StoryEditor
HrvatskaN1 TELEVIZIJA

Ministarstvo kulture i medija: ‘Otklanjamo zlonamjerne tvrdnje Tihomira Ladišića koji aludira na politički utjecaj i plasira neutemeljene teze‘

Piše Vinko Paić
16. ožujka 2021. - 12:55
Tihomir Ladišić smatra kako je vladujućima N1 televizija trn u oku zbog istina koje iznosi.Darko Tomas/Cropix

Nakon što nam je jučer programski direktor N1 televizije Tihomir Ladišić izrazio sumnju kako TV operateri s HDZ-om i Vladom žele maknuti N1 iz etera i da je riječ o cenzuri, upit smo poslali Vladi RH i HDZ-u, a tijekom jutra dobili smo odgovor iz Ministarstva kulture i medija koji prenosimo u cijelosti.

Otklanjamo zlonamjerne tvrdnje g. Tihomira Ladišića koji aludira na politički utjecaj i plasira takve neutemeljene teze.

Odnos United Grupe i A1 poslovni je odnos dviju tvrtki o kojemu Vlada nema nikakvih saznanja. Iz priopćenja obiju kompanija razvidno je da se nisu mogle dogovoriti oko nastavka suradnje zbog cijene usluge. Zbog hrvatske javnosti važno je objasniti da se radi o naplatnim TV kanalima (pay TV) čije uvrštenje u katalog pojedinih teleoperatora ovisi isključivo o njihovim poslovnim odlukama i cijeni koju su za pojedini kanal spremni platiti, te nisu dostupni građanima koji gledaju televizijske programe putem slobodnog prijenosa digitalnog signala.

Saborski zastupnik Peđa Grbin jutros se pridružio izjavi gospodina Ladišića te je izjavio da je uloga države kao regulatora spriječiti da zbog utrke za profitom nastrada javni interes i interes korisnika. Ovom izjavom pokazao je da nije niti pročitao nacrt Zakona o elektroničkim medijima te da ne razumije razliku između kanala za koje je ishođena koncesija što je regulirano hrvatskim zakonima i naplatnih TV kanala. Novi Zakon o elektroničkim medijima neće nametati nikakve obveze vezano uz uvrštavanje naplatnih kanala u kataloge pojedinih teleoperatora kao što to nije slučaj ni u jednoj drugoj europskoj državi, stoji u dopisu Ministarstva kulture i medija.

Podsjetimo tijekom jučerašnjeg dana gledatelji N1 televizije koji ovaj informativni kanal prate putem platforme A1 neugodno su se iznenadili čuvši da od 29. ožujka više neće moći gledati N1 kod ovog televizijskog operatera. Ista se stvar dogodila i s kanalom Sport Klub koji je baš kao i N1 televizija u vlasništvu United Medie, vodeće medijske kompanije u jugoistočnoj Europi. Iako s N1 televizije tvrde kako su operareru A1 ponudili iste uvjete ugovora koji su vrijedili i do sada, iz te tvrtke ističu da je vlasnik za kanale N1, SK1 i SK3 postavio 28% veću cijenu od iznosa koji A1 trenutačno plaća za emitiranje ukupno 15 kanala United Media Grupe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. srpanj 2021 22:23