesnike, Ministarstvo zdravstva provest će dodatne provjere i utvrditi eventualnu odgovornost nadležnih u segmentu koordinacije i opskrbe lijekovima pojedinih bolnica ili zdravstvenih ustanova. 

Pitanje nedostatka lijekova protiv COVID-a otvoreno je nakon smrti novinara Vladimira Matijanića. Njegova životna partnerica tvrdi da ga Hitna pomoć nije htjela odvesti u bolnicu te da mu zbog nestašice nije dan lijek za sprečavanje težih posljedica COVID-a. Osim inspekcije Ministarstva u KBC-u Split pokrenut je i unutarnji nadzor u bolnici. Istragu smrti novinara Matijanića i kažnjavanje odgovornih zatražio je i HND, a splitsko tužiteljstvo najavilo je izvide zbog sumnje na nesavjesno liječenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. listopad 2022 02:25